Velkofilm Troja: Astronomický rozpočet, krádeže i Montezumova pomsta

Velkofilm Troja: Astronomický rozpočet, krádeže i Montezumova pomsta
Zdroj: Nova Cinema
Pro potřeby filmu se postavilo až tisíc lodí.
Největší bitva se natáčela čtyři týdny a objevilo se v ní až 1250 komparzistů.
Diane Kruger musela pro roli Heleny přibrat sedm kilo.
V Mexiku štáb postihla takzvaná Montezumova pomsta. Velmi nepříjemné střevní potíže.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Výpravný film Troja s Bradem Pittem a Orlandem Bloomem se řadí mezi nejnáročnější počiny moderní kinematografie. A to s sebou nese spoustu problémů. Čemu musel štáb během natáčení čelit? A skutečně se tam dělo něco nadpřirozeného?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 11. 2020 16:00

Máte rádi historická dramata? Tak to se podívejte na film Troja, který poběží dnes ve 20:00 na Nova Cinema. Když se krásná Helena zamiluje do trojského prince Parida, rozhodne se s ním utéct od svého nenáviděného manžela. Meneláos to však nehodlá nechat jenom tak a spojí se se svým bratrem Agamemnónem. Ten mu milerád poskytne vojenskou pomoc, neboť si už delší dobu dělá zálusk na trojské zlato.

Vysoký rozpočet

Rozpočet velkofilmu Troja se vyšplhal na závratných 175 milionů dolarů. Mohlo by se zdát, že díky takovým financím by na post režiséra stály zástupy lidí, ale opak byl pravdou. Nejprve se uvažovalo o Terry Gilliamovi, který pracoval třeba na Kletbě bratří Grimmů. Když si však přečetl úvod scénáře, okamžitě nabídku odmítl. Režie se tak nakonec ujal Wolfgang Petersen, jenž se mohl pochlubit megahitem Nekonečný příběh.

Určitou míru zodpovědnosti za velký projekt na sebe museli vzít i herci. Brad Pitt musel po dobu šesti měsíců chodit každý den do posilovny. Bohužel však jaksi zapomínal na nohy. Svaly na dolních končetinách se tak musely přidat počítačovými triky. Fanoušci však ví, že tato informace byla pouhou kachnou. Herečka Diane Kruger měla rozhodně příjemnější úkol. Bylo potřeba, aby přibrala. O několik týdnů později měla o sedm kilo navíc.

Kletba?

Filmaři potřebovali pro jednu scénu, kde jsou jen samí svalnatí chlapi, sehnat odpovídající kompars. Původně se měli zaměstnat muži z Mexika. Bohužel však nikdo neodpovídal požadovaným proporcím. A tak si štáb nechal přivézt lidi až z Bulharska. Jenomže těm štáb zaplatil méně, takže začaly každodenní hádky, proč berou Mexičané více.

Aby toho nebylo málo, většinu osob postihla takzvaná Montezumova pomsta. Je to velmi nepříjemné střevní onemocnění. Dokonce se uvažovalo o zapůjčení dalších toalet, protože ty, co byly na place, už nestačily. Chtěli se snad Mexičané pomstít za to, že se jim do práce pletli Bulhaři, a tak požádali o pomoc mocného Montezumu?

Krádeže i hurikán

Kromě výše zmíněné pomsty přišli filmaři také o část majetku. Jeden ze členů ochranky nehlídal, ale naopak kradl. Přišli tak hned o několik pomůcek a rekvizit. Zřejmě dotyčnému došlo, že by je mohl v budoucnu výhodně prodat. A když už jsme u rekvizit a dekorací – použilo se na ně víc sádry než při natáčení Harryho Pottera.

Během natáčení se také přehnal Mexikem hurikán Marty, a to nad poloostrovem Baja California. Vítr dosahoval rychlosti až 140 km/h. Strhával střechy a způsobil masivní výpadek elektřiny. Tisíce lidí tak byly nuceny opustit své domovy.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Troja

Nova Cinema: Troja

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články