Nejzajímavější filmy z Českého lva 2023: Vojtěch Dyk skládá, Adam Mišík rapuje a Michal Kern kolaboruje s nacisty a StB

Nejzajímavější filmy z Českého lva 2023: Vojtěch Dyk skládá, Adam Mišík rapuje a Michal Kern kolaboruje s nacisty a StB
Zdroj: se souhlasem Mimesis Film/Bontonfilm/CinemArt/koláž Lifee
Historické drama Arvéd režiséra Vojtěcha Maška vstoupilo do klání o Českého lva 2023 s 12 nominacemi. Nakonec získalo jenom tři sošky. Michal Kern se stal Nejlepším hercem v hlavní roli, další ceny putovaly scénáristům a autorům hudby.Arvéd je příběhem Jiřího Arvéda Smíchovského, jednoho z nejkontroverznějších Čechů 20. století.Jiří Arvéd Smíchovský za okupace kolaboroval s nacisty, přesto jej opakovaně zatkli. Po válce se vyhnul trestu smrti, ale dostal doživotí. Ve vězení spolupracoval s StB.Jiří Arvéd Smíchovský prý praktikoval černou magii...+ 16 fotek+ 17 fotek

Na oceněních Český lev 2023 se o trofeje poprala spousta zajímavých filmů. Redakce Lifee.cz z nich vybrala pět, které se nám líbí nejvíc. Na jedné straně je hrstka historických příběhů na čele s Arvédem, Il Boemo a Posledním závodem, proti kterým stojí dravá jízda BANGER. a aktuální drama z českého maloměsta s názvem Oběť.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 03. 2023 09:00

Papírově na tom byl nejlépe Arvéd, který získal 12 nominací na Českého lva 2023. Nakonec si odnesl pouze tři - za nejlepšího herce v hlavní roli, scénář a hudbu. O jednu nominaci méně dostal historický příběh Il Boemo (6 sošek). Celkem osm želízek v ohni měl BANGER., který uspěl dvakrát. Drama Oběť mělo čtyři nominace, ale neproměnilo ani jednu. Poslední závod si sice mohl dojít pro dvě sošky, v cíli jej ale čekal jenom jeden Český lev, konkrétně za kameru.

Historičtí hrdinové Českého lva 2023

Vybrat pětici filmů ze všech nominovaných nakonec nebylo složité, s přehledem vyčnívají nad ostatními. Jsou mezi nimi tři historická dramata. Mají společné to, že se dotýkají skutečných událostí. Někdy jde o lidi, kteří selhali hned několikrát. Takový je třeba hodně kontroverzní "mág" Jiří Arvéd Smíchovský, ten si zadal s nacisty i StB. Snímek Arvéd natočil Vojtěch Mašek podle knihy Jana Poláčka a hlavní roli si zahrál Michal Kern.

Jindy jde o duel, v němž můžete držet palce oběma stranám. Poslední závod od režiséra a scénáristy Tomáše Hodana se podíval na slavné soupeření Bohumila Hanče a Emericha Ratha, k němuž došlo v Krkonoších v roce 1913.

S neotřelou historickou figurou přišel režisér a scénárista Petr Václav. Ze zapomnění vytáhl skladatele Josefa Myslivečka. Ten sice ve své době dosáhl mimořádného věhlasu, ale přesto zemřel v osamění a jeho hrob u kostela San Lorenzo in Lucina v Římě se nedochoval. Za zmínku stojí, že Vojtěch Dyk kvůli roli Myslivečka v dramatu Il Boemo piloval rok italštinu.

Moderní podoby Českého lva 2023

Patrně nejvýraznějším snímkem letošního ročníku Českého lva je BANGER., drama ze současné Prahy. Jeho hlavní hrdina se snaží změnit kariéru, ale nepůjde to tak lehce. Stylizovaný příběh dealera drog Alexe v podání Adama Mišíka, jenž se snaží stát rapperem, je mrštnou štikou v domácí kinematografii. Režisér a scénárista Adam Sedlák jej natočil za pouhých 15 dní a na iPhone 12, aby zachytil současný svět tak, jak ho vnímá generace odchovaná na Tik Toku.

Z jiného soudku je drama Oběť. Odehrává se na českém maloměstě a pomalu rozkrývá události, které stojí za brutálním napadením čtrnáctiletého ukrajinského chlapce. Jeho matka, samoživitelka Irina, bojuje o spravedlnost, ale záhy se ukáže, že to možná bylo celé jinak. Snímek podle scénáře Jakuba Medveckého natočil zkušený Michal Blaško, který má za sebou třeba Případy 1. oddělení.

Zdroj informací:

Ceskylev.cz: 30. Český lev - nominace

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články