Forrest Gump: Tom Hanks si nenárokoval žádný honorář, přesto vydělal závratnou sumu

Forrest Gump, Tom Hanks
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Forrest Gump je obyčejný, i když prostší chlapík, který zpočátku řeší všechny stresové situace útěkem. Věděli jste, že mělo vzniknout pokračování? Objevila by se v něm princezna Diana, O.J. Simpson anebo bombový útok v Oklahomě. Právě kvůli terorismu byl scénář nakonec v důsledku útoků z 11. září 2001 zamítnut.Postavu Jenny si měla původně zahrát Jodie Foster nebo Nicole Kidman.Nohy poručíka Dana byly odstraněny v postprodukci pomocí počítačů.Tomu Hanksovi stačila jen hodina a půl čtení scenáře k tomu, aby podepsal smlouvu.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Forrest Gump. Film, v němž se snoubí humor, sentiment, fikce a realita. Tomu Hanksovi vynesla jeho role trošku prostého, ale upřímného muže Oscara a Zlatý Glóbus za Nejlepší mužský výkon v dramatu. Pojďme se tak podívat na to, co zajímavého se stalo během natáčení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 10. 2020 16:00

Chcete si znovu připomenout příběh Gumpa? Tak se dnes podívejte ve 20:00 na Prima Max. Forrest Gump je zcela obyčejný chlapík. Vždy dělá jen to, co se mu řekne. Také se celý život řídí jedním pravidlem, a to sice, že když se dostane do úzkých, uteče. Tento způsob řešení problémů aplikuje ve škole, válce i během matčiny smrti, která v něm vyvolá naprosté zoufalství.

Hláška a přerušený projev

Kdo by si nepamatoval slavnou hlášku, kterou se hlavní hrdina tak rád představoval. “Jmenuju se Forrest Gump a říkají mi Forrest Gump.” I když by se mohlo zdát, že tuto větu vymyslel talentovaný scénárista, není tomu tak. Během natáčení to napadlo samotného Toma Hankse. Další důkaz toho, že se na tuto roli hodil ze všech nejlépe.

Taky vás zajímá, co říkal Forrest během svého proslovu na srazu květinových dětí? Slyšíme jenom začátek a konec, protože na pár okamžiků vypne zvukovou aparaturu vzteklý lampasák. “Někdy, když jdou lidi do Vietnamu, vrací se potom domů k mámám bez nohou. A někdy se nevrátí vůbec. To je zlý. To je vše, co jsem chtěl říct.”

Triky, kam se podíváš

Ani Forrest Gump se nevyhnul práci šikovných trikařů. Třeba při pingpongu Tom Hanks jen máchal pálkou a míček se dodělal až v postprodukci pomocí počítače. A co chybějící nohy poručíka Dana, kterého si zahrál Gary Sinise? Ve skutečnosti byly jen obalené v modrých nohavicích, aby se pak mohly digitálně “uříznout”.

Třetím zajímavým trikem byla scéna, kdy Gump běží džunglí, kryje se před kulkami, a ještě do toho nese obrovského Bubbu. I zde zaúřadovala počítačová úprava. Herec Mykelti Williamson byl celou dobu zavěšený na jeřábu, Hanks by jej jinak neuzvedl. Byl to pořádný kus chlapa.

Honorář nechtěl

Tom Hanks si za roli Forresta Gumpa nenárokoval žádný honorář. Požadoval pouze podíl ze zisku, který však dosáhl závratné částky čtyřiceti milionů dolarů. Zřejmě si tak přišel na mnohem větší sumu, než jakou by dostal, kdyby přijal jen předem domluvenou odměnu.

Filmu se však nedařilo jen finančně, ale i po kulturní stránce.

V roce 2011 byl snímek uložen do archivu Americké kongresové knihovny jako historicky a kulturně významné dílo. A hláška, že život je jako bonboniéra, se stala čtyřicátou nejlepší filmovou hláškou všech dob. Lavička, na které Forrest tak rád seděl, je zase umístěna v Muzeu dějin v Georgii. Nebo tedy spíše byla. Před pár roky se prodala v aukci za 25 000 dolarů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Forrest Gump

TV Prima: Forrest Gump

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články