25 let od premiéry filmu Kolja: S malým Andrejem Chalimonem se nemazlili, došlo na pláč i bolest

25 let od premiéry filmu Kolja: S malým Andrejem Chalimonem se nemazlili, došlo na pláč i bolest
Zdroj: Profimedia
Kolja: Stárnoucí hudebník František Louka (Zdeněk Svěrák) přijde o práci, a tak si přivydělává různými způsoby.Jednoho dne mu do cesty vejde malý Kolja (Andrej Chalimon)... Zdeněk Svěrák si roli Františka Louky napsal přímo na tělo. A celý film prý poprvé viděl pouhé dva dny před premiérou.Kolja je jediný porevoluční český film, který získal Oscara. Vedl si dobře i u nás. Projekce navštívilo 1 345 369 diváků, kteří za vstupenky utratili téměř 45 milionů korun.+ 2 fotky+ 3 fotky

Andreje Chalimona, tedy budoucího Kolju ze stejnojmenného filmu, který byl poprvé uveden před 25 lety, si vyhlédli ruští producenti v Moskvě. Pro český štáb tehdy objížděli základní školy a hledali vhodného kandidáta. Bylo nutné splnit pouze dvě podmínky - umět dobře recitovat a mít skvělou paměť. Natáčení už tak snadné ale nebylo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 05. 2021 14:00

Děj filmu Kolja od tvůrčího rodinného tandemu otce a syna Svěrákových je notoricky známý, neuškodí si ho však připomenout. František je starý mládenec, který zrovna prožívá ty nejlepší chvíle ve svém životě. Seznámí se totiž s malým klukem, jehož matka musela emigrovat na Západ. Brzy se mezi nimi vytvoří silné pouto. Kolja se do českých kin dostal 15. května 1996.

Vynucený pláč Andreje Chalimona

Jak rozplakat malé dítě na povel? Nad touto otázkou si lámali hlavu i tvůrci filmu. „Vzpomínám si, jak mě filmaři přinutili brečet ve scéně v kině, kde promítali nějaký kreslený snímek,” uvedl Chalimon pro deník Blesk. „Koupili mi pěknou hračku a počkali, až si ji oblíbím. Potom ji přede mnou rozšlapali. Musel jsem se na to dívat, takže slzy se pak začaly hrnout samy.” 

Za hračkou Andrej smutnil, nahota ho však nijak nerozhodila. Možná za to tehdy mohl jeho velmi mladý věk, ale na druhou stranu to má prý pořád stejně. „Co je přirozené, nemůže být ošklivé,” zavzpomínal herec. „Navíc jsem se nikdy zvlášť nestyděl. A to mi zůstalo dodnes.”

Koljův úraz v metru

Kromě slz se Andrej Chalimon dočkal během natáčení i několika modřin. V metru ho totiž přimáčkly zavírající se dveře. „Natáčelo se v noci, kdy bylo metro pro veřejnost uzavřené. Cestující obstaral tehdy komparz. Dodnes si pamatuji, jak mne to bolelo,” prozradil Chalimon.

Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Režisér Jan Svěrák Andrejovi slíbil, že když dostanou Oscara, pojede se do Disneylandu. „Z celé ceremonie si pamatuji jen to, že jsem ji zpola prospal. Do Disneylandu jsme ale pak skutečně odjeli. Tím se mi splnil můj dětský sen,” dodal Andrej Chalimon pro Českou televizi.

Zdroje informací:

Česká televize: Slíbili mi, že když dostaneme Oscara, pojedu do Disneylandu, vzpomíná představitel Kolji

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články