Velikonoce v Ulici: Proč Filip Čapka nechodí doma s pomlázkou a uměl by ji ještě uplést?

Velikonoce v Ulici: Proč Filip Čapka nechodí doma s pomlázkou a uměl by ji ještě uplést?
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Lumír vyrazí na pomlázku s Lexíkem. A kdopak přijde do cesty koledníkům Lumírovi a Lexíkovi?Velikonoce si v Ulici užijí nejen dospělí.Malí koledníci nejdříve pořádně proženou Kateřinu...+ 6 fotek+ 7 fotek

Velikonoce slaví nejen postavy ze seriálu Ulice, ale samozřejmě také jejich herečtí představitelé. A co prozradili? Karolína Lipowská zdobí vajíčka i se sestrou, Ondřej Studénka chodí na koledu s kytarou a zpívá velikonoční písně.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 04. 2022 09:15

Velikonoce se snažím slavit alespoň symbolicky. Většinou je trávím na chalupě, a protože je jaro, tak mám i hodně práce na zahradě," vysvětluje v materiálech pro novináře Anežka Rusevová, kterou z Ulice známe jako Vendulu. Na tradice ale nezapomíná a barví vajíčka alespoň v cibulové slupce. „Na vesnici totiž koledníci pořád chodí, takže pro ně musím mít připravenou koledu! Jako děti jsme chodili na koledu po okolních vesnicích. Byla nás pořádná parta. Jednou jsme vyšli asi v deset ráno a vrátili se okolo deváté večer. Rodiče už o nás měli strach. Nevím kolik jsme tenkrát ušli kilometrů, ale vím, že jsme přinesli asi 300 vajec natvrdo."

Velikonoční tradice herců z Ulice

Také Rosťa Novák alias Luboš dodržuje s rodinou velikonoční tradice. „Celá rodina společně barví vajíčka. Ano, barvíme je v cibuli společně s lístky a trávou. Vždycky je nádherné to překvapení po rozbalení, co z toho vzejde. Jsou taková nádherně batikovaná," vysvětluje herec.

Jeho kolega Ondřej Studénka, který hraje Prokopa, má Velikonoce rád a letos se určitě chystá jít na pomlázku. Většinou s sebou bere i kytaru a při každé návštěvě zpívá velikonoční písně. „Když jsem byl malý, pamatuji si, že jsme sprchovali děvčata. To je takový silný zvyk, možná víc na Slovensku než tady," dodává Studénka.

Filip Čapka, jehož známe jako Vítka Klímu, doma Velikonoce neslaví zcela tradičně. „Máme doma výzdobu, to jo. Nicméně moje holky Velikonoce nerady, takže se zamykají a s pomlázkou doma nechodím," říká herec. A dodává, že kdysi pomlázku uplést uměl, ale už to zapomněl. „A když ten proutek dáte do země nebo do vody tak vám vyroste. To je přece úžasný. Zrovna dokonce zvažuji, že bych si dal na zahradu takovou tu pravou českou vrbu. Možná i s vodníkem!"

Vzpomínky na ledové Velikonoce

Karolína Lipowská alias Anežka Klímová má několik ne zrovna příjemných vzpomínek na Velikonoce. „Rodiče pochází ze Severní Moravy, kde se toho úplně nebojí, takže Velikonoce považuji za docela šílený svátek. Často jsem skončila v ledové vaně nebo v bazénu, postříkaná směsicí nejrůznějších smradlavých voňavek a samozřejmě hrozivě seřezaná pomlázkou. Vždycky jsme vymýšlely s holkama z rodiny různé strategie, jak se tomu vyhnout, ale většinou žádná z nich nevyšla. Upřímně tento svátek nepatří k mým nejoblíbenějším."

Přesto se těší na to, jak maminka vyzdobí dům a se sestrou budou zdobit vajíčka. „Přistupujeme k tomu umělecky a snažíme se o vysoce originální výtvory," směje se herečka.

Velikonoce na chalupě

Hana Baroňová, která v seriálu Ulice hraje Ivu Klímovou, se na Velikonoce moc těší. Moc ráda vyrábí dekorace, takže Velikonoce považuje za příležitost, jak tematicky vyzdobit dům. Dělá také kytičky z prvních jarních květin. Ráda sbírám kvítky a lístečky, které připevním na vajíčka nitkou a pak je barvím v odvaru z cibule. To vypadá moc pěkně."

Velikonoce obvykle tráví na chalupě. „Taťka vstane většinou dřív než já s mamkou, aby si připravil vlažnou vodu s čerstvými větvičkami jalovce. Pak nás vzbudí se slovy „Je tady šmigrust!“ a tím jalovcem nám lehce pohladí nohy, ruce a zátylek. Trochu to štípe, ale říká se, že je to zdravé a pomáhá to proti revmatu. Sama cítím, jak to mému tělu lahodí. Pak mi lehce omyje obličej tou vlažnou vodou a během toho odříkává Hody hody. Někdy mě i popráší pánskou kolínskou. Takhle jsme slavili, když jsem byla malá, a stále se snažíme většinu tradic dodržovat."

Zdroj informací:

TV Nova: seriál Ulice

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články