Dětství Karla Gotta: Věnoval se neobvyklé zálibě a měl se setkat s vlastní sudičkou

Dětství Karla Gotta: Věnoval se neobvyklé zálibě a měl se setkat s vlastní sudičkou
Zdroj: se souhlasem České televize
Karel: Intimní sonda do jednoho roku života Zlatého slavíka, která překvapí mnohé diváky."Olga má velký dar natáčet nenásilně. Díky tomu jsem se jí svěřil i s poměrně důvěrnými tématy," řekl Karel Gott o režisérce dokumentu Olze Špátové. Pracovní verze dokumentu Karel měla více než sedm hodin.První oficiální trailer dokumentu Karel vyšel k mistrovým nedožitým 81. narozeninám.+ 2 fotky+ 3 fotky

Karel je název dokumentu o Karlu Gottovi, který dnes uvede Česká televize. Sleduje jeden rok jeho života a nabízí divákům zajímavou sondu do soukromí slavného zpěváka. Neméně zajímavé ale bylo také jeho dětství. Věnoval se totiž jedné velmi neobvyklé zálibě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 01. 2022 08:30

Karel: Celovečerní dokumentární film renomované režisérky Olgy Malířové Špátové díky své otevřenosti umožňuje nahlížet na život slavného zpěváka zcela jiným způsobem. Snímek představuje mistra jako nadšeného malíře, milujícího manžela a otce. Na dokument Karel z roku 2020 se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT 1.

Dětství Karla Gotta

Karel Gott se v knize Má cesta za štěstím podělil také o dosud neznámé zákulisí koncertů a rodinného života. Publikace je plná dokumentů, fotek a informací, které překvapily leckterého fanouška. Zajímavé třeba je, jak vnímal smrt, když byl ještě malý kluk. Vyrovnal se s ní svým vlastním způsobem.

„Hned za naší chalupou byl malý hřbitov. Když se konal pohřeb, už z dálky jsem slyšel vesnickou kapelu, jejíž dechy hrály vždy trochu falešně. Táhlý zvuk křídlovky mne však fascinoval a dojímal. Ačkoliv jsem nevěděl, koho pohřbívají, jako hypnotizovaný jsem se přidával ke smutečnímu průvodu. Kdybych věděl jak, nejraději bych plačící vdovy utěšil, objímal. Tak mě to dojímalo," napsal Karel Gott.

Po návratu domů se prý snažil vyhnout pohledům příbuzných, kteří nad ním kroutili hlavami. A patrně jediný pro něj měl pochopení strýc Červenka. Když se někdy přihodilo, že zrovna žádný pohřeb nebyl, snažil se najít mrtvého ptáčka či přejetou kočku, aby i jim mohl vystrojit důstojné rozloučení.

Setkání Karla Gotta s bílou postavou

Zlatý slavík se v dětství setkal také s nadpřirozenem. Byla to jeho snad úplně první vzpomínka. Tehdy bydlel s rodinou v malém bytě, kde byla jen kuchyň a ložnice, v níž všichni tři spávali. Když mu byly tři roky, vplula jednou v noci do ložnice postava v bílém. Do tváře jí neviděl.

Po chvíli se přesunula k jeho posteli a začala k němu promlouvat. „Nerozuměl jsem jí, možná jsem byl moc malý. Ale přítomnost půvabné víly mne nezaskočila, nevylekala. Naopak,” dodal legendární zpěvák. Byla to jeho sudička? Naplnil svůj osud? O tomto zážitku nikomu neřekl, ani rodičům. Svěřil se až ve své autobiografii Má cesta za štěstím.

Rodiče Karla Gotta

Kdo byli rodiče Zlatého slavíka? Maminka Marie jej podporovala jak v malířských, tak i pěveckých ambicích. Zemřela v roce 1977 na infarkt, bylo jí šestašedesát let. Zdraví jí měly zničit výslechy StB po Gottově protestní emigraci do Německa.

S tatínkem Karlem se zpěvákovi podařilo navázat patřičný vztah až v pozdější době, kdy se bavili o politice a sportu. Zemřel v roce 1982 po vleklých a vážných problémech s ledvinami. Bylo mu jedenaosmdesát let.

Zdroje informací:

Karel Gott: Má cesta za štěstím

Wikipedia.cz: Karel Gott 

Česká televize: Dokument Karel 

Slavík-karel-gott.cz: Rodiče Karla Gotta 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články