Zdravý vzduch svědčí alergikům a zbaví vás migrény – jak dosáhnete voňavé domácnosti?

Zdravý vzduch svědčí alergikům a zbaví vás migrény – jak dosáhnete voňavé domácnosti?

Ovzduší v domácnosti je přirozeným rojištěm škodlivých látek. Vzduch plný bakterií, prachu a pylů způsobuje alergie a zhoršuje astma. Výjimkou není ani migréna způsobená vydýchaným vzduchem v nevětrané místnosti.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 24. 08. 2021 22:43

Příznaky alergie během loňském roku zaznamenalo 9 z 10 Čechů. Nejčastěji jsme si stěžovali na rýmu, ucpaný nos a obtížné dýchání. Čistého a zdravého vzduchu přitom dosáhnete snadno.

Větráme, ale špatně

Usazování prachu není nic neobvyklého. Dokonce i lidské tělo působí jako přenašeč a nečistoty do vzduchu vypouští při každém výdechu. Nejsme však jediným zdrojem – čistotě vzduchu nesvědčí ani další faktory, zejména pak:

  • zvířecí srst a nečistoty z ní,
  • cigaretový kouř,
  • vlhké prádlo.

Nejjednodušším způsobem, jakým dosáhnete čistého vzduchu, je větrání. Okna otevřete několikrát za den na jednu až dvě minuty. Důležitá není doba, po kterou větráte, ale intenzita. Jestliže vzduch domácností dostatečně neproudí, vyvětrejte otevřením vchodovým dveří.

S květinami to nepřehánějte

Mezi lidmi koluje fáma, že květiny čistí vzduch. To je pravda pouze z poloviny – na vině je fotosyntéza. Zatímco přes den květiny vytvářejí kyslík a čistí vzduch, v noci naopak kyslík konzumují a do vzduchu vypouštějí škodlivý oxid uhličitý.

Pokojové květiny jsou navíc lapačem prachu. Pokud patříte mezi milovníky pokojovek, pravidelně omývejte jejich listy. Obecně pak platí, že vzduch nejlépe vyčistí tyto druhy rostlin:

  • ledviník,
  • dracéna,
  • aloe vera

    Pravidelný úklid vás zbaví prachu

Možná si právě klepete na čelo, ale divili byste se, kolik hospodyní podceňuje pravidelný úklid. Prach stírejte mokrým hadrem několikrát týdně. Tak polapíte veškeré nečistoty, které by se při suchém stírání pouze rozptýlily do ovzduší.

Koberce luxujte s vysavačem vybaveným HEPA filtrem. Ten odstraní i drobné nečistoty, roztoče a bakterie. Účinnost těchto filtrů je až 99,9 % a poradí si s částicemi o velikosti do 300 nanometrů. 

Nečistot vás zbaví čistička vzduchu

Když všechny osvědčené metody selžou, nasaďte na čištění vzduchu techniku. Čistička vzduchu zbaví ovzduší od drobných částic. Při použití vhodných doplňků ho navíc i sterilizuje a osvěží. 

Návodů, jak vybrat čističku vzduchu, najdete spoustu. Před výběrem se rozhodněte, pro koho je čistička určená. Jste alergici a dráždí vás nečistoty? Nebo se chcete zbavit cigaretového zápachu? Tyto otázky jsou pro výběr nejlepší čističky vzduchu zásadní.

Některé čističky jsou vybavené dalšími doplňky – ionizátorem, UV lampou nebo speciálním filtrem. Ty zvýší cenu přístroje, vaše plíce za ně ale poděkují. Zejména ionizátor a UV lampa se velkou měrou podílejí na dezinfekci ovzduší!

Polštáře jsou lapače prachu

Víte, kde najdete nejvíce prachu? V posteli a lůžkovinách. Jakákoliv vlákna v domácnosti zachycují prach a stávají se líhní bakterií, plísní a roztočů.

Domácnost vhodná pro alergiky obsahuje minimální množství polštářů, dek a koberců. Ložní povlečení je zde třeba měnit alespoň jednou týdně. Díky tomu se spolehlivě zbavíte nečistot, které vás dráždí a nutí ke kašli.

Koberce v astmatické domácnosti pravidelně klepejte a alespoň jednou za dva měsíce je vyčistěte saponátem a nechte vyschnout. To platí i o ručnících v koupelně – vlhká vlákna jsou pro plísně snadnými terči.

Čistého vzduchu ve vaší domácnosti dosáhnete snadno. Intenzivní větrání a pravidelný úklid vás zbaví prachových částic, avšak pouze za předpokladu, že vše provádíte správně. Pokud nic nepomáhá, vyberte si v nabídce speciální přístroj pro čištění vzduchu – vaše plíce vám poděkují.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články