Poslední závod: Kryštof Hádek točil lyžařské drama v 10 stupních pod nulou

Poslední závod: Kryštof Hádek točil lyžařské drama v 10 stupních pod nulou
Zdroj: se souhlasem Nikolas Tušl/Bontonfilm
Poslední závod: Soupeření mezi Bohumilem Hančem a německým závodníkem Emerichem Rathem se změní v zoufalý boj o život.Krkonoše se totiž v průběhu 50 kilometrů dlouhého závodu změní v jednu velkou a nepřehlednou sněhovou vánici.Takto vypadal plán závodu, který v roce 1913 vstoupil do historie.Po stopě Bohumila Hanče se vydává několik odvážlivců.+ 6 fotek+ 7 fotek

Drama Poslední závod je skutečným příběhem Bohumila Hanče, Václava Vrbaty a Emericha Ratha, kteří v roce 1913 čelili sněhové vánici a mrazu v Krkonoších. Tři hrdiny si zahráli Kryštof Hádek, Vladimír Pokorný a Marek Adamczyk, kteří natáčeli v neméně nehostinných podmínkách.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 03. 2022 15:30

Poslední závod: V Krkonoších se před první světovou válkou účastnil lyžařských závodů jediný Němec - Emerich Rath (Marek Adamczyk). Velkou konkurencí mu byl nejlepší domácí lyžař té doby Bohumil Hanč (Kryštof Hádek). Když se v roce 1913 octnou na závodu, který přeruší nečekaně silná vánice, změní se soupeření ve společný boj o život. Rath se vydává Hančovi na pomoc, ale příroda možná bude nad jejich síly... Drama Poslední závod uvede do českých kin společnost Bontonfilm 24. března.

Poslední závod Bohumila Hanče a Václava Vrbaty

Události, které ve filmu Poslední závod zpracoval scénárista a režisér Tomáš Hodan, patří mezi nejsilnější příběhy z našich hor. Bohumil Hanč a Němec Emerich Rath vyrazili 24. března 1913 na 8. ročník padesátikilometrového mistrovského závodu v běhu na lyžích. A to i přesto, že Hanč své těhotné manželce už před nějakou dobou slíbil, že sekne se závoděním. Jenže mu to nedalo a chtěl vyrazit ještě jednou...

Když se zhoršilo počasí a závod byl přerušen, Hanč nebyl k nalezení. Později se Rathovi povedlo najít jej uprostřed ohromné sněhové vánice a dopravit do Labské boudy. Podlehl však selhání srdce. Tehdy ještě nikdo netušil, že svého kamaráda se vydal zachránit i Václav Vrbata, kterého Bohumil pozval, aby se přijel podívat na závod. Vrbata daroval Hančovi kabát, aby zvládl závod. Sám však zemřel v závějích sněhu...

Jak natočit Poslední závod

Z filmu sálá mráz, takže si divák alespoň trošku dokáže představit, v jakých podmínkách se odehrál příběh Bohumila Hanče, Václava Vrbaty a Emericha Ratha. Toto trio si v dramatu Poslední závod zahráli Kryštof Hádek, Vladimír Pokorný a Marek Adamczyk.

Od začátku jsme s režisérem Tomášem Hodanem chtěli natáčet na hřebenech, na reálných místech a v těch nejdrsnějších podmínkách," říká producent Ondřej Beránek v materiálech pro novináře. A aby byla rekonstrukce slavného příběhu co nejvěrnější, točilo se v místech, kde se v roce 1913 odehrál legendární lyžařský závod. Štáb se vydal do okolí Labské boudy, Medvědí boudy, pokračoval na Hostinném a na Jizerce.

Celý štáb, včetně herců, pracoval podle Beránka někdy i 12 hodin ve vichřici a v 10 stupních pod nulou. „Nelekli se přírodních podmínek, kterým jsme se museli přizpůsobit i s nimi bojovat. Také jsme cítili obrovskou podporu od krkonošských obyvatel, spousta z nich se na vzniku filmu podílela a bylo poznat, že nám moc drží palce,“ dodává režisér Tomáš Hodan, který na filmu Poslední závod pracoval 6 let a za tu dobu napsal 12 verzí scénáře.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bohumil Hanč, Václav Vrbata, Emerich Rath, Poslední závod

Bontonfilm.cz: Poslední závod

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články