Zima je tu! Víte, jak zajistit, aby bylo v autě vaše dítě v teple i v bezpečí?

Zima je tu! Víte, jak zajistit, aby bylo v autě vaše dítě v teple i v bezpečí?
Zdroj: Cybex

Venku pomalu přituhuje, a tak oblékáme vrstvu za vrstvou, abychom byli v teple. To samozřejmě platí dvojnásob u našich dětí. Dlouhý rukáv, svetřík, huňatá kombinéza nebo péřová bunda... Ovšem ne každý rodič si uvědomí, že právě teplé zimní oblečení může v případě krizové situace ve vozidle dítě ohrozit, i když sedí zdánlivě bezpečně připoutáno v autosedačce.

Redaktor
Redaktor 30. 11. 2022 11:36

Bez ohledu na roční období, systém zabezpečení dítěte v autosedačce musí přiléhat těsně k jeho tělu, díky čemuž je dítě chráněno v případě nehody či náhlého zabrzdění. Pokud je však dítě v autosedačce příliš oblečené, systém pásů či bezpečnostní pultík nemohou přiléhat těsně k tělu dítěte a hrozí nebezpečí.

Co tedy můžete udělat pro maximální bezpečí vašeho dítěte, abyste mu ale zároveň dopřáli i teplotní komfort během cestování autem?

  1. Princip vrstvení: Ideální je dítě obléci do více tenkých vrstev. Tenká bunda nebo overal z fleecu či bavlny udrží dítě v teple, aniž by snižovaly bezpečnost pásů či pultíku.
  2. Jděte na to obráceně: Sundejte dítěti bundu, zajistěte jej v autosedačce a pak mu bundu nasaďte obráceně, tedy zasuňte mu ruce do rukávů a zádovou část bundy mu nechte vpředu. Jakmile se vozidlo vytopí na požadovanou teplotu, takto nasazenou bundu je snadné opět sundat bez zbytečného zastavování a odepínání dítěte z autosedačky.
  3. Pořádně zachumlat: Sundejte dítěti bundu a jakmile jej zajistíte v autosedačce, použijte bundu jako deku. Pokud si chcete situaci ještě usnadnit, na trhu jsou k dispozici i fusaky a dečky, které jsou navrženy speciálně pro použití s autosedačkou. 
  4. Teplé sedátko pro fajnšmekry: Tento tip vyžaduje trochu příprav, ale znáte ten úžasný pocit, když sednete do auta s vyhřívanými sedačkami? Právě tento komfort můžete dopřát svému dítěti, když do jeho autosedačky před jízdou vložíte nahřátý polštářek z třešňových pecek, rýže či jiných přírodních materiálů. Stačí několik minut a o příjemný začátek jízdy ve vymrzlém autě je postaráno. Nezapomeňte samozřejmě polštářek před připoutáním dítěte odstranit.

Když už je řeč o vymrzlém autě, každou naši autosedačku CYBEX důkladně testujeme v široké škále testů, abychom mohli definovat její životnost. Neoddělitelnou součástí je i testování v extrémně nízkých i vysokých teplotách, abychom zajistili, že autosedačka vydrží střídání teplot v průběhu roku. „Ať je venku mrazivých -10°C nebo 35°C výheň, na naše autosedačky CYBEX je vždy spolehnutí,“ dodává Bernhard Kastner, expert na dětskou bezpečnost ve firmě CYBEX. 

Zajímá vás více o bezpečnosti dětí v autě? Máte dotazy či tipy? Podělte se s námi na našem Facebooku @cybexCZ či Instagramu @CYBEX_praha

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články