Kedlubna: Na jaře je nejlepší syrová, zkusit můžete i pomazánku a recept s kuřecím masem

Kedlubna: Na jaře je nejlepší syrová, zkusit můžete i pomazánku a recept s kuřecím masem
Zdroj: Unsplash
Kedlubna se do Evropy dostala díky rozšiřování Římské říše.Kedlubna je lehce stravitelná i syrová, ale může se také použít v polévkách nebo smažit.Kedlubna obsahuje spoustu vitamínu C a vápníku. Paradoxně mají víc těchto látek listy kedlubny, které se moc nekonzumují. A to je chyba. Lze je nasekat do salátu, na chléb s máslem, ale také podusit místo špenátu.+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Kedluben, respektive kedlubna, je jedna z nejpopulárnějších košťálových zelenin v Čechách. Je nejen chutná, ale také zdravá. Obsahuje spoustu vitaminu C a vápníku. A není bez zajímavosti, že listy kedlubny mají víc živin než košťál.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. května 2022

Přestože je kedlubna zeleninou, kterou na pultech obchodů nalezneme vlastně po celý rok, nejchutnější jsou ty první, které se k nám dostanou na jaře. Jde o výtečný zdroj sodíku, draslíku, hořčíku, železa, fosforu a kyseliny listové. Obsahuje i vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá průchodnosti střev.

Rebarbora: Připravte si koláč s drobenkou, báječný je i recept s pečenou kachnou
Mohlo by Vás zajímat:

Rebarbora: Připravte si koláč s drobenkou, báječný je i recept s pečenou kachnou

Jak využít kedlubnu v kuchyni

První kedlubny, které bývají rychlené ve fóliovnících nebo sklenících, jsou velmi křehké a chutné. Proto jsou vhodné na přímou konzumaci bez tepelné úpravy. Poslouží jako šťavnatá příloha ke snídani, ale můžeme je také nastrouhat a přidávat do salátů nebo pomazánek. Zkusit můžeme třeba lehkou pomazánku z kedlubny a ředkviček, na kterou budeme potřebovat:

  • 2 malé kedlubny
  • 8 ředkviček
  • 2 vejce
  • tvaroh
  • sůl, pepř a plocholistou petržel

Kedlubny i ředkvičky nastrouháme a zbavíme přebytečné tekutiny. Vejce uvaříme a protlačíme přes mřížku, nebo nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno a všechno smícháme. Zbytek ingrediencí (tvaroh, sůl a pepř) přidáváme podle chuti.

Medvědí česnek: Připravte si svěží pesto, ochucené máslo nebo pikantní polévku
Mohlo by Vás zajímat:

Medvědí česnek: Připravte si svěží pesto, ochucené máslo nebo pikantní polévku

Vaříme s kedlubnou

Hodí se nejen ve studené kuchyni, ale také na vaření, kedlubna je nedílnou součástí mnoha zeleninových polévek. Lze ji také nastrouhat a podusit na osmažené cibulce. Tato kedlubna, dochucená kmínem, se podává s masem a knedlíkem, stejně jako dušené hlávkové zelí.

Zajímavý je i recept na kedlubnu s uzenými kuřecími stehny, budeme na něj potřebovat:

  • 3 kedlubny
  • 2 uzená kuřecí stehna
  • 100 gramů dobře vyuzené slaniny
  • 1 cibule a 2 stroužky česneku
  • špetka drceného kmínu, čerstvá majoránka, sůl a olej

Kůži ze stehen sejmeme a nakrájíme i se slaninou na drobné kostičky. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou najemno, přidáme slaninu a kostičky kůže a společně orestujeme. Pak vložíme kedlubny, které jsme si nakrájeli na kostky, osolíme, přidáme kmín a podlijeme uzeným vývarem, nebo vodou.

Dusíme asi 10 minut a pak přidáme maso ze stehen a rozmačkaný česnek. Mezitím si můžeme připravit jíšku ze 2 lžic másla a 2 lžic hladké mouky. Až kedlubny změknou, přidáme jíšku podle toho, jak hustou chceme omáčku mít, a zbývá už jen přisypat posekanou majoránku. Jako příloha se hodí vařené brambory.

Zdroj informací:
Wikipedia.org: Kedluben

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články