Květy sedmikrásek lze vidět v přírodě téměř během celého roku, ale jejich pravý čas nastane zjara, kdy plní trávníky svými malými půvabnými hlavičkami. Patří mezi to nejzdravější, co můžeme v přírodě najít. A lze je také využít v kuchyni.
Sedmikrásky rostou na trávnících a v zahradách, takže si je můžeme nasbírat i při procházkách. Stejně jako třeba u pampelišek, také sedmikrásky sbíráme na čistých místech. Nejlepší jsou svěží květy s krátkou stopkou, které lze využít na sladká a slaná jídla. Jsou báječné na dozdobení dortů, můžeme je také zamrazit do kostek ledu a používat do osvěžujících nápojů.

Dubnové bylinky: Sedmikráska na hnisavé záněty nebo petrklíč na nemoci dýchacích cest
Sirup ze sedmikrásek
Květy sedmikrásky lze sušit do čajových směsí a vařit z nich sirup proti kašli. Vedle protizánětlivého účinku jsou totiž vhodným pomocníkem také na ulehčení odkašlávání. Na sirup ze sedmikrásek budeme potřebovat:
- 500 květů sedmikrásky
- 1 citron
- 750 gramů cukru krupice
- 0,75 litru vody
Květy sedmikrásky spaříme vroucí vodou, přidáme pokrájený citron a necháme louhovat asi 24 hodin. Nálev přecedíme přes plátno, přidáme cukr a pomalu svaříme, až bude mít hustotu sirupu. Sirup ze sedmikrásek pak můžeme přidávat do čaje při nemocech dýchacích cest.

Pampelišky: Jak potlačit hořkost listů a vykouzlit chutný salát? A znáte pampeliškové pesto nebo med?
Jarní salát se sedmikráskami
Sedmikrásky jsou nejen zdravé, ale také mimořádně chutné. Jejich mladé lístky mají příjemně sladkou a jemnou chuť, takže se hodí do salátů. Ty lze vykouzlit s jarní zeleninou jako jsou ředkvičky nebo jarní cibulka. Zkrátka cokoliv máme v kuchyni. K sedmikráskám se hodí i nahořklé lístky pampelišek.
Na jarní salát se sedmikráskami budeme potřebovat:
- salát polníček
- klíčky mungo, čočky a hrášku (kdo má rád, může přidat i ovesné klíčky)
- 1 rajče
- 20 květů sedmikrásky
- šťávu z citrónu a sojanézu (můžeme ale použít i klasickou majonézu)
Postup je skutečně jednoduchý. Polníček smícháme s klíčky a přidáme sedmikrásky. Pak to zhutníme 1-2 lžícemi sojanézy a osvěžíme rajčetem nakrájeným na kousky. Stačí už jen zakápnout citronem, lehce promíchat a podávat.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Sedmikráska
Toprecepty.cz: Sedmikráskový sirup, Jarní salát s polníčkem a sedmikráskou – vegan