Přítomnost přátel může dramaticky ovlivnit život - co říkají odborníci i citáty?

„Přátelství je součást lidského štěstí.“ - Jan Werich
Zdroj: Pixabay.com
„Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.“ - Neznámý autor„Štěstí přátele získává, neštěstí prověřuje.“ - Seneca„Jediný způsob, jak mít přítele, je být přítelem.“ - Ralph Waldo Emerson„Člověk umírá tolikrát, kolikrát ztratil přítele.“ - Roger Bacon+ 6 fotek+ 7 fotek

Přátelství je podle sociologů prakticky stejné jako láska, jen s jedním rozdílem. Není v něm obsažena sexuální touha! Obsahuje však základní ingredience - náklonnost, porozumění, nezištnou pomoc, možnost beze strachu vyjadřovat názory i touhu po společném trávení času. Přátelství je obohacením pro obě strany. Především pak v poskytování podpory...

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 03. 2019 10:00

NAJDĚTE V ČLOVĚKU TO NEJLEPŠÍ

Dávání podpory někomu jinému může být podle odborníků velkým obohacením nejen pro osobu, které je podpora určena, ale i pro dávajícího. Mnohdy to potřebuje čas, aby se člověk naučil být tu pro někoho. Přesto je to něco, co stojí za zkoušku. Dokonce i jednoduché jednání nebo gesto mohou znamenat pro toho, kdo prochází těžkým obdobím, obrovskou pomoc.

Být tu pro někoho pomáhá vymanit se z vlastních negativních zkušeností, protože vám smutky uvnitř vás samých začnou připadat méně významné, než se vám možná dosud zdálo. Rovněž získáte lepší pocit ze sebe sama a pomoc přátelům vám bude inspirací, jak se stát lepší verzí sebe sama. To znamená, že budete mít větší sebevědomí, budete chtít dosáhnout vyšších cílů a vyzkoušet si nové věci. Když sdílíte skutečné pocity přátelství, lidé kolem vás budou pohodlněji sdílet jejich touhy,  protože snadněji uvěří, že jim můžete dát emocionální podporu, kterou potřebují.

PODPORUJTE, KDYŽ JE TO POTŘEBA

Když váš přítel nebo přátelé vědí, že "jste tam pro ně", mohou si být jisti, že vás nebudou muset prosit o pomoc. Mohou počítat s tím, že jste k dispozici ještě předtím, než se zeptají. A to je velmi osvěžující pocit, který se vám vrátí jejich skutky. 

PŘÁTELSTVÍ OVLIVŇUJE ZDRAVÍ

Silné přátelství může mít významný vliv na zdraví člověka. Výzkum ukázal, že lidé, kteří mají hluboké spojení s ostatními, mají nižší riziko onemocnění. Je to proto, že pozitivní přátelství pomáhá snížit srdeční frekvenci, cholesterol a krevní tlak. Přátelství přichází také s řadou psychologických výhod včetně pocitu sounáležitosti a zvýšené sebeúcty. Když tu jste pro někoho, ale bohužel nemůžete pomoci, stále jste propojeni způsobem, který vašim přátelům dodává pocit pohodlí, vlastnictví a identity.

Jako lidé máme silnou touhu cítit spojení s ostatními. Máme velmi silné emocionální cítění, které nás vede k tomu být ve společnosti lidí, s nimiž si rozumíme. A už jen vědomí, že je někdo ochoten podat vám pomocnou ruku, vám může dodat pocit klidu. 

DŮVĚRA

Skutečné přátelství nás učí, jak být důvěryhodný a jak důvěřovat ostatním lidem. Když někoho podržíte i v situacích, kdy dotyční nejsou přítomní, získáte u nich neskutečnou důvěru. 

NA ZÁVĚR

Být tu skutečně pro ty, kteří to potřebují a na kom vám záleží, dávat jim svou podporu, to je něco, co vychází z našeho nitra a nejde to vynutit. Velmi často tu stačí jen být a nic nedělat. Jen samotná přítomnost může být velkou oporou. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články