Klára Melíšková z Podezření: Hrála jsem nenalíčená a přes brýle bylo vidět jen na půl metru

Klára Melíšková z Podezření: Hrála jsem nenalíčená a přes brýle bylo vidět jen na půl metru
Zdroj: se souhlasem Česká televize/Zuzana Panská
Podezření: Tvrdohlavá sestra Hana Kučerová (Klára Melíšková) si jde za svým, nehledí na okolí ani názory svých kolegů a kolegyň.Pro primáře Vaculíka (Ivan Trojan) je na prvním místě pacient, ale snaží se také udržet prostředí na oddělení v klidu. Vztahy v nemocnici jsou leckdy na hraně. Když se objeví podezřelé úmrtí, je na koho to "hodit"?Miroslav Hanuš si v minisérii Podezření zahrál advokáta Nováka, životem unaveného muže, který ale klame zevnějškem. Ještě pořád se dovede zakousnout do případu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Klára Melíšková si v minisérii Podezření zahrála zdravotní sestru Hanu Kučerovou, která neprojevuje emoce a na první pohled není moc sympatická. Já ale je na druhý pohled? A co si o ní myslí sama Melíšková?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 03. 2022 09:00

Podezření: Zdravotní sestra Hana Kučerová (Klára Melíšková) nepůsobí moc příjemně, udržuje si odstup a emoce jsou pro ni cizí pojem. Je proto špatný člověk? Rozhodně není oblíbená. Když v nemocnici dojde k tragédii, octne se Hana na prvním místě žebříčku obětních beránků... Minisérii Podezření vysílá Česká televize každou neděli ve 20:10.

Klára Melíšková v minisérii Podezření

Trojdílný projekt Podezření zavádí diváky do světa hrdinky, která si udržuje odstup od okolí a ukrývá se za tlusté brýle. Takového člověka je lehké odsoudit, neboť o něm, respektive o ní moc nevíme. Jenže to neznamená, že je Hana Kučerová skutečně špatná.

Důležitou roli zde hrají brýle, které Hana téměř nesundá. Kvůli blízkým záběrům kamery jsem musela mít opravdové dioptrické brýle, které z určitého úhlu pohledu lehce deformují obličej. Hrála jsem tedy se skly se třemi dioptriemi," říká Klára Melíšková v materiálech pro novináře.

Původně měla mít minusové minusové čočky, které by dorovnaly plusové dioptrie. Jenže herečka hned první natáčecí den zjistila, že se jí v čočkách motá hlava, takže si ponechala jenom dioptrické brýle. „Vše do půl metru přede mnou jsem měla zvětšené a vše, co bylo za touto hranicí, bylo rozmazané a vlastně mi to pomohlo představit si, v jakém světě asi Hana žije, uzavřená ve svém světě za tlustými brýlemi," dodává Melíšková, která navíc hrála nenalíčená.

Klára Melíšková o Haně Kučerové

Hlavní hrdinka minisérie Podezření není zcela jednoznačná osoba, nenechá ostatní nahlédnout do svého nitra a je zcela uzavřená. Podle Melíškové kolem sebe staví někdy možná až nebezpečně vysokou zeď.

Napřed si řeknete: to je úplně příšerná, zlá ženská, vůbec s ní nechci mít nic do činění. Když jsem ale scénář četla víckrát a nechávala ho sebou procházet, tak mně jí začalo být líto. Začalo mi docházet, že tam budou nějaká zranění z dětství, ze života, staré křivdy," vysvětluje herečka.

Hledala, odkud pramení chování Hany Kučerové, protože nechtěla, aby působila jednoznačně jako padouch anebo jako oběť. A i když se práci s touto postavou věnovala čtvrt roku před začátkem natáčení, není bez zajímavosti, že výslednou podobu doladila, až když se rozjely kamery. Prvních čtrnáct dnů se totiž točilo v domě Hany a její dcery Terezy. „Mohla jsem doobjevit Hanu v jejím domácím prostředí, nacítit si ji, sžít se s ní a s tímhle balíčkem poznání jít potom do světa tam venku… Do nemocnice, do vězení, k soudům…"

Zdroje informací:

Česká televize: Podezření

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články