Vesničko má středisková: Otíkova dobrodružství vznikla díky administrativní chybě

Vesničko má středisková
Zdroj: se souhlasem České televize
Ve filmu Vesničko má středisková několikrát zazní píseň Josefa Leopolda Zvonaře s názvem Čechy krásné, Čechy mé.János Bán žil před natáčením filmu Vesničko má středisková na ulici.Po úspěchu Vesničky se mu začaly hrnout další nabídky na role.Když se maďarská garnitura dozvěděla, že János Bán pojede na udílení Oscarů, rychle mu dala vlastní cenu. Nebylo přípustné, aby byl Západ první.+ 4 fotky+ 5 fotek

Kdo by to byl řekl. Film Vesničko má středisková je klenotem české kinematografie, a to přitom vznikl jen díky chybě jednoho úředníka. A jak vůbec přežil natáčení Otík, když uměl česky jen dvě slova, a to rohlík a pivo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 12. 2020 16:00

Na komedii Vesničko má středisková se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova. Trochu pomalejší závozník Otík způsobuje svému řidiči Pávkovi jeden problém za druhým. Jednou Pávkovi dojde trpělivost a požádá o přeřazení. V té době ale Otík dostane nabídku, aby svou chalupu vyměnil za byt na sídlišti. Na jeho dům si totiž brousí zuby již někdo jiný. Pávek ho však na poslední chvíli zachrání.

Předplacený film

Když Zdeněk Svěrák uviděl výplatní pásku, která mu přišla za film Na samotě u lesa, musel zajásat. Dostal totiž zaplaceno hned dvakrát. Vedení Barrandova mu tak navrhlo, aby napsal další scénář, stačilo jen pár stran. Námět by se zamítl a výše vyplacené částky by hned našla své opodstatnění.

O několik týdnů později ale scénář našel režisér Jiří Menzel a rozhodl se film natočit. „Chtěl jsem vždy vytvořit film, který by neříkal, že jsou lidé jenom zlí, ale snažil se ukázat, jací by mohli být. Prostě nedeprimující příběh pro obyčejné lidi,” prozradil Menzel.

Otcovský vzor

Řidič Pávek měl být původně urostlý chlap. Marián Labuda se tak jevil jako zcela nevhodný kandidát. Nechtěl ho Svěrák ani další lidé ze štábu. Menzel měl však jiný názor. Byl nadšený z jeho výkonů, které podával v divadle, a byl přesvědčený o tom, že i malý a zavalitý chlapík dokáže být otcovským vzorem pro mladého a vysokého závozníka. Nakonec svým hereckým umem přesvědčil i ty největší pochybovače.

Řidič Pávek se stal jeho životní rolí, za kterou dokonce obdržel trojnásobek tehdejší měsíční mzdy. Ta činila 2920 Kč. Labuda dostal vyplaceno rovných 8700 Kč. A ještě jedno nej si mohl herec připsat. Americká kritika ho spolu s Jánosem Bánem označila za Laurela a Hardyho východní Evropy.

Pivo a rohlíky

János Bán znal v době natáčení filmu Vesničko má středisková jen dvě česká slova – pivo a rohlíky. Takže svůj legendární nechápavý výraz nemusel ani moc hrát. Svým hereckým kolegům vlastně vůbec nerozuměl. A tak se alespoň snažil podat co nejvěrohodnější výkon, k čemuž si musel nechat vyrobit umělé zuby. Vzhledem k tomu, že přežíval jen o rohlících a pivu, to byl vskutku nadlidský výkon.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vesničko má středisková

TV Nova: Vesničko má středisková

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články