Eva tropí hlouposti: Zdeňka Baldová byla laskavá a obětavá popleta, kterou všichni milovali

Smutný konec prvorepublikové herečky: Zdenku Baldovou doprovodila na onen svět i její schovanka
Zdroj: se souhlasem České televize
Eva tropí hlouposti: Jak získat pro tetičku návod na pěstování vzácných růží? Jedinou možností je krádež...Film Eva tropí hlouposti vznikl na motivy románu Patsy tropí hlouposti spisovatelky Fan Vavřincové. Pracovní název snímku zněl Přenechte to Zuzaně.Snímek Eva tropí hlouposti je jednou z prvních českých crazy komedií. + 2 fotky+ 3 fotky

Zdeňka Baldová, známá jako tetička Pa z komedie Eva tropí hlouposti, byla vskutku nevšední, ale zároveň i laskavá postava. Nejenže měla u filmařů nepochopitelnou protekci, ale i okolnosti její smrti bylo možné označit za, přinejmenším, podivné. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 01. 2023 11:00

Eva tropí hlouposti: Eva Norová (Nataša Gollová) se vrací domů z penzionátu, protože její teta Pa (Zdeňka Baldová) bude mít narozeniny. Chce jí připravit překvapení v podobě růží, které vypěstoval její soused, továrník Záhorský. Jenomže teta se sousedy moc nevychází. Návod na vypěstování zvláštní odrůdy růží tak musí získat netradičním způsobem. Jestli uspěje, to zjistíte v komedii Eva tropí hlouposti dnes ve 14:20 na ČT1. 

Herečka a oddaná manželka

Zdeňka Baldová (rozená Balášová) se narodila v České Třebové v roce 1885. Příjmení Baldová získala poté, co se její matka provdala za strojníka Josefa Baldu. Přestože již v dětství ráda recitovala a v pozdějším věku se věnovala studiu jazyků a hudbě, vystudovala průmyslovou školu pro ženská povolání. Herečkou se stala, coby ochotnice, v Měšťanské besedě.

V roce 1907 dostala od ředitele Šuberta, který si všiml jejího talentu, nabídku angažmá v činoherním souboru Městského divadla na Královských vinohradech. Od roku 1922 pak byla stálou členkou osazenstva Národního divadla. To už byla několik let vdaná za režiséra Karla Huga Hilara, s nímž se poznala na Vinohradech. Střežila si ho jako oko v hlavě a podřídila mu svůj život i kariéru.

Nevšední talent Zdeňky Baldové

K dráze komediální herečky vlastně dospěla bez větších problémů. Kvůli špatné paměti se často přeřekla či pronesla něco, co publikum hodně pobavilo. Nikdo si ji už nedokázal představit ve vážné roli. A procházelo jí to. Vždyť který režisér by se mohl zlobit na postarší dámu s přezdívkou Baldinka?

S manželem nikdy neměla děti, a tak ráda dělala náhradní mámu těm, kteří svou vlastní z nějakého důvodu neměli. Díky vrozené laskavosti nikoho neodmítla. Spousta jejích kolegů a kolegyň se k ní chodila zpovídat, jako ke knězi. Prý vždy věděla co říct a jak správně poradit.

Smutný konec Zdeňky Baldové

Na sklonku svého života bojovala Baldinka s ledvinami. To ji ale neodradilo od práce na dalších filmech. Doma jí pomáhala dívka Lída, kterou si kdysi vzali s manželem ze sirotčince. I ona považovala herečku za svou spasitelku a byla jí velmi vděčná za to, co pro ni udělala. Jakmile se dozvěděla o tom, že Baldová je na smrtelné posteli, otrávila se v koupelně. „Musím milostpaní přivítat na druhé straně a sloužit jí i nadále, jako zde na Zemi,” vyhrkla Lída, než naposledy vydechla. Zdeňka Baldová zemřela 26. září 1958 ve věku 73 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zdeňka Baldová

Krajskélisty.cz: Komičkou z donucení. Vyhlášená popleta podřídila celý život jedinému muži. Tajnosti slavných

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články