Maigret klade past: Úsměvná chyba v novinách a maďarské kulisy

Maigret klade past, Atkinson
Zdroj: Prima Max
Maigret klade past je krimi film na motivy povídky spisovatele Georga Simenona. Ten napsal více než osmdesát povídek s komisařem Maigretem v hlavní roli.
Děj se odehrává v Paříži, kde řádí sériový vrah. Daří se mu unikat beze stopy.
Poprvé byl film natočen v roce 1958.
V hlavní roli se objevil Rowan Atkinson, kterého celý svět zná jako Mr. Beana.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Vzhledem k minulosti Rowana Atkinsona to byla veskrze neobvyklá role. Z Mr. Beana se musel přeorientovat na váženého komisaře, který má za úkol rozplést zdánlivě neřešitelný případ, neboť vrah za sebou nenechává žádné stopy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 10. 2020 16:00

Máte-li rádi mysteriózní krimi, podívejte se dnes na film Maigret klade past, který vysílá Prima Max ve 20:00. V Montmartru řádí sériový vrah. Oběťmi jsou ženy, kterým pachatel rozpárá oblečení a zabije je. Ani po několika měsících není vrah stále dopaden. Komisař Maigret se tak rozhodne nachystat léčku.

Od komediálních skečů po vážné drama

Od roku 1958 se v roli vyšetřovatele Maigreta objevila pěkná řádka herců. Nakonec přišla řada i na Rowana Atkinsona alias Mr. Beana. Byla to pro něho výzva, neboť doslova celý svět ho znal pouze z jeho komediálních skečů. Najednou však přišla nabídka na vážného, až zádumčivého komisaře, který se bude muset poprat s kritikou veřejnosti za to, že není schopen chytit vraha.

Pro Atkinsona byla role hozenou rukavicí. Konečně dostal šanci vymanit se ze stínu nešikovného a tragicky komického Mr. Beana. Důležité tak pro něj bylo, aby komisaře zahrál natolik dobře, že by si nikdo na Beana ani nevzpomněl, což se podařilo.

Místo Francie Maďarsko

Film vznikl na motivy knihy z roku 1955, kterou napsal Georges Simenon. Ten má na svém kontě úctyhodných pětasedmdesát povídek s komisařem Maigretem. Ačkoli se děj odehrává v romantickém městě Paříži, filmaři raději zvolili jako kulisy Maďarsko, konkrétně Budapešť a město Szentendre.

A jaký vůbec komisař je? Především geniální vyšetřovatel s velkou dávkou intuice a předvídavosti. Vždy ví, jak se zeptat, tak aby se dobral pravdy. Jeho poznávacím znamením je dlouhý kabát a nezbytný klobouk. Rád si dopřává dýmku. Nikdy ho neuvidíte řídit auto, protože nemá řidičský průkaz.

Úsměvná chyba

Jestlipak si toho při sledování filmu všimnete? V jedné scéně uvidíme noviny Le Monde, na jejichž titulní straně je portrét muže, který je podezřelý ze série vražd. Vtip však spočívá v tom, že do roku 1980 tento plátek netiskl žádné fotografie. Ale jak se říká, fantazie se meze nekladou.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Maigret klade past

TV Prima: Maigret klade past

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články