Kedlubna: Na jaře je nejlepší syrová, zkusit můžete i pomazánku a recept s kuřecím masem

Kedlubna: Na jaře je nejlepší syrová, zkusit můžete i pomazánku a recept s kuřecím masem
Zdroj: Unsplash
Kedlubna se do Evropy dostala díky rozšiřování Římské říše.Kedlubna je lehce stravitelná i syrová, ale může se také použít v polévkách a smažit.Kedlubna obsahuje spoustu vitamínu C a vápníku. Paradoxně mají víc těchto látek listy kedlubny, které se moc nekonzumují. A to je chyba. Lze je nasekat do salátu, na chléb s máslem, ale také podusit místo špenátu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kedluben, respektive kedlubna, je jedna z nejpopulárnějších košťálových zelenin v Čechách. Je nejen chutná, ale také zdravá. Obsahuje spoustu vitaminu C a vápníku. A není bez zajímavosti, že listy kedlubny mají víc živin než košťál.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 05. 2022 12:45

Přestože je kedlubna zeleninou, kterou na pultech obchodů nalezneme vlastně po celý rok, nejchutnější jsou ty první, které se k nám dostanou na jaře. Jde o výtečný zdroj sodíku, draslíku, hořčíku, železa, fosforu a kyseliny listové. Obsahuje i vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá průchodnosti střev.

Jak využít kedlubnu v kuchyni

První kedlubny, které bývají rychlené ve fóliovnících nebo sklenících, jsou velmi křehké a chutné. Proto jsou vhodné na přímou konzumaci bez tepelné úpravy. Poslouží jako šťavnatá příloha ke snídani, ale můžeme je také nastrouhat a přidávat do salátů nebo pomazánek. Zkusit můžeme třeba lehkou pomazánku z kedlubny a ředkviček, na kterou budeme potřebovat:

  • 2 malé kedlubny
  • 8 ředkviček
  • 2 vejce
  • tvaroh
  • sůl, pepř a plocholistou petržel

Kedlubny i ředkvičky nastrouháme a zbavíme přebytečné tekutiny. Vejce uvaříme a protlačíme přes mřížku, nebo nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno a všechno smícháme. Zbytek ingrediencí (tvaroh, sůl a pepř) přidáváme podle chuti.

Vaříme s kedlubnou

Hodí se nejen ve studené kuchyni, ale také na vaření, kedlubna je nedílnou součástí mnoha zeleninových polévek. Lze ji také nastrouhat a podusit na osmažené cibulce. Tato kedlubna, dochucená kmínem, se podává s masem a knedlíkem, stejně jako dušené hlávkové zelí.

Zajímavý je i recept na kedlubnu s uzenými kuřecími stehny, budeme na něj potřebovat:

  • 3 kedlubny
  • 2 uzená kuřecí stehna
  • 100 gramů dobře vyuzené slaniny
  • 1 cibule a 2 stroužky česneku
  • špetka drceného kmínu, čerstvá majoránka, sůl a olej

Kůži ze stehen sejmeme a nakrájíme i se slaninou na drobné kostičky. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou najemno, přidáme slaninu a kostičky kůže a společně orestujeme. Pak vložíme kedlubny, které jsme si nakrájeli na kostky, osolíme, přidáme kmín a podlijeme uzeným vývarem, nebo vodou.

Dusíme asi 10 minut a pak přidáme maso ze stehen a rozmačkaný česnek. Mezitím si můžeme připravit jíšku ze 2 lžic másla a 2 lžic hladké mouky. Až kedlubny změknou, přidáme jíšku podle toho, jak hustou chceme omáčku mít, a zbývá už jen přisypat posekanou majoránku. Jako příloha se hodí vařené brambory.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Kedluben

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články