Dagmar Havlová o novém králi Karlovi III.: Nebojím se, že by se svět po skonu Alžběty II. radikálně změnil

Dagmar Havlová o novém králi Karlovi III.: Nebojím se, že by se svět po skonu Alžběty II. radikálně změnil
Zdroj: Herminapress
Britská královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022.Jedenáct dní po úmrtí panovnice se v Londýně koná oficiální pohřeb.Státní smutek bude po pohřbu trvat ještě dalších 7 dní.Alžběta II. vládla od roku 1952 celkem 15 nezávislým státům.+ 6 fotek+ 7 fotek

Bývalá první dáma Dagmar Havlová (69) se osobně setkala s královnou Alžbětou II., jejíž pohřeb se v pondělí koná v britské metropoli. Památku zesnulé královny uctila zápisem do kondolenční knihy na britské ambasádě. Magazínu Lifee.cz poté sdělila, že ji skon britské panovnice zasáhl, ale o budoucnost světa obavu nemá.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 19. 09. 2022 12:00

Britskou královnu Alžbětu II. označuje Dagmar Havlová za nejvýznamnější panovnici evropského královského dvora. Zápis do kondolenční knihy proto vnímala jako samozřejmost.

Podle Havlové se svět po nástupu Karla na trůn nezmění

Co konkrétně do ní zanesla, ale blíže nespecifikovala. „Byla to má momentální emoční výpověď," vysvětlila Dagmar v rozhovoru pro Lifee.cz. Trošku mě skon Alžběty II. zasáhl, i když by se to v jejím věku zřejmě dalo předpokládat. Odešla významná historická osobnost a nastupuje nový král," poukazuje Havlová na důležitý moment, kterého jsme v těchto dnech svědky.

A třebaže někteří mají obavy, aby Karlův nástup na trůn neznamenal konec starých dobrých pořádků, Dagmar se na celou věc dívá veskrze pozitivně. Myslím, že jeho panování bude trochu odlišné, nicméně ponese se v podobných intencích, jak ho to naučila maminka. Proto se vůbec nebojím, že by se Velká Británie nebo svět po skonu královny Alžběty II. nějak radikálně změnil," poukázala.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dagmar Havlová (@dagmarhavlova_official)

Alžběta II. byla velmi lidská a měla smysl pro humor

Dagmar Havlová se s Alžbětou II. osobně setkala v Buckinghamském paláci v roce 1998. Slavnostního oběda se účastnilo jen asi 15 lidí. „Velmi jsem ji ctila pro její postoje, pevnost i smysl pro humor. Byla velmi lidská," zavzpomínala bývalá první dáma na svém Instagramu, „čest její památce. A není to pouze fráze. Čest, morálka, zásady, hodnoty. Něco, co se už moc nenosí, a přesto si toho všichni vážíme."

Podle rozhovoru pro pořad ShowTime spojovala tyto dvě ženy láska ke psům a Alžběta II. také Dagmar Havlovou v dobrém inspirovala. Dávala mi mnohé rady, jak zacházet s protokolem, a kvitovala, že jsem k ní přišla protokolárně správně oblečená. To znamená mít pokrývku hlavy a rukavice,“ vysvětlila Dagmar.

Král Karel III. je vzdělaný a empatický

Jak Havlová nastínila v rozhovoru pro Lifee.cz, nastupující král Karel III., syn Alžběty II., má její velké sympatie. Na svém Instagramu ovšem ocenila také jeho manželku Camillu. „Životní láska HM krále Charlese a jeho ženy Camilly patří k těm osudovým, které si každý z nás přeje prožít," míní Dagmar.

„Jsem ráda, že došla naplnění i v tomto rozměru a jsem přesvědčená, že výjimečně vzdělaný, empatický a vnímavý panovník, jakým král Charles je, povede svou zemi směrem, který bude přínosný i pro náš národ. Držím jim oběma palce," dodává.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články