Pampelišky: Jak potlačit hořkost listů a vykouzlit chutný salát? A znáte pampeliškové pesto nebo med?

Pampelišky: Jak potlačit hořkost listů a vykouzlit chutný salát? A znáte pampeliškové pesto nebo med?
Zdroj: Unsplash
Na pampeliškový sirup budeme potřebovat opravdu hodně květů. Dejme si pozor, abychom sbírali jen na čisté louce.Do sběru pampelišek můžeme zapojit i děti. Zabaví se a ještě jim bude výsledný výrobek lépe chutnat.Místo proplachování pod tekoucí vodou nechte pampelišky rozložené třeba na plechu, ideálně venku. Broučci v klidu odejdou... Rozmyslete si, jestli chcete opravdu vyrábět pampeliškový „med", co je pojem, který včelaři neradi slyší. K medové konzistenci se musí pampelišky dlouho povařit a ztratí zdraví prospěšné látky.+ 1 fotka+ 2 fotky

Příroda se už zelená a všude kolem nás vystrkují žluté hlávky pampelišky. Není to jen potěcha pro oko, ale také rostlina s báječnými a zdraví prospěšnými účinky. Poradíme vám, jak potlačit hořkost listů pampelišky a použít je do salátu. Připravit si ale můžete i výtečný pampeliškový med.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 22. 04. 2022 15:00

Přestože vám můžou připadat na záhonech jako plevel, ve skutečnosti jsou pampelišky bylinou prospěšnou pro zdraví. Je však potřeba konzumovat svěží a mladé listy nasbírané v čistém prostředí. Zapomeňte na ty, které rostou hned u silnice.

Báječný salát z pampelišky

Pampelišky se hodí do svěžích jarních salátů. Jsou sice dost hořké, ale i s tím si lze poradit. Hořkost pampelišek se dá snížit tak, že rostlinu přikryjeme nějakou nádobou. Jakmile bude bez světla, listy zesvětlají a ztratí část hořkosti. Lze ji snížit i krátkým podušením nebo restováním. A pozor na starší listy pampelišek, ty už jsou moc hořké a nepomůže jim ani již zmiňovaná úprava.

A jak na báječný salát s pampeliškami? Zkuste je skombinovat třeba s ředkvičkami. Ty stačí umýt a nakrájet na plátky, lístky pampelišky také omyjeme a osušíme. Báječně to dochutí zálivka z jablečného octa, cukru a trošky vody. Pak už jen lehce osolit, opepřit a promíchat. Na dozdobení se hodí třeba vejce uvařené natvrdo.

Listy pampelišky ale mají víc způsobů využití a můžeme je přidat do smoothie i s dalšími jarními bylinkami, špenátem nebo sedmikráskami. Z mladých listů pampelišky lze připravit také pesto. Jde vlastně o mírně upravenou verzi klasického pesta, kde bazalku nahradí listy pampelišky. A místo piniových oříšků můžete zkusit i vlašské ořechy.

Jak připravit pampeliškový med neboli sirup

Každý včelař vám patrně řekne, že nic takového jako pampeliškový med neexistuje, neboť med vyrábějí jenom včely. Přesto pampeliškový med existuje. Jak je to možné? Popravdě jde spíše o sirup. I tak je plný léčivých látek a byla by škoda nechat všechny ty žluté hlavičky ležet na louce jen tak.

Na pampeliškový sirup budete potřebovat:

  • minimálně 400 pampeliškových květů
  • 2 citrony a 1 pomeranč
  • 3 mladé kopřivy, hrst smrkových výhonků a 5 větviček máty
  • 2,5 l vody a 2,5 kg cukru

Obejdete se samozřejmě bez kopřiv, smrkových výhonků a máty, ale pampeliškový sirup je díky nim o něco zajímavější. Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte vodou. Celé se to vaří přibližně 15 minut, ale teplota by neměla přesáhnout 50 stupňů, neboť pak už pampeliška začíná ztrácet živiny. Můžete si také povařit suroviny předem a pampeliškové listy přidat až po mírném vychladnutí. Nálev nechte louhovat 24 hodin a pak přeceďte. Poté se přidá cukr a mírně povaří, než sirup nezhoustne. Nezapomeňte ale, že čím víc vaření, tím méně zdraví. Možné bude lepší mít řidší sirup než hustý "med". Ke konci se přibližně na čtvrt hodinku přidá do hrnce máta.

Můžeme si ještě říct několik slov o sběru pampeliškových květů. Rozhodně se neproplachují, tím byste přišli o pyl. Pokud máte obavy z broučků, kteří by v květech mohli pobývat, buď je sbírejte po dešti, nebo je nechte doma chvíli rozložené na balkoně. Broučci sami odejdou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Pampeliška

Toprecpty.cz: Ředkvičkový salát s pampeliškovými lístky, Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články