Zase ty lupy! Dá se jich vůbec nějak zbavit?

Zase ty lupy! Dá se jich vůbec nějak zbavit?
Zdroj: Head & Shoulders

Pokožky na hlavě si často všimneme až v momentě, když nás začíná svědit, protože je suchá. A pak obvykle objevíme lupy ve vlasech. Kazí dojem z účesu a mohou také naznačovat vážnější zdravotní problém. První a účinnou pomoc v tomto bodě nabízejí produkty s látkou pirokton olamin. Čím jsou výjimečné?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 16. 02. 2023 10:20

Nejdříve vás ale ujistíme, že lupy v nějaké formě má každý. Je to proto, že naše pokožka hlavy se každý měsíc obnovuje a denně se zbavuje odumřelých kožních buněk. Jsou však tak malé, že si jich ani nevšimneme. Pokud však tento proces probíhá příliš rychle, mohou se kožní buňky slepit a jsou viditelné jako lupy. Suchá a šupinatá pokožka hlavy však může být způsobena řadou faktorů. Pojďme se na ně podívat!

Suchá pokožka hlavy

Zima a sucho často potrápí i pokožku hlavy. V chladných měsících bychom si proto o to víc měli všímat, jestli naše koruna krásy netrpí. Suchá pokožka na hlavě není jen suchá, ale obvykle i poškozená. Jinými slovy, kožní bariéra pokožky je narušená, a proto nedokáže udržet potřebnou vlhkost. Je jako prasklá váza, která sice drží pohromadě, ale voda z ní prosakuje. Příčinou může být časté umývání vlasů, roční období či nevhodná kosmetika. Když je pokožka hlavy příliš suchá, mohou na tento stav zareagovat mazové žlázy zvýšenou produkcí mazu. Mazem se však živí nevítaný host – kvasinková houba Malassezia. Ta sice žije přirozeně na pokožce hlavy, ale způsobuje neplechu až u 50 % populace. Poškozuje pokožku, a proto z ní pak uniká vlhkost, což vede ke svědění, suchosti a lupům, ale i poškozeným vlasům.

Head & Shoulders

Pomůže vám účinná hydratace a správný výběr vlasové kosmetiky! Vlasová kosmetika DERMAxPRO obsahuje aktivní a účinnou látku pirokton olamin, která pomáhá eliminovat Malassezii a zároveň dodává dlouhodobou hydrataci. Celá řada je vyvinutá na boj s nejčastějším problémem suché vlasové pokožky a pomáhá posilňovat kožní bariéru, aby byla pokožka na hlavě vlhčí, vyživená a bez lupů. A stav pokožky na hlavě se potom projeví i zdravějšími a lesklejšími vlasy.

Head & Shoulders

Způsob stravování

Věděli jste, že příčinou šupinaté pokožky hlavy může být i nesprávně sestavený jídelníček? Potraviny s vysokým obsahem cukru mohou vyvolat prudký nárůst inzulínu, což vede k nadprodukci kožního mazu, který (možná paradoxně) způsobuje suchou a šupinatou pokožku hlavy.

Jezte vyváženou stravu, omezte konzumaci polotovarů, sladkostí a tučných, mastných jídel. Z minerálních látek se zaměřte zejména na selen, který pomáhá udržovat normální stav vlasů, zinek a vitamin B, který podporuje normální stav vlasů, nehtů a pokožky. Ty se nacházejí v semenech a ořeších, červeném mase, rybách, ale také ve vejcích.

Kožní onemocnění - lupénka, ekzém, pityriáza

Některá kožní onemocnění mohou způsobit nebo dokonce zhoršit suchou, šupinatou pokožku hlavy – například pityriáza je způsobena přemnožením výše zmíněné houby Malassezia. Mastná pokožka hlavy může být způsobena mnoha dalšími faktory, včetně genů, hormonální nerovnováhy, těhotenství nebo menopauzy.

Pokud máte podezření na kožní onemocnění, obraťte se na dermatologa nebo trichologa. Výsledkem trichologického vyšetření je doporučení vhodné vlasové kosmetiky a úpravy stravy pro zdraví vašich vlasů.

Head & Shoulders

Tip: Řada péče o vlasy DERMAxPRO od Head & Shoulders

Pokud vás trápí suchá, šupinatá pokožka na hlavě, jenom klasické hydratační přípravky nepomůžou. Šampón DERMAxPRO od Head & Shoulders čistí pokožku hlavy a jeho aktivní složka pirokton olamin pomáhá eliminovat Malassezii, čímž zabezpečuje trvalou vlhkost. Tato účinná složka vlasové kosmetiky DERMAxPRO působí na skutečnou příčinu ztráty vlhkosti pokožky na hlavě. Neposkytuje jen dočasnou, povrchovou nápravu, ale doplňuje vlhkost přirozeným způsobem. Na rozdíl od běžných kondicionérů obsahují kondicionéry DERMAxPRO Head & Shoulders bohatý vyživující krém a dodávají pokožce až dvojnásobné množství složek bojujících proti vysušování v porovnání se samotným šamponem. Jsou proto nezbytnou výbavou pro lidi s lupy, kteří v rámci péče o vlasy používají i kondicionér. Běžné kondicionéry by totiž snížily účinnost tohoto šamponu.

Řadu vlasové kosmetiky DERMAxPRO od Head & Shoulders seženete v drogerii ROSSMANN nebo na jejím e-shopu, který je dostupný z aplikace ROSSMANN CLUB. Více info na https://www.rossmann.cz/.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články