Bezlepkový korpus na dort: Jednoduchý recept poslouží i jako bábovka

Bezlepkové cukroví dnes už není nic neobvyklého. Pokud jste celiaci a chcete si zamlsat doma, zkuste si upéct náš bezlepkový korpus na dort, který lze použít i jako bábovku.

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 01. 2023 15:00

Korpus pro bezlepkový dort lze připravit i ořechový. V tom případě nahraďte 50 gramů mouky stejným množstvím mletých ořechů.

Jak na bezlepkový dort

Recept na bezlepkový dort je poměrně jednoduchý, korpus připravíte i s pěticí ingrediencí. Na tento recept budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 200 g cukr moučka
  • 250 - 280 g mouky Schar Mix C
  • 10 lžic horké vody
  • 0,5 prášku do pečiva

Nejdřív si oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny, pak přidáme cukr a šleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec ještě zlehka přimícháme zbytek sněhu.

Hmotu dáme do formy, do které jsme na dno vložili pečicí papír. Strany formy nevymazáváme. Pečeme v mírné troubě na 160°C do zlatova. Po upečení projdeme nožem kolem dortu a pak jej vyklopíme. Papír sloupneme a máme v podstatě hotovou vánočku. Nebo korpus pro dort. V tom případě jej prořízneme nití nebo nožem na 2-3 kola. A ty můžeme použít jako základ pro dort, který si naplníme tvarohem či měkkým ovocem.

Zdroj informací: 

Toprecepty.cz: Bezlepkový korpus na dort nebo i jako bábovka

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články