Zapomenutý příběh Karla Gotta aneb Jak účes Zlatého slavíka zachránily německé fanynky

Zapomenutý příběh Karla Gotta aneb Jak účes Zlatého slavíka zachránily německé fanynky
Zdroj: Wikimedia Commons/Stadtarchiv Kiel, CC BY-SA 3.0 DE

Karel Gott, který by 14. července oslavil 82. narozeniny, byl už na konci 60. let obrovskou a vlivnou hvězdou, a proto si jej chtěl režim vyformovat podle svého. Vedle toho, co a jak má zpívat, se na nejvyšších místech rozhořela i debata o oblékání a podobě účesu Zlatého slavíka.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 07. 2021 09:00

Byla to doba, kdy se i zpívání hitu Hej, páni konšelé bralo jako útok na režim a Karla Gotta zkritizoval ve svém projevu sám Gustáv Husák. Pak to ve zpěvákovi všechno nějak dozrálo a v roce 1971 krátce emigroval do západního Německa. Šlo vlastně o jakýsi prodloužený pobyt od jara do podzimu, který absolvoval bez povolení československých úřadů.

Karel Gott v emigraci

Doma jsme byli pořád napomínáni, nelíbily se některé písničky, délka vlasů atd. Bylo nám dáváno najevo, že mládež by měla mít jiné idoly a že příliš nevyhovujeme. Písnička Korunou si hodím se nehrála, protože to bylo znevažování měny, nelíbila se ani Hej, páni konšelé a tak dále. Některé desky byly staženy z prodejen atd." vzpomínal Karel Gott na začátek 70. let v rozhovoru pro deník Právo.

Jak ale na webu týdeníku Respekt připomíná Jaroslav Formánek, Karel Gott i přesto veřejně vystupoval, vycházely mu desky a na Západě mohl vyčkat, až to všechno skončí. Formánek s jistou jízlivostí dodává, že skutečně pronásledované, zakazované a policií šikanované rockové kapely by se za jeho výhody klidně na čas vzdaly nějaké své písně. Jde o narážku na zákaz Gottovy skladby Korunou si hodím.

Podle Formánka se Karel Gott na podzim 1971 vrátil kvůli rodičům. To už ale měl i informace, že se mu nic nestane. Na oplátku ho televize nasnímala před urnou, když přišel k volbám do Federálního shromáždění. A měl klid. I vlasy v přijatelné normě. Jenže ještě než se jeho účes stal pro stranu přijatelným, strhla se kvůli tomu mírně bizarní nekolikadenní válka.

Karel Gott na indexu

Spousta lidí si myslí, že moje problémy začaly v roce 1968 nebo 1969, ale opak je pravdou. Do roku 1970 nikdy nebylo lepší období pro kteréhokoliv zpěváka. Kontakt mezi publikem a mnou - no, byla to oboustranná láska," říká zpěvák v článku Karel Gott Hamletem, který vyšel v roce 1978 v periodiku Index on Censorship.

Jenže pak se věci zhoršily. Cenzoři požadovali texty písní tři měsíce předtím, než se začaly nahrávat. A následně je čekalo další kolečko u jiných cenzorů, kteří povolovali nasazení v rádiu. Gott k tomu dodává, že tři nebo čtyři měsíce jsou v životě popového zpěváka dlouhou dobou a pak jsou skladby zastaralé. To ale nebylo všechno. Pragokoncert, který měl tehdy pod palcem hudební scénu a inkasoval 23 % ze zpěvákových příjmů, najednou tvrdil, že je problém zajistit mu domácí vystoupení.

Když se Gott zeptal, proč je tomu tak, úředník Pragokoncertu se prý začal kroutit a koukat do nebe. „Máme dopis, ve kterém si někdo stěžuje, že vaše vlasy jsou moc dlouhé. A navíc jste zpíval tu protestní píseň proti byrokracii,“ řekl mu úředník. Zpěvák oponoval, že píseň Hej, páni konšelé nebyla ve stylu Joan Baez nebo Boba Dylana, šlo jen o kousek naivity. Odpověď zněla, že když si to myslí, pak je naivní on sám. A měl by se soustředit na optimističtější témata, protože zpívá příliš smutné a sentimentální věci.

Vlasy Karla Gotta

Gott si sice vlasy nezkrátil, ale prý si dával pozor, aby nebyly příliš dlouhé. Také přestal zpívat konšely a odlehčil repertoár několika veselými baladami. Když jej pak Rudé právo kritizovalo za to, že trávil příliš mnoho času serenádováním pro zámožné západní Němce, Pragokoncert mu zařídil vystoupení v Sovětském svazu. „Někteří lidé v Praze se mnou přestali mluvit. Ne moji přátelé; oni to pochopili! Ale pár lidí na ulici se ke mně otáčelo zády," řekl Gott po návratu.

Pak Československá televize přišla s nápadem na pořad, který by byl věnovaný jen Gottovi a dostal by místo v hlavním vysílacím čase. Publikum už bylo připraveno na natáčení, když režisér, který se ani nedostavil, jen poslal zprávu: „Pokud to chce televize vysílat, Karel si musí ostříhat vlasy." Gott pak s omluvou poslal publikum domů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Karel Gott (@karel.gott_fans)

Potom následovaly celé dva dny diskuse s Pragokoncertem a ministerstvem kultury. Jediným bodem programu byly mé vlasy," vzpomíná zpěvák. „Poukázal jsem na to, že příští týden jedu na turné a všude v západním Německu mám na plakátech dlouhé vlasy."

Němci by podle něj prý požadovali zpět západoněmecké marky, kdyby měli pocit, že nedostanou svého Gotta. Výsledkem dlouhých diskusí byl kompromis - dolů musí jít dva centimetry, převážně za ušima. Vlasy si mohl nechat růst dál, ale uši, ty musely být vidět. A show mohla pokračovat...

Zdroje informací:

Alan Levy: Karel Gott as Hamlet

Respekt.cz: Honba na Gotta

Wikipedia.cz: Karel Gott

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články