Nejoblíbenější velikonoční recepty z vajec: Jak připravit vajíčkový salát, pomazánku a tlačenku

Nejoblíbenější velikonoční recepty z vajec: Jak připravit vajíčkový salát, pomazánku a tlačenku
Zdroj: Pixabay
Vajíčkový salát poslouží jako lehký oběd nebo svačinka.Vaječná pomazánka patří mezi nejoblíbenější velikonoční recepty. To ale neznamená, že si ji nemůžeme připravit i v průběhu roku.Vaječná pomazánka se dělá z vajec a másla, ale to můžeme částečně nahradit i taveným sýrem.Také vaječná tlačenka patří mezi nejoblíbenější velikonoční recepty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vedle tradičních jidášů nebo beránka se o Velikonocích připravují i různé recepty z vajec, kterých je teď v každé domácnosti hojně. Když vám zbydou vařená vejce z koledy, je spousta lahodných způsobů, jak je lze využít.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 04. 2022 09:15

Pokud máme vajíčka uvařená dopředu, dají se použít mnoha způsoby. Hodí se totiž do polévek, omáček a spousty dalších jídel. Teď se podíváme na tři nejoblíbenější - pomazánku, salát a tlačenku.

Vaječná pomazánka

Připravuje se zejména o Velikonocích, ale pokud vám chutná, přijde vhod i během roku. Patří mezi ta jídla, která si pamatujeme z dětství a dodnes na ně nedáme dopustit. Recept je skutečně jednoduchý, neboť na vaječnou pomazánku budeme potřebovat jen několik základních surovin:

Vajíčka uvařená natvrdo si rozdělíme na bílky (ty dáme zatím stranou) a žloutky, které utřeme se změklým máslem a trochou soli na jemný krém. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Až pak přidáme nadrobno nasekané bílky. Pokud bychom je použili hned se žloutky, nebyl by krém tak hladký. Vmícháme rovněž nadrobno nasekané okurky a cibuli. Podávat můžeme s vekou nebo celozrnným pečivem.

Vajíčkový salát

Jde o svěží oběd, který ale díky bramborám dokáže také nasytit. Vajíčkový salát je rovněž jednoduchý na přípravu a postačí pár správných surovin:

  • 4 natvrdo vařená vejce
  • 100 g den předem vařených brambor
  • 80 g sterilovaných okurek
  • 30 g cibule
  • 130 g majonézy nebo tatarské omáčky
  • sůl, mletý bílý pepř a špetka cukru
  • 1 lžička hořčice, pár kapek worchesteru a dle potřeby citronová šťáva nebo ocet

Postup je mimořádně jednoduchý. Dopředu uvařená vejce a brambory protlačíme krájecím mřížkovým kolečkem na malé hranolky. Okurky nakrájíme, cibuli nasekáme najemno. Všechno to dáme do mísy a podle sebe dochutíme hořčicí, majonézou, worchesterem, solí a pepřem. Někdo používá ještě lák z okurek, ale lze jej nahradit citrónovou šťávou nebo octem. Salát pak dáme do chladničky odležet. Podávat můžeme na vece či rohlíku, ale poslouží i jako náplň do sendvičů.

Vaječná tlačenka

Ideální způsob, jak zužitkovat přebytek vajec, která nám zůstanou třeba na Velikonoční pondělí z pomlázky. Na vaječnou tlačenku budeme potřebovat:

  • 5-7 vajec uvařených natvrdo
  • 250 g kabanosu nebo gothaje
  • 2 kyselé okurky a 1 cibule
  • 1 sklenička sterilované zeleniny (i s nálevem)
  • 200 g majonézy a 1 želatina

Sterilovanou zeleninu scedíme a nálev si zatím dáme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Teď si připravíme želatinu s nálevem ze zeleniny. Když trochu vychladne, přilijeme tento nálev k již smíchaným surovinám. Dobře propracujeme, aby se chutě spojily.

Směs pak vlijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici. Ideální je počkat do druhého dne, ale postačí i 2-3 hodiny. Vaječná tlačenka se krájí na plátky jako klasická tlačenka a podává se třeba s rohlíkem.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Vaječná pomazánka, Vajíčkový salát, Vaječná tlačenka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články