Režisér Biser Arichtev o drsných scénách v minisérii Guru: Najednou cítíte, jak je vám z toho úzko

Režisér Biser Arichtev o drsných scénách v minisérii Guru: Najednou cítíte, jak je vám z toho úzko
Zdroj: Herminapress
Režisér Biser Arichtev při rozhovoru s redaktorkou Lifee.czManžela přišla na projekci podpořit i jeho manželka, herečka Veronika Arichteva.Filmová delegace představuje zástupcům médií třídílnou minisérii Guru.Zuzana Stivínová zvolila zelený semišový kostýmek a po celou dobu také neodložila respirátor.+ 7 fotek+ 8 fotek

Třídílná minisérie Guru, která vychází ze skutečných událostí, odstartovala v pátek na platformě Voyo. Její režisér Biser Arichtev (45) pro web Lifee.cz odhalil, jak těžké bylo natáčení psychicky náročných scén nejen pro něj, ale i pro samotné aktéry. A také se rozpovídal o tom, zda on sám věří ezoterice.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 01. 2022 12:30

Minisérie Guru byla natočená podle skutečného příběhu žen, které začátkem 21. století hledaly ve složitých životních situacích či po prodělaných životních traumatech oporu u samozvaného guru Járy. Ten je ovšem namísto duchovní pomoci sexuálně zneužíval.

Ne všechno se dá rozumem vysvětlit, míní Biser Arichtev

Režisér Biser Arichtev soudí, že hledat útěchu v ezoterice je přirozenou lidskou vlastností a pro vyšší moc má pochopení. „Obecně věřím na energie a na věci mezi nebem a zemí. Je důležité vědět, že to, co si dokážeme vysvětlit rozumově, možná není vše, co tady s námi je. Možná je toho mnohem víc,” zamýšlí se režisér. 

„Myslím, že každý člověk by měl mít víru v něco víc. A většinou se to děje ve chvílích, kdy jsme v hluboké krizi a čekáme na zázrak. Najednou v sobě nacházíme naději, že existuje něco mezi nebem a zemí, a chceme ji cítit. Lidé zkrátka chtějí věřit, že je něco nad nimi,” míní režisér snímku Guru. 

Je vám úzko, protože tyhle věci se skutečně dějí

Skutečnou výzvou pro něj bylo zachytit atmosféru tohoto ponurého případu a silné emoce, které sexuálně zneužité ženy cítily. „Na začátku jsme měli čtené zkoušky a postavy jsme si společně vystavěli. Hodně jsme se s herci bavili o pozadí událostí. Opravdu jsem tlačil na to, aby to bylo emotivní. Aby vycházeli z toho, že postavy skutečně zažívají bolest. Potom najednou cítíte, jak je vám z toho úzko, protože se to opravdu děje. Víme, že pozadí těchto událostí je skutečné, a o to je to mrazivější,” popisuje vznik třídílné minisérie Arichtev, který se do případu guru Járy ponořil na několik dlouhých měsíců. K dispozici měl některé rozsudky a jiné dokumenty související s případem.

Otřesné pocity se dostavily přirozeně, přiznává Fialová

Hned první část seriálu diváka citelně zasáhne. Hlavní hrdinka v podání Anny Fialové nahlašuje znásilnění a následně absolvuje celý byrokratický proces včetně gynekologického vyšetření. Herečka sama přiznává, že právě tato část natáčení ji poznamenala nejvíc a otřesné pocity se dostavily naprosto přirozeně.

„Když jsem četla scénář, obávala jsem se, že budu muset až moc hrát. To mě ale hned přešlo, když jsme jako jednu z prvních natáčeli scénu lékařského vyšetření po znásilnění. Ty otřesné pocity, kdy muž ženu znásilní, a ona se pak musí v rámci prohlídky odhalit před dalším mužem a vše mu popsat, se dostavily přirozeně,” uvádí Anna v materiálech televize Nova.

Oběti musejí absolvovat byrokratické kolečko

S tím Biser Arichtev souhlasí. „Jde o skutečný postup, který v rámci takového procesu probíhá. Vidíte, že policisté se snaží do určité míry reagovat lidsky, ale zároveň je tam to nepříjemné byrokratické kolečko, které oběti musejí absolvovat,” konstatuje režisér.Potom přichází bezmoc, kdy máte pocit, že se vlastně nic neděje a celé je to neprůstřelné. Najednou se objeví světlo na konci tunelu a naděje, že vyšetřování půjde dopředu. Ale ani potom není jednoznačné, jak to dopadne,” tvrdí Arichtev.

Největším zlem jsou potlačované křivdy

A je to právě touha po spravedlnosti a potrestání viníků, co Bisera Arichteva pohánělo. „Divákům jsem chtěl dostat pod kůži tento zážitek, aby si uvědomili, že když se někomu děje bezpráví, musí to ven. A že lidi, kteří páchají zlo, musí dohnat spravedlnost,” míní režisér a přidává některá fakta. „Je prokázané, že když dojde k rozsudku, tedy když oběť promluví a soudní aparát rozhodne, obětem se výrazně uleví. Proběhne katarze a ony se z toho daleko lépe dostávají,” soudí režisér.

Největším zlem jsou podle Bisera Arichteva dlouho potlačované křivdy. Minisérie si tedy klade za cíl přimět oběti, ať už jsou to muži nebo ženy, aby o svých traumatech dál nemlčely. „My to zde ilustrujeme na nějakém příkladu znásilnění, ale oběti si musejí nejprve samy přiznat, že se jim něco stalo,” dodává Arichtev.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články