Bridgertonovi: Fikce versus realita. Zajímavá fakta, která vás možná překvapí

Bridgertonovi: Fikce versus realita. Zajímavá fakta, která vás možná překvapí
Zdroj: se souhlasem Netflix
Matka Bridgertonových – spisovatelka Julia Quinn. Nejprve měla v plánu napsat trilogii, nakonec vytvořila až osm knih.Její svět je ale kompletně smyšlený, tedy co se týče rodiny a dějové linky.Regentská éra však byla skutečným obdobím (1813–1827).Královna Šarlota byla i ve skutečnosti manželkou krále Jiřího III.+ 4 fotky+ 5 fotek

Bridgertonovi se odehrávají v minulosti, proto se nabízí otázka, do jaké míry vychází seriálový hit od Netflixu z reality. Je zcela smyšlený, nebo se zakládá na skutečných událostech? A existovala tato rodina?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 04. 2021 13:00

Natočit seriál zasazený do 19. století není jednoduché, přestože Bridgertonovi vychází z romantické ságy Julie Quinn o fiktivní rodině z londýnské smetánky. Jak moc se největší současný hit Netflixu drží reality?

Jsou Bridgertonovi skuteční?

Krátká odpověď zní – ne. Vše má na „svědomí“ spisovatelka Julia Quinn, která svou knižní sérií romanticko-historických knih uhodila hřebíček na hlavičku. „Nejdříve jsem myslela, že napíšu jen tři knihy, nakonec jich je osm,” prozradila Quinn. „Čtenáře ale osudy Bridgertonových opravdu chytly,” dodala. A má pravdu. Jen ve Spojených státech se prodalo více než deset milionů kopií. A po uvedení seriálové verze na Netflixu, se zvedla další vlna zájmu o knížky. Mimochodem, první řada vychází z úvodního příběhu série Vévoda a já, takže ještě je dost materiálu na zpracování...

Jak je to s Bridgertonovými?

Všechny postavy jsou zcela smyšlené. Některé se pouze inspirovaly skutečnými osobami. „Proč jsem všem vymyslela jména? Protože to rozhodně zní lépe než napsat: Mary tančila s lordem Tentononc a lordem Kvodíjaksejmenuje,” vysvětluje Quinn. „Původně se mělo vše točit jen okolo Daphne, Anthonyho a Colina. Vlastně si již nepamatuji, proč jsem jí vymyslela tolik sourozenců.”

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Julia Quinn (@juliaquinnauthor)

Julia Quinn tvrdí, že pokud chcete napsat skvělou romantickou knihu, potřebujete vymyslet dobré postavy. Proto v jejích románech nemají místo muži, kteří nerespektují ženy. „Není to sexy. To však zároveň neznamená, že nemohou být ochranářští a čas od času mačo – upřímně, komu se to ve zdravé míře nelíbí? Nesmí se však zapomínat na rovnocenné partnerství,” dodává spisovatelka v rozhovoru pro web Shondaland.com.

Bridgertonovi z pohledu historie

Julia Quinn zasadila děj svých knih do regentské éry v Londýně, konkrétně mezi roky 1813–1827. Tomu odpovídá řada dobových zvyků, které můžeme v seriálu vidět. Kupříkladu hledání ideálního manžela z vysoké společnosti. Se správným zobrazením doby a etiketou, která tehdy ve šlechtických kruzích platila, pomáhala filmařům historička Hannah Greig. „V té době se na bálech objevovaly velmi mocné dohazovačky, které mezi sebou seznamovaly mladé lidi a domlouvaly vhodné a odpovídající sňatky,” řekla Greig v podcastu HistoryExtra.

Africká královna Šarlota

Nesmíme ale také zapomenout na monarchy. Královna Šarlota Meklenbursko-Střelická, kterou si zahrála Golda Rosheuvel, byla manželkou krále Jiřího III. Badatelé jsou přesvědčeni o tom, že měla skutečně africké předky a byla smíšeného původu. Král Jiří III. je vykreslen jako pomatenec neschopný vlády, což je pravda, neboť několikrát skončil ve svěrací kazajce. A černošský boxer Will Mondrich je inspirován Billem Richmondem, jenž byl nejdříve otrokem, poté vojákem a nakonec úspěšným profesionálním boxerem...

Zdroje informací:

Netflix: Bridgerton

Womenshealthmag.com: Is Bridgerton Based On A True Story, And Are The Bridgertons A Real Life Family?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články