Legendární zápalky ze Sušice: Za jejich zrodem stála láska truhláře k sličné lékárnici

Různé druhy samolepek na obalech od sirek
Zdroj: Solo.cz
Různé druhy samolepek na obalech od sirekTakhle velkolepý závod vypadá nyní - chátrá a chátrá.Takhle vypadala práce v Solo Sušice.Nálepky na krabičky od sirek.+ 6 fotek+ 7 fotek

Zápalky jsou tu s námi už téměř dvě stě let a nikdo je nevylepšil, nepřekonal ani nezrušil. Potřebujeme je prostě pořád! Malé dřívko se sirnou hlavičkou zapálí všechno. A věřte, že bylo na svém počátku považováno za zázrak.

Petra Járková
Petra Járková 23. 06. 2019 09:10

Zápalky vynalezl v roce 1826 anglický chemik John Walker, který ve své laboratoři míchal klacíkem směs uhličitanu draselného a antimonu, pak jím "škrtnul" o podlahu, aby se zbavil přilepené hrudky, a světe, div se - vyšlehl plamen.

V Čechách se za zakladatele považuje truhlář Vojtěch Scheinost ze Sušice. O prázdninách ve Vídni se zamiloval do Marie Urbancové, která pracovala u lékárníka, od kterého okoukala právě výrobu sirek. Vojtu to naučila a díky tomu si mohli po svatbě v truhlářově rodném domě otevřít sirkárnu, která fungovala od roku 1839 do roku 2008 pod značkou Solo Sušice.

Před první světovou válkou u nás bylo více sirkáren, ze kterých zbyly po roce 1945 pouze čtyři. Solo Sušice a Solo Lipník nad Bečvou v Čechách a na Slovensku Smrečina Banská Bystrica a Iskra Ružomberok. Nejdéle vydržel již zmíněný podnik Solo Sušice.

Nikdo by si tenkrát ani ve snu nepředstavil, že se jednou výroba sirek přesune do Indie kvůli levnější pracovní síle a naše know-how takhle nešťastně skončí.

PODÍVEJTE SE, JAK SE MĚNIL DESIGN ZÁPALEK V PRŮBĚHU ČASU:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články