Zemřel známý country zpěvák John Prine. Dlouho bojoval s nemocemi, nakonec ho dostal koronavirus

Zemřel známý country zpěvák John Prine. Dlouho bojoval s nemocemi, nakonec ho dostal koronavirus
Zdroj: Wikimedia Commons/Ron Baker – Flickr, Kingsnake, CC BY

Do hudebního nebe amerického country v úterý odešel oblíbený zpěvák John Prine, který posledních dvacet let bojoval s onkologickými onemocněními. Definitivně ho ale na kolena položil obávaný koronavirus.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 08. 04. 2020 12:36

Legendární zpěvák, jenž se proslavil svým vtipným stylem country hudby, který v sobě obsahoval stopy protestů či společenské komentáře, opustil tento svět ve svých třiasedmdesáti letech.

Pak vás má!

Jeho cesta k hudbě v sobě skrývá neobyčejný příběh jednoho skromného pošťáka, který miloval zpěv a skládání písní. Svou kariéru odstartoval v baru, kde sklidil nadšené reakce od filmového kritika Rogera Eberta. „Prine se na pódiu objevuje s takovou skromností, že se téměř zdá, že zaostává v centru pozornosti. Ovšem po písni nebo dvou dokonce i opilci v místnosti začnou poslouchat jeho texty. A pak vás najednou má,“ stálo v recenzi filmového kritika z roku 1970, na kterou upozornil portál vanityfair.com.

Průřez jeho hudební kariérou je opravdu poutavý. V roce 1981 založil vlastní nahrávací společnost Oh Boy Records. Mezi jeho nejslavnější desky patří The Missing Years, která byla vydána v roce 1991 a získala ocenění Grammy. O osm let později vyšlo duetové album písní o lásce a podvádění. A v roce 2005 vydal desku Fair&Square, za kterou opět získal Grammy.

V Síni slávy

Osmnácté, a zároveň i jeho poslední album, nese název The Tree of Forgivenness, se kterým se Prine dostal na nejvyšší místa hitparád během své padesátileté kariéry. „Moje publikum se za posledních deset let více než zdvojnásobilo. Některým z nich trvalo 45 let, než pochopili můj vtip a já jsem pořád tady, abych z toho mohl těžit,“ říkal zpěvák v roce 2018. O rok později se dostal dokonce do Síně slávy skladatelů.

Zpěvák však dlouhých dvacet let bojoval s rakovinou v krku a levých plic, k čemuž se samozřejmě přidružily i další nemoci. A chirurgické zákroky, které podstoupil, v jeho hlase zanechaly písčitou texturu.

Obávaný koronavirus

Nedávno však přišla další rána. Jeho manželka Fiona Whelan Prine zveřejnila 17. března na Instagramu příspěvek, ve kterém napsala, že Prine má pozitivní test na koronavirus, který si přivezl z cest po Evropě. „Zatím je v pořádku,“ napsala tehdy.

Příspěvek z 29. března, který se objevil na Twitteru, ale už tak pozitivní nebyl. „V sobotu večer byl intubován a nadále se mu dostává zdravotní péče, ale jeho situace je kritická,“ stálo v něm. Zprávy o jeho stavu nebyly dobré. „Tohle je pro nás těžké sdílet. Ale tolik z vás v průběhu let Johna milovalo a podporovalo, že jsme vás chtěli informovat a dát vám šanci poslat mu více této lásky a podpory hned teď,“ pokračoval příspěvek.

Génius a obrovská duše

Odpovědi jeho fanoušků a přátel začaly chodit rychle a ve velkém. „Jeden z nejhezčích lidí, kterého jsem kdy měl to štěstí poznat. Je to génius a obrovská duše. Modlete se za něj,“ napsal například Jason Isbell, který s Prinem spolupracoval na jeho posledním albu.

Právě v tom Prine v jedné ze svých písní sdílel představu posmrtného života. „Až se dostanu do nebe, potřesu si s boží rukou. Děkuji mu za více požehnání, než dokáže jeden člověk ustát. Pak si vezmu kytaru a založím rock-n-roll band. Podívejte se na super hotel: není posmrtný život velký?“ zpíval v ní známý zpěvák, který svůj boj v úterý prohrál. Můžeme jen doufat, že si na druhém břehu užívá přesně to, co si o něm představoval.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články