Vybíráme stropní svítidlo krok za krokem

Vybíráme stropní svítidlo krok za krokem

Zařizujete si nový byt či dům a nevíte, kde začít? Jednou z nejdůležitějších součástí každé místnosti je světlo. Právě to dotváří skutečné teplo domova a celkovou atmosféru, která dýchne na každého, kdo do vašeho domova vstoupí. Jak takové svítidlo vybrat?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 04. 08. 2021 07:16

Stropní svítidlo má doma každý

Nejčastějším svítidlem v našich domovech je stropní světlo, které je všestranné a dostupné v mnoha designech. Hodí se do každé místnosti, a to včetně chodeb, koupelen a šaten. Jaké jsou jeho hlavní přednosti?

  • Stropní svítidla nejsou náročná na prostor.
  • Jsou skvělou volbou pro centrální osvětlení místnosti.
  • Nabídka stropních svítidel je široká, můžete si vybrat takové, které bude nenápadné, ale i to, které vás zaujme pokaždé, kdy do místnosti vkročíte.

Jak vybrat stropní svítidlo krok za krokem?

Dobře vybrané stropní svítidlo podtrhne celkový design místnosti. Ve výběru není třeba se nechat ničím limitovat, nabídka na trhu je široká co do stylů, barev i provedení. Jak vybrat to správné stropní svítidlo?

Krok první: Do jaké místnosti stropní světlo vybíráte?

V každé místnosti by mělo být hlavní svítidlo, podle potřeby pak i nějaké doplňkové, třeba v podobě stojací lampy. Když vybíráte centrální svítidlo, je důležité vzít v potaz to, do jaké místnosti ho plánujete nainstalovat. Jiné si totiž vyberete do obýváku, jiné do kuchyně či ložnice.

Víte, že když vybíráte stropní svítidlo do koupelny a dalších vlhkých prostor, je třeba se zajímat také o IP neboli značku krytí proti vniknutí cizích částic včetně vody? Do vlhkých prostor, kde nehrozí přímý kontakt s vodou sáhněte alespoň po IP 44, ven, do sprchy nebo k bazénu pak alespoň IP 67.

Krok druhý: Světlo slaďte s ostatním vybavením interiéru

Nesahejte po prvním světlu, které vás zaujme. Slaďte ho s ostatním interiérem. Asi to nejhorší, čeho se totiž můžete dopustit, je míchání různých stylů na malém prostoru, které výsledně působí chaotickým a neuspořádaným dojmem.

Víte, že když vybíráte stropní svítidlo, můžete si vybrat mezi přisazeným a podhledovým stropním svítidlem? To podhledové se označuje také jako zápustné a instaluje se přímo do stropu. Přisazené je ideální volbou do místnosti s nízkým stropem.

 

Krok třetí: Zaměřeno na materiál

Asi nejoblíbenější je stále sklo, které se hodí do každého interiéru. Pomalu ale získává na oblibě i kov, dřevo, plast apod.

Náš tip: Nechte se inspirovat ostatními prvky v místnosti a světlo s nimi slaďte.

Krok čtvrtý: Dobře vyberte i barvu a intenzitu světla

Pro někoho možná banalita, které není třeba věnovat přílišnou pozornost. Opak je ale pravdou, barva světla a jeho intenzita nás totiž dokáží poměrně hodně ovlivnit.

  • Teplá barva působí útulnějším dojmem, hodí se do obývacího pokoje, ložnice, dětského pokoje a třeba i do jídelny. Je jako stvořená pro relax.
  • Denní bílá barva vyzařuje neutrální světlo, která má nejblíž k dennímu světlu.
  • Do pracovny, koupelny nebo na chodbu se hodí studené bílé světlo, které stimuluje mozek.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články