Smutek Romy Schneider: Slavná Sissi své matce nikdy neodpustila pletky s nacistickým vůdcem

Smutek Romy Schneider: Slavná Sissi své matce nikdy neodpustila pletky s nacistickým vůdcem
Zdroj: se souhlasem České televize
Sissi: Sestra Sissi, Helena, je pozvána na zásnubní večírek ke svému budoucímu muži Františku Josefovi. Na cestu se s ní vydá i Sissi, což je poněkud nešťastné, neboť František bude mít oči jen pro ni.Romy Schneider si jako jediná ze všech hereček zahrála Sissi celkem čtyřikrát.Romy Schneider si roli císařovny Alžběty Bavorské zopakovala ještě ve filmu Ludvík Bavorský z roku 1973.Snímek Sissi se měl původně natočit o něco dříve a s Gretou Garbo. Ta to však odmítla.+ 2 fotky+ 3 fotky

Romy Schneider, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Sissi, to neměla v životě jednoduché. Přestože vyrůstala v krásném údolí Berchtesgadenských Alp, musela se spokojit s tím, že ji vychovávali prarodiče. Otec s matkou měli vlastní zájmy a kariéru, takže svou dceru jednoduše odložili. Nejhůře však nesla to, že měli vřelé vztahy s nacistickými pohlaváry...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 06. 2021 09:00

Děj filmu Sissi: Šestnáctiletá bavorská princezna Alžběta, zvaná Sissi, si užívá bezstarostné dospívání na rodinném sídle. Je vychovávána k lásce k přírodě i umění. Jednoho dne se má vypravit na zásnubní oslavu coby doprovod své sestry Heleny, jenž se má provdat za císaře Františka Josefa. Ten však bude mít nakonec oči právě jen pro Sissi. Na historický romantický snímek Sissi z roku 1955 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2.

Skandální zpověď Romy Schneider

Herečka poskytla v roce 1976, tedy šest let před svou smrtí, rozhovor německé novinářce a feministce Alici Schwarzer, kde se bez servítek rozpovídala o napojení svých rodičů na vysoké představitele nacistického režimu, včetně Adolfa Hitlera. Později z toho vznikl dokument Noční rozhovor s Romy Schneiderovou.

Romy se v něm svěřila, že je přesvědčená o tom, že její matka Magda měla intimní vztah s nacistickým vůdcem. Měla jej navštěvovat na jeho sídle v Obersalzbergu. Adolf Hitler se zase o Magdě Schneider vyjadřoval jako o jedné ze svých nejoblíbenějších hereček. Romy měla se svou matkou již tak velmi napjatý vztah, pletky s Vůdcem to ale ještě zhoršily. Nikdy jí to neodpustila.

Čekání na Romy Schneider

Když novinářka ukázala Romy Schneider během rozhovoru video, na němž je její matka vedle Hitlera, herečka neudržela slzy. Vzalo ji to natolik, že se muselo natáčení několikrát přerušit. „Proč bych neměla brečet? Nejsem přece žádný robot,” pronesla Schneider. „Už se za to nestydím. Nebojím se a chci říct pravdu.”

I přes hereččino tvrzení mohl být dokument odvysílán až po dlouhých dvaačtyřiceti letech. Hitler totiž nebyl jediné tajemství, které ten den Romy prozradila. Na přetřes přišel i druhý manžel Magdy, Hans Herbert Blatzheim.

Romy Schneider obětí zneužívání

Aby toho nebylo málo, měl se Hans Herbert Blatzheim několikrát pokusit Romy sexuálně zneužít. Přestože byla takto otevřená, nechtěla nakonec rozhovor zveřejnit. Dokonce novinářku Schwarzer zapřísahala, aby to dodržela. A právě proto došlo ke zveřejnění nahrávky až v roce 2018.

Novinářka ctila hereččino přání. Zároveň usoudila, že nastal pravý čas odhalit další kapitolu jejího života. Romy Schneider zemřela 29. května 1982 ve věku 43 let. Nejprve se předpokládalo, že šlo o sebevraždu, následná pitva pak jako příčinu smrti potvrdila infarkt myokardu.

Zdroje informací:

Česká televize: Sissi

Wikipedia.cz: Romy Schneider

Nzherald.com.nz: Daughter of Hitler’s favourite actress claims mother slept with him

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články