Vláknina jako elixír mládí: Napomáhá v boji proti vráskám a podporuje vitalitu až do pozdního věku

Vláknina jako elixír mládí: Napomáhá v boji proti vráskám a podporuje vitalitu až do pozdního věku
Zdroj: Freepik

Pramen mládí a vitality? Existuje! Nalezla ho moderní věda, která za elixír dlouhého a zdravého života považuje vlákninu. Opravdu jste si jistí, že jí máte tolik, kolik potřebujete?

Lucie Daniel
Lucie Daniel 08. 10. 2023 14:00

Vláknina nemá žádnou výživovou hodnotu a tělo ji ani nedokáže plně rozložit, přesto se o ní hovoří jako o naprosto nezbytné složce potravy. Proč vlastně? Jde o podporu bezproblémového trávení a delší pocit sytosti, což se hodí nejen při dietě? Anebo bychom o její optimální denní příjem měli dbát proto, že funguje jako startér detoxikačních procesů? Ano, tyto schopnosti vláknina bezesporu má. A k tomu všemu nabízí i jeden bonus navíc. Týká se sníženého rizika předčasného úmrtí a tím i vyšších šancí na dlouhověkost.

Vláknina působí jako životabudič

Denní doporučená dávka vlákniny činí 25 až 30 gramů, ovšem pouze malá část světové populace toto zdravotní kritérium splňuje. Vážně je tak těžké tuto složku potravy propašovat do jídelníčku? Zeptejte se svého svědomí.

Ať už jde o tu rozpustnou či nerozpustnou, mezi bohaté zprostředkovatele vlákniny patří luštěniny, celozrnné pečivo, ovesné vločky, brokolice, mrkev, avokádo, jablka, artyčoky, quinoa, chia semínka, batáty, špenát, hořká čokoláda a kupodivu také popcorn. Pokud tyto potraviny ve své kuchyni vídáte spíše výjimečně, dost možná vám vláknina zoufale schází. Není to škoda?

S dostatkem vlákniny budete žít déle

Podle nedávné studie zveřejněné v magazínu Journals of Gerontology mají lidé, jejichž strava obsahuje dostatek vlákniny, až o 80 % vyšší pravděpodobnost, že budou žít déle, a to v plném zdraví. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, kteří jejímu příjmu nepřikládají patřičný význam.

Je to dáno tím, že vláknina reguluje škodlivý cholesterol, omezuje pravděpodobnost diabetu i rakoviny, působí proti zánětům a v neposlední řadě chrání klouby před osteoartrózou. Tím nezpochybnitelně zlepšuje celkovou kondici a zasahuje do dlouhověkosti. Potřebujete ještě další motivaci ke konzumaci vlákninových zdrojů? Co třeba to, že díky nim budete krásnější?

Dokonale zářivá pleť díky vláknině

Zářivá pleť bez kazu nemusí být jen vaším zbožným přáním. Můžete ji mít, opravdu. A vlastně téměř na počkání! I v kondici pleti totiž vláknina sehrává zásadní roli. V tomto případě jde o především o to, že zajišťuje odstraňování nahromaděných toxinů z organismu. Právě toxiny mají prsty v rychlejším stárnutí, tvorbě předčasných vrásek i rozvoji zánětlivých kožních stavů. Tak jim dejte ochutnat vlákninu a odkažte je do patřičných mezí!

Zdroje informací:
Bmj.com
Healthline.com
Getbellway.com
Sciencedaily.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články