Ludmila (56): Syn si vzal za ženu učitelku češtiny. Skoro se před ní bojím mluvit

Ludmila (56): Syn si vzal za ženu učitelku češtiny. Skoro se před ní bojím mluvit
Zdroj: Freepik.com

Ludmila doufala, že se její jediný syn usadí a bude mít děti. Když konečně měl vážný vztah, byla šťastná. Sama ho nabádala, aby se svatbou a dětmi neotálel. Teď toho lituje.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 21. 12. 2020 06:30

Můj syn Lukáš (32) se velmi dlouho nemohl usadit. Byl vybíravý na ženy. Já už chtěla vnoučata, ale on pořád neměl vážný vztah. To se teď změnilo.

Syn se chce usadit

On měl představu o nějaké uvědomělé ženě. Vždy ho přitahovaly typy přísných, až panovačných žen. Pro moji smůlu si jednu takou nedávno našel. Livie (30) se na první pohled zdála jako milá žena. Když jsme je s manželem pozvali na společný oběd, držela se velmi zkrátka. Líbila se mi.

Lukáš z ní byl velmi nadšený a už po měsíci, co ji znal, mluvil o svatbě a dětech. Věk na to měl, tak proč ne. Já ucítila možnost, že by přece jen ta vnoučata nakonec mohla vyjít. Začala jsem ho nenápadně tlačit, aby moc dlouho neotálel a Livii si klidně po čase vzal. Kdybych věděla, co vím teď, nikdy bych tak nenaléhala.

Zašli jsme všichni čtyři na večeři do restaurace. To spolu chodili asi půl roku. Usedli jsme ke stolu, dostali jsme jídelní lístky a číšník se zeptal: „Co si budete přát na pití?“ Livie sykla, jak to s námi jako mluví. Hned ho opravila. „Říká se: Co vám mohu nabídnout k pití?

Učitelka češtiny

Všichni včetně číšníka jsme ztichli. Bylo to velmi trapné a nevhodné. Lukáš dál koukal do nápojového lístku. Zdálo se, že jeho daná situace nějak nerozladila. Číšník se opravil a promluvil podle vzoru od Livie. Ta si jen významně poposedla, aby dala najevo, že tak je to správně. Tím to ale neskončilo.

Začali jsme si normálně povídat. Jenže Livie nás pořád nějak opravovala. Jakmile jsem použila nějaké nespisovné slovo nebo slang, pustila se do opravy. Jsem téměř o dvacet let starší než ona a dovolí si mě opravovat? Bylo to na mě trochu moc, ale stále jsem držela jazyk za zuby.

Jak se mi líbila, tak jsem ji pomalu ale jistě začínala nesnášet. Ofrňovala se nad tím, jak je to dnes hrozné, že lidé neumějí správě používat český jazyk. V tu chvíli myslela mě s manželem. Ten to přecházel, ale poznala jsem na něm, že mu taky Livie nevoní. Mně lezla vyloženě na nervy.

Stále mě opravuje

Nenapadlo mě, že důvod společné večeře je ten, že Lukáš chtěl Livii požádat o ruku. Klekl si k ní se slovy: „Vezmeš si mě?“ Livie ho, než řekla svoje ano, opět opravila. „Miláčku, musíš mluvit v celých větách. Správně je to: Vezmeš si mě za manžela?“ Vzteky se mi zouvaly boty pod stolem.

„Nána to je!“ řekla jsem, jakmile jsme přijeli domů. „Takhle se to ale neříká, miláčku. Správně je to: Tu ženu nesnáším,“ zavtipkoval manžel a oba jsme se rozesmáli.

Už je po svatbě a já trpím pokaždé, když snacha přijede. Sotva začnu něco vyprávět, skočí mi do toho a opravuje moji mluvu. Když jsem se na to ptala syna, uznal, že to někdy přehání. Omlouval ji, že je to nemoc z povolání. Dobrá zpráva je, že na pozici učitelky končí. Je totiž těhotná. Doufám, že se trochu uklidní, protože jinak za sebe neručím.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články