O šikaně, sebepoškozování i sebevraždě. Web seriály odpovídají na mnoho otázek, na které se mladí bojí zeptat

Dospívání na filmovém festivalu ve Zlíně: Evropské web seriály o šikaně, duševním zdraví a myšlenkách na sebevraždu
Zdroj: se souhlasem Zlín film festival
Zapadákov ´99: Dospívání v dánském zapadákově na konci devadesátek není zrovna jednoduché. Když po jednom mejdanu zmizí Alex, policie nic nedělá. A tak se jeho sestra Emma a dva kamarádi rozhodnou pátrat na vlastní pěst...Rozbuška: Šestnáctiletá Meri nesnáší školu a spolužáky, kteří ji šikanují. Nejraději by na ně hodila bombu. Povede se změnit její negativní pohled na svět?Lajkni mě: Arin pozvali do skupiny cool holek na škole. Její nejlepší kamarádku Odu ale ne. Jak se žije těm oblíbeným i těm neoblíbeným?17: Sedmnáctiletý Abdi je potomek somálských imigrantů. Žije na předměstí Osla a většinu času tráví se svými kámoši venku, na budoucnost moc nemyslí. Jeho život se ale během pouhých sedmnácti dní změní k nepoznání...+ 1 fotka+ 2 fotky

Mládí není jenom o užívání si života, ale také o zklamání, hledání sebe sama a své orientace, šikaně či křehkosti duševního zdraví. S tím vším v poslední době pracují nejotevřeněji asi web seriály. Letošní Film festival Zlín jich uvedl hned několik.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 06. 2023 16:30

Dospívání nikdy nebylo jednoduché. A současnost, která je pod vlivem internetu, mladým lidem hází pod nohy víc klacků. Třeba v podobě sociálních sítí. Zlín film festival představil výběr evropských web seriálů, které pracují právě s těmito tématy.

Strasti dospívání v internetových seriálech

Web seriály pro mladé nejsou neznámým pojmem ani u nás. Třeba Česká televize loni uvedla projekt TBH, který sice měl jako východisko střelbu na střední škole v Brně, ale otevíral témata jako šikana, manipulace, oblíbenost či hledání sexuální orientace.

Také na filmovém festivalu ve Zlíně byly uvedeny hodně dramatické projekty. Dánský Všechen ten báječnej život (2023) trochu klame názvem, protože jeho hlavní hrdinka, šestnáctiletá Helga, si naplánovala dokonalou sebevraždu. A přemluví kamarádku Ingrid, aby jí s tím pomohla. Jenže dívky postupně zjišťují, že mají hodně společného a všechno se vydá trochu jiným směrem. Jde vlastně o obrácený sebevražedný příběh. Místo toho, aby hlavní postava sestupovala po spirále do temnoty, objevuje důvody, proč je dobré žít. Jeden z nejzajímavějších web seriálů posledních let se věnuje i křehkosti duševního zdraví, což je mimořádně důležité téma, které se obvykle u náctiletých moc neřeší. Ale mělo by se.

Ostatně, i nekonečný seriál Ulice letos rozvíjí dějovou linku, ve které školačka Žofie nezvládá rozvod rodičů a situaci doma, proto sáhne po sebepoškozování...

Seriály pro mladé na filmovém festivalu ve Zlíně

Dalším z důležitých témat dneška je empatie. Ale je možné najít ji v době, kdy na sociálních sítích výsměch a šikana bují až příliš lehce? Norský web seriál Lajkni mě (2018) začíná jednoduše. Arin se dostane do skupiny cool holek, které si pořádně vybírají, koho mezi sebe přijmou. Jenže její nejlepší kamarádku nechtějí...

Lajkni mě je o mocném světě sociálních sítí, kde o oblíbenosti někdy rozhodují detaily. Příběh je vyprávěn nejen z pohledu těch populárních, ale také z "druhého břehu". Seriál se loni dočkal již šesté série a pořád má čím zaujmout.

Zdroje informací:

Program.zlinfest.cz: Evropské web seriály pro teenagery

Variety.com: DR Sales Catches ‘Get a Life’ Youth Series from ‘The Bridge’ Producer Nimbus Film (EXCLUSIVE)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články