Drsný bossing v seriálu Ulice: Odbornice radí, co dělat, když vás šéf šikanuje

Vítek má to štěstí, že má v práci kolegyni Ditu, která stojí na jeho straně. Mnozí zaměstnanci ale takovou výhodu nemají
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Jak se Vítek, Dita a Robin nakonec vyrovnají s nepříjemnou situací? Zatímco Robin se chová k Vítkovi nespravedlivě, Dita se mu snaží pomoct, protože sama má v práci u šéfa lepší postavení. Podaří se jim všechno vyřešit?Vítek je v práci na pokraji rozhodování, zda zůstat nebo odejít. Bossing ze strany jeho šéfa Robina ho začíná ubíjet. Ještě že má milující manželku a dobré domácí zázemí.Nový šéf Robin si na Vítka zasedl, nutí ho do výkonů, které nejsou zvládnutelné a stále přichází jen kritika. Co s tím?Koučka Renata Strnadová může poradit, jak postupovat v případě, kdy si na zaměstnance šéf zasedne. Co dělat a jak se zachovat? Ustoupit nebo bojovat? + 1 fotka+ 2 fotky

V seriálu Ulice se objevilo nové a velmi důležité téma, s nímž se bohužel asi setkalo hodně z nás. Jde o bossing, šikanu v práci. Někteří nadřízení jejím prostřednictvím řeší hlavně své vlastní problémy, ale odnášejí to podřízení. Co radí odbornice pro případ, že se s bossingem setkáte na vlastní kůži?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 24. 03. 2021 11:30

Vítek Klíma, stále ještě poměrně nová postava v Ulici, zažívá v práci to, čemu se odborně říká bossing. Přehnané nároky jeho šéfa se stále stupňují, není možné je splnit, a ze strany vedení pak přichází jen kritika. Jak se s takovou situací vyrovnat? O tom jsou mimo jiné také současné díly Ulice, která se zčásti odehrává právě v bance, kde Vítek pracuje...

Ulice v „bance“

Scény z bankovního prostředí se natáčely trochu nezvykle přímo v hlavním sídle TV Nova. Šlo o kanceláře oddělení, které plánuje program televizního vysílání.

„Natáčení probíhalo o víkendu, a navíc v době, kdy je většina zaměstnanců na doporučeném home office z důvodu pandemie. Herci a všichni členové štábu měli negativní test na koronavirus, proto mohlo proběhnout bez větších komplikací,“ vysvětlila PR koordinátorka Tereza Drtinová.

Jak na bossing?

Tyto scény přinesly hlavě rodiny Klímových hodně starostí a možná jsou důvěrně známé spoustě lidí. Jak se s takovou situací vyrovnat a jak na ni reagovat? Odpovědi přináší koučka projektu Moderní leader Renata Strnadová.

Jak nejlépe předcházet možnému bossingu? A když už se staneme jeho obětí, jak na první známky nejlépe reagovat?

Hlídejte si své hranice. Máte-li dojem, že jste se stali obětí bossingu, je vprvní řadě třeba zatáhnout za ruční brzdu a začít dávat svému nadřízenému jasně najevo, kde jsou vaše hranice. Pasivita totiž nikdy nikomu nepomohla. Poté bude nutné se rozhodnout, jak budete dále postupovat.

Vždycky se ale říká, že lepší než řešit vzniklé problémy je jim předcházet. Je to možné i v případě bossingu?

Výbornou prevencí proti šikaně je zapracovat na posílení své vlastní identity a při komunikaci zapojit prvky asertivního chování. Pokud nevíte, jak na to, najděte odborníka, kupříkladu psychologa nebo kouče, který vám s tím pomůže. Dalším způsobem, jak očistit psychiku a získat zpět ztracenou chuť do života, je vyzkoušet relaxační techniky, které vám pomůžou se zastavit, zklidnit, vyčistit hlavu a zrelaxovat tělo. Velkou pomocí je také sdílení situace s těmi, kteří vám dokážou být oporou. Využijte volný čas na fajn chvilky s blízkými. Příjemné zážitky v bezpečném prostředí jsou právě tím, co teď potřebujete!

Dobře, ale pokud je šéf schopný bossingu, asi nebude příliš vstřícně reagovat na žádosti o úpravu jednání. Co dělat v případě, že žádné vysvětlování a snaha o nápravu nepomůže?

V takovém případě jsou tady vlastně tři možnosti. Tou první je setrvat ve stávající situaci a šikanu snášet dál, ale bohužel něco takového se nedá dlouhodobě vydržet a dříve nebo později se svelkou pravděpodobností projeví problémy na psychické i fyzické úrovni – snížení sebehodnoty, snížená koncentrace, poruchy spánku, stavy úzkosti, projevy závislosti, nevolnost. 

Další možností je začít se aktivně bránit. Většinou doporučuji začít zaznamenávat útoky – kdy, jak a proč k nim došlo a jaké to mělo důsledky. Shromažďujte důkazy jako nahrávky, dokumenty, e-maily a podobně. Skvělé je také najít spojence z řad kolegů, kteří budou schopni objektivního vnímání situace. Následně bude třeba oznámit danou věc nějaké vyšší instanci. Zřejmě půjde o vyšší vedení, HR, případně odbory nebo inspektorát práce. Každý zaměstnanec má svá práva a i otázky šikany jsou definovány v české legislativě. Vkrajním případě se můžete obrátit i na soud.

Obě možnosti vycházejí ze setrvání v práci. Co když už to dál nejde?

Je možné odhodlat se k radikálnímu řešení a odejít z práce. Je možné, že vás představa hledání nové práce znějakého důvodu děsí. Zkuste se na tuto možnost podívat jako na příležitost vyměnit stávající stav za něco, co vás může opět naplňovat. Hledejte zaměstnavatele, který vám nabídne zdravější pracovní prostředí, kde panuje vzájemné porozumění a týmovost. Nebo rovnou změňte obor, který vám nabídne mnohem více seberealizace. Vaše sebedůvěra a spokojenost půjdou strmě nahoru. To může významně přispět kvašemu ozdravení.  

Zdroje informací: 

TV Nova

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články