Letní oběd z nových brambor: Připravte si chutný recept s hermelínem, vejci a slaninou

Nové brambory snadno poznáte i podle tenké slupky, která se nemusí loupat. Jsou ideálním letním společníkem. Zkuste si z nich připravit chutný oběd s hermelínem a slaninou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 07. 2022 16:00

Podle informací Národního zdravotnického informačního portálu se bramborám říkalo citrony severu, neboť obsahují spoustu vitamínu C. Obsahují také bílkoviny, hořčík a železo.

Báječné brambory s hermelínem

Rané brambory by se neměly skladovat déle než týden. Ideální je sníst je co nejrychleji po sklizni. A jak je využít co nejlépe? Chutný je třeba letní oběd z nových brambor. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 500-600 g nových brambor
  • 80 g hermelínu
  • 100 g strouhané goudy, čedaru nebo parmazánu
  • 50-60 g slaniny
  • plátek másla a lžíce oleje
  • tymián, oregano, libeček
  • trochu mleté papriky, sůl a pepř
  • na dozdobení vejce naměkko a nakrájená jarní cibulka

Brambory opláchneme a dáme vařit do osolené vody téměř do měkka. Pak je necháme vychladnout a podle velikosti je můžeme přepůlit, nebo nechat vcelku, pokud jsou malé.

Jak na brambory s hermelínem

Na pánev dáme olej a plátek másla. Až se máslo rozpustí, přihodíme nakrájenou slaninu a lehce ji opečeme. Pak přidáme brambory. Směs opékáme a prohazujeme, až začnou brambory chytat barvu. Přihodíme otrhané lístky bylinek a zaprášíme paprikou.

Teď už není potřeba opékat pokrm dlouho. Po chviličce přendáme směs na talíř a na horké brambory položíme rozkrojené vejce a posypeme je kostičkami hermelínu. Pokud máte chuť, můžete navrch ještě dát strouhaný sýr podle vlastního výběru. Celé to vhodně dochutí nakrájená jarní cibulka. K bramborům s hermelínem se jako příloha hodí salátek.

Související články

Další články