Seriál Marie Terezie: Jak herečky Marie-Luise Stockinger a Stefanie Reinsperger vzpomínají na natáčení v Čechách?

Seriál Marie Terezie: Jak herečky Marie-Luise Stockinger a Stefanie Reinsperger vzpomínají na natáčení v Čechách?
Zdroj: se souhlasem České televize/koláž Lifee
Marie Terezie je mezinárodní projekt, do něhož se zapojila i Česká televize. Objevilo se v něm více než 2500 kostýmů. V první sérii dali kostyméři Marii Terezii (herečka Marie-Luise Stockinger) modré šaty, protože modrou skutečně milovala.Ve druhé sérii postava Marie Terezie potemněla, hraje ji Steffanie Reinsperger. Také kostýmy proto byly tónovány do tmavších a temnějších barev.Modrá róba Marie Terezie z obou sérií vyniká.Zkuste ji porovnat s černou róbou "druhé" Marie Terezie.+ 12 fotek+ 13 fotek

První díl výpravného historického seriálu Marie Terezie se dnes vrací na obrazovky České televize. Vzpomínáte si ještě na představitelky hlavní role, herečky Marii-Luisu Stockinger a Stefanii Reinsperger? Čemu se věnují dnes?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 11. 2021 11:00

Děj seriálu Marie Terezie: Příběh dětské lásky a následného manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským pojednává také o nástupu na trůn a převzetí maďarské koruny. Věnuje se i šestnáctinásobnému mateřství ženy, ze které se stala jedna z nejvýznamnějších postav v novodobých dějinách Evropy. Na první epizodu seriálu Marie Terezie se můžete podívat dnes ve 20:15 na ČT 1.

Marie-Luise Stockinger

Marie-Luise Stockinger se původně měla stát právničkou. Její vášní však bylo herectví. Debutovala v roce 2010 v krajském divadle v Linzi. V roce 2017 získala roli v historickém seriálu České televize Marie Terezie.

O rok později se mihla v rakouské kriminálce CopStories a poté v seriálu Expert na zločin. Troufla si však i na vážnější roli v mysteriózním thrilleru Čaroděj. Angažuje se také v divadle. Mezi její nejnovější projekty patří komedie stanice ORF Man Kann Nicht Alles Haben.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michael Kreihsl (@michaelkreihsl)

Marie Luise-Stockinger se na roli Marie Terezie připravovala skutečně zodpovědně. Četla životopisy, soukromou korespondenci i všechny možné dobové zápisy. Nejvíce ji ale povzbudilo, když zjistila, že samotná Marie Terezie byla v mládí považována za dobrou herečku. Před natáčením se obávala pouze toho, že nebude svým hereckým kolegům rozumět. U Maďarů alespoň poznala, když dokončili větu. Jejich jazyk má totiž podobnou intonaci jako němčina. U českých herců to bylo horší, ale jak sama řekla, časem si zvykla i na tohle.

Stefanie Reinsperger

Stefanie Reinsperger se narodila v Rakousku, částečně ale vyrůstala v Londýně. Její otec tam pracoval pro ministerstvo zahraničí. Role císařovny Marie Terezie ve třetím a čtvrtém díle minisérie byla pro ni největší televizní příležitostí. Minulý rok pak posílila řady seriálu Místo činu jako hlavní komisařka Rosa Herzog.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Stefanie Reinsperger (@reinspergerin)

Stefanie Reinsperger přijala roli Marie Terezie kvůli tomu, že má ráda komplikované postavy, které mají i své špatné stránky. Přesto se ji snažila vykreslit jako obyčejnou lidskou bytost s vřelým srdcem. Bezpochyby šlo o zatím největší hereckou výzvu její kariéry. A co ji nejvíce uchvátilo na České republice? Nebyly to památky, ale naši herci. Dle jejího názoru jsou nesmírně talentovaní.

Zdroje informací:

Česká televize: Marie Terezie

Instagram.com: Stefanie Reinsperger, Tatort

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články