Výročí narození Jiřího Menzela: Připomeňte si jeho památný skandál, seřezal kolegu rákoskou

Jiří Menzel si vydobyl úctu a obdiv svými režisérskými schopnostmi. Uměl se ale také ozvat, když se mu něco nelíbilo...
Zdroj: Wikimedia Commons/Paul Katzenberger, CC-BY-SA_4.0
Jiří Menzel byl pravidelným návštěvníkem karlovarského filmového festivalu. V roce 1998 se zde postaral o pořádné pozdvižení, když prutem vyhnal z promítacího sálu producenta Jiřího Sirotka.Menzel vinil Sirotka z toho, že mu znemožnil natočit adaptaci knížky Obsluhoval jsem anglického krále od Bohumila Hrabala. Proto se rozhodl veřejně jej ztrestat, i když za to následně čelil obvinění z výtržnictví.Z karlovarského incidentu je patrné, že Jiří Menzel měl přímočarý přístup k řešení problémů. Pověstný je ale také jeho smysl pro humor. Třeba na této procházce v parku neváhal k odpočinku využít dceřin kočárek.Jiří Menzel se oženil s o čtyřicet let mladší Olgou. Manželství bylo trochu netradiční, ale podle jejich slov spokojené.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jen několik málo dnů před vpádem německých vojsk do Československa, 23. února 1938, se do rodiny spisovatele a scenáristy Josefa Menzela narodil syn Jiří. Stejně jako jeho otec se později věnoval divadlu a filmu. Nezapomenutelné jsou ale také jeho osobní postoje a řešení situací, které se mu zdály být špatné – třeba jako památný skandál na festivalu v Karlových Varech…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 23. 02. 2021 08:00

Jméno Jiřího Menzela je spojeno jak s vynikajícími filmy, tak i s některými jeho kroky, které vzbudily vlny diskuzí. Někteří se nad nimi pozastavovali, jiní je kritizovali a třetí jeho jednání fandili. Bez takových momentů by to ale nebyl Jiří Menzel…

Kouzelné lidské filmy

Jaké filmy se nám vybaví, když se vysloví jméno Jiřího Menzela? Samozřejmě oscarové Ostře sledované vlaky z roku 1966, ale také trezoroví Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Rozmarné léto, Konec starých časů nebo film Vesničko má středisková. Je to opravdu jen velmi krátký výčet, ale všechny tyhle filmy mají jedno společné – vypráví o lidech s jejich starostmi i radostmi, jsou to filmy lidské, v nichž se můžeme svým způsobem poznat. A v tom bylo právě kouzlo filmů Jiřího Menzela, který točil hlavně podle knížek Bohumila Hrabala, jehož poetika mu mimořádně sedla.

Karlovy Vary 1998

O tom, že byl Jiří Menzel vynikající režisér, nikdo nepochybuje a jistě si ho tak také pamatujeme. Stejně jako na jeho filmy ale vzpomínáme i na „vystoupení” na filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1998, kde byl členem mezinárodní poroty. Právě tam se totiž rozhodl před asi 1 200 diváky potrestat producenta Jiřího Sirotka, který se podle jeho názoru prohřešil při koupi práv na natáčení filmu Obsluhoval jsem anglického krále podle stejnojmenné knížky Bohumila Hrabala. Sirotkovo jednání považoval za neetické a rozhodl se ztrestat ho alespoň symbolicky, když podle něj nemohly zasáhnout paragrafy.

S rákoskou do kina

K čemu tehdy došlo? Jiří Menzel si do Velkého sálu Hotelu Thermal přinesl rákosku, což svědčilo o tom, že nešlo o akci spontánní, ale dobře připravenou. Oba pánové měli mezi sebou spory už delší dobu, a když bylo jasné, že se setkají na promítání německo-rakouského soutěžního filmu Comedian Harmonists, rozhodl se režisér nechat průchod emocím. Nástroj msty si dokonce původně nechal obstarat od tajemníka mezinárodní poroty, ale protože se mu nezdál dost silný, vybral si nakonec v parku jiný. Takto vybaven se odebral na promítání.

Lidé tleskali i nechápali

Jenže než se objevily úvodní titulky soutěžního filmu, nastalo v sále pozdvižení. Režisér se zvedl a zaútočil na producenta. Ten samozřejmě v první chvíli netušil, co se děje, ale logika velela k útěku ze sálu. Jiří Menzel vyrazil za ním a stále ho trefoval. Když byl producent venku ze sálu, vrátil se Menzel spokojeně na svoje místo. V sále bylo zatím ticho, vždyť takovou podívanou jistě nikdo nečekal. Po skončení jen těžko uvěřitelné scény byl Jiří Menzel odměněn potleskem několika přítomnými, kteří patrně byli o jejich sporu informováni, nebo se naopak domnívali, že jde o součást programu. Jiní, včetně zahraničních členů poroty, ale nechápali, co se děje. Mysleli si, že Menzel vypráskal nějakého zlovolného kritika. Jiří Sirotek se pak obrátil na policii a po režisérovi požadoval omluvu. Jiří Menzel byl poté obviněn z výtržnictví a zaplatil správní pokutu 20 000 korun.

Spor o Hrabala

Jak Jiří Menzel následně svůj krok vysvětlil? „Filmová práva na tento román jsem od Hrabala pro něj získal já, on mu za ně zaplatil 50 000 korun a za 4,5 milionu korun je prodal Nově. A já ten film jeho vinou nemohu natočit,“ řekl ještě na festivalu Jiří Menzel, který spor i s rizikem následného trestu vyřešil po svém. 

Snímek Obsluhoval jsem anglického krále nakonec Jiří Menzel přece jen natočil a v roce 2006 poslal do kin. Mohl si svou poslední hrabalovskou adaptaci nakonec natočit díky slavnému útoku rákoskou?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jiří Menzel, Obsluhoval jsem anglického krále (film)

CSFD.cz: Jiří Menzel

Kateřina Pošová: Jiří Menzel

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články