Zlomený zub do mléka, useknutý prst do sáčku: Záchranáři radí, jak jednat u vážných úrazů. Plus trik, jak mít vždy rukavice u sebe

Lékař Prokop Seif (vpravo) a záchranář Prokop Voleník (vlevo) se v aktuálním díle pořadu Prokopni to věnují vážnějším úrazům a tomu, jak je ošetřit. Pokud spadnete například z kola a zlomíte si nohu, rozhodně s ní nehýbejte a nesnažte se ji srovnat. Můžete ji naopak zafixovat dlahou, aby tolik nebolela, a zavolat záchranku.Při manipulaci se sekerou nebo nožem se vám může stát, že si něco uříznete nebo useknete. Pak je dobré onu část končetiny dát do igelitového sáčku, zavázat a vložit do nádoby se studenou vodou. Pokud ji pak s sebou vezmete do nemocnice, lékaři ji mohou zachránit.Prokop Seif doporučuje, abychom s sebou všude brali gumové rukavice. Ty nás totiž při poskytování první pomoci chrání před tělesnými tekutinami pacienta a tím možnou nákazou. Šikovné je nosit je ve žluté krabičce z Kinder vajíčka.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jak ošetřit lehčí úrazy, nám záchranáři Prokop Seif a Prokop Voleník vysvětlili v minulém díle pořadu Prokopni to. Tentokrát se věnují tématu vážnějšímu, a to těžším úrazům. Víte, jak postupovat při podezření na otřes mozku, jak ošetřit zlomeninu či rozsáhlé krvácení a co dělat, když si někdo z vašich blízkých vyrazí zub nebo uřízne prst? 

Tereza Švandová
Tereza Švandová 31. 08. 2023 09:30

Pro všechny zmíněné situace platí stejné pravidlo, jako v případě poskytování univerzální první pomoci. Nejprve se tedy ujistěte, že vám při ošetření postižené osoby nehrozí žádné nebezpečí. Následně ověřte, zda je pacient při vědomí a dýchá. „V horším případě budete muset provádět kardiopulmonální resuscitaci, a pokud ne, budete řešit, co zrovna pacienta trápí," poukazuje lékař ARO mostecké nemocnice Prokop Seif.

Otřes mozku

Pokud se pacient uhodil do hlavy a působí zmateně, může se jednat o otřes mozku. "Ten se projevuje možným krátkodobým bezvědomím, ztrátou paměti, bolestí hlavy, pocitem na zvracení, můžeš i zvracet. V tom případě zavolej záchranku," radí záchranář Prokop Voleník.

Zlomeniny

Častým úrazem nejen během teplých měsíců jsou zlomeniny. "Pokud máš pocit, že sis něco zlomil, s končetinou nehýbej, nerovnej ji. Můžeš ale použít dlahu, aby to méně bolelo, a buď dojít do nemocnice, nebo v případě, že to nezvládneš, zavolej 155," poukazuje Seif.

Vážná krvácení

Co se týče vážných krvácení, tedy těch, kdy z rány teče hodně krve nebo z ní krev dokonce stříká, je důležité jednat co nejrychleji. "Nejjednodušší je prsty vtlačit ránu. Můžeš použít utěrku, ručník, cokoliv, ale hlavně tlačit na ránu, aby se krvácení co nejrychleji zastavilo," zdůrazňuje Voleník.

Užitečnou službu vám v tomto případě prokáží gumové rukavice. Díky nim budete chráněni před eventuální nákazou z tělesných tekutin pacienta. "Kupte si Kinder vajíčko, z něj použijete to žluté uvnitř a vejdou se vám do toho tři rukavice," doporučuje Seif užitečnou vychytávku. "Noste to pořád u sebe, mějte to v kabelce, v batohu, a když pak budete potřebovat poskytovat jakoukoliv první pomoc, máte to k dispozici."

Useknutý prst a vyražený zub

Při práci se sekerou nebo nožem se může snadno stát, že se pořežete, případně si něco useknete. Jak v takovém případě postupovat? "Jednoduše – uříznutou končetinu nebo její část dej do čistého sáčku, ten uvaž na uzel a dej ho do nádoby se studenou vodou, třeba do mísy nebo do hrnce, a zavolej k nám, my pro tebe přijedeme," nabádá Voleník.

Prokop Seif pak zdůrazňuje, že je důležité, aby se daná část končetiny zachlazená v sáčku dostala s pacientem do nemocnice. Pak mají lékaři šanci ji zachránit. "Úplně to samé platí pro vyražený zub," poukazuje lékař. "Ten jen očistěte pod tekoucí vodou, dejte do mléka a dopravte k zubaři. Je šance, že se ho povede zachránit."

Rozsáhlé popáleniny

Babí léto stále přeje grilovačkám, při kterých se nám může snadno stát, že se popálíme. "Pokud se trošičku spálíte při vaření, asi to není nic, co by potřebovalo záchranku," odlehčuje situaci Prokop Seif. "Jen to popálené místo dlouho chlaďte proudem tekoucí vody. Může to chviličku bolet, to k tomu patří," vysvětluje lékař s tím, že pokud se popálíte tak, že si nejste jisti, zda to zvládnete ošetřit sami, raději zavolejte na linku 155.

Tam vás v případě rozsáhlejších popálenin také dovedou nasměrovat do správné nemocnice. "Popáleniny jsou velmi specifický úraz. V případě, že je to opravdu velké poranění, zavolej k nám. V České republice jsou tři centra, která umí léčit velké popáleniny," uzavírá Prokop Voleník.

Související články

Další články