Módní styl Danuše Nerudové: Miluji tenisky a šaty nikdy nekupuji jen na jednu příležitost

Danuše Nerudová má v oblibě modré šaty.V nich navštívila i studio magazínu Lifee.cz.Jde o šaty české značky LEEDA.Jde o její oblíbenou značku, která jí na kampaň ušila hned několik modelů. + 9 fotek+ 10 fotek

Redakci Lifee.cz navštívila kandidátka na prezidentku, profesorka Danuše Nerudová, kterou jsme vyzpovídali trochu netradičně. Politických rozhovorů už dala nespočet, proto jsme se zaměřili na ryze ženská témata, jako je vztah k módě a kráse. Pokud vás zajímá její pohled na věc, je druhá část rozhovoru přímo pro vás.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 31. 10. 2022 12:00

Myšlenka na kandidaturu v Danuši Nerudové rostla dlouho a vzhledem k tomu, že má silnou podporu v rodině, nakonec se vydala osudu vstříc a letos svou participaci v boji o hlavu státu oznámila oficiálně. Osobně chodila i mezi občany, kde sbírala podpisy nutné k uznání kandidatury. V půlce října oznámila, že jich má již přes 80 tisíc.

Při návštěvě v redakci Lifee.cz jsme si povídaly o všem, jen ne o politice, o které mluví běžně. Zajímalo nás hlavně to, kdo Danuše Nerudová je, a proto jsme se jí zeptali i na módu a krásu. "Jsem člověk, který nepodstoupil žádný kosmetický zákrok," uvedla k otázce na téma péče o pleť a prozradila nám i to, jaký kousek oblečení je pro ni naprostou nezbytností.

Vysoce postavené ženy bývají často, nechci říct přímo posuzovány, ale často se mluví o jejich módním stylu. Jaký je váš vztah k módě?

Máte pravdu, že žena, která vstoupí do veřejného prostoru, navíc žena, která je prezidentskou kandidátkou, je skutečně pod mikroskopem. Nechci říct pod reflektorem, ale mikroskopem, protože se doslova zkoumá, jestli má dvě vrásky navíc nebo tři kila navíc nebo jestli nemá kruhy pod očima, účes à la Marilyn Monroe nebo kdokoliv jiný. V tomto ohledu to mají ženy o trochu těžší než muži, protože když se podíváte na diskuze pod články, tak nikdo nerozebírá, jestli měl muž špatně uvázanou kravatu, malou košili, nebo špatnou barvu obleku. Já si řekla, že se na to budu snažit dívat tak trochu s humorem a budu se snažit pomáhat ostatním ženám a otvírat témata, která jsou tak trošku tabuizovaná.

Jak to myslíte?

Mně se stalo, že nějaký bulvární časopis přišel s článkem, že Nerudová nosí stále stejné šaty. Já jsem strašně ráda, že toto téma bylo otevřeno, protože jsem člověk, který je velmi pragmatický a který si nikdy nekoupil šaty jen pro jednu příležitost. Uvědomuji si, že naše planeta má nějaké limity a že bychom se všichni měli chovat udržitelným způsobem. Myslím si, že šaty jsou od toho, aby se vynosily, co to jde. Takže se vůbec nestydím za to, že nejen já, ale i celá řada žen nosí šaty na více příležitostí, že je používá vícekrát. To je to málo, a zároveň hodně, co můžeme udělat pro naši planetu.

To má podobně i Kate Middleton, o které se často píše, že vynáší jedny šaty na více slavnostních příležitostí. Máte vy nějaké oblíbené návrháře? Předpokládám, že české. 

Ano, ráda podporuji českou oděvní tvorbu. My jsme vždy byli velmoc, co se týče odívání a textilního průmyslu, takže mám oblíbené značky i z české konfekce. Mám celou řadu šatů od Lucie Kutálkové. Nedávno jsem udělala velkou parádu, když jsem byla na přehlídce Dnů NATO. Byla hrozná zima a foukal ostrý studený vítr, tak jsem si vzala kabát od paní Zárubové a všichni mi psali a ptali se mě, od koho je, že je krásný. Tak jsem vlastně i ráda, že jsem ji mohla doporučit. Já si myslím, že bychom my, české ženy, měly podporovat české tvůrce a českou tvorbu.

A můžu se zeptat, co máte dnes na sobě?

Dnes na sobě mám šaty od Lucie Kutálkové značka LEEDA.

Vaše oblíbená značka?

Ano, oblíbená.

Jaký kousek ve vašem šatníku je ikonický? Něco, co vás vystihuje a nesmí vám nikdy chybět. 

Já jsem člověk, který strašně rád nosí tenisky a velmi často ty tenisky nosí i k šatům. A vím, že když jsem se začala objevovat na sociálních sítích a měla jsem šaty a k tomu bílé tenisky, tak se to rázem stalo obrovským hitem mezi mými podporovateli. Hodně tíhnu k teniskám, ale jinak jsou nezbytnou součástí mého šatníku šaty do přírody, volnočasové kousky. Ráda trávím maximum volného času v přírodě, ať už v lese, nebo u rybníka na rybách.

Musela jste nějak měnit svůj styl, když jste se rozhodla pro kandidaturu? Měla jste pocit, že je na vás vyvíjen tlak na to vypadat jinak, přístupněji, protože první dojem uděláme jenom jednou?

Já tam šla z funkce rektorky univerzity, kde ten šatník musí být velmi důstojný. Nechci říct usedlý, ale důstojný, protože akademický majestát je samozřejmě přítomen všude a člověk by ho měl v roli rektorky ztělesňovat. Měla jsem takový hodně konzervativní šatník a musím říct, že jsem vlastně teď, když to zpětně zhodnotím, velmi ráda, že jsem ho mohla udělat liberálnějším. Mohu si dovolit i moderní výstřelky a do jisté míry to bylo i částečné vystoupení z komfortní zóny. Asi jako pro každou ženu, která se najednou ocitne v jiné roli a musí tomu přizpůsobit i způsob oblékání.

Měla jste stylistu, nebo jste si poradila sama?

Ano, mám v týmu neskutečně úspěšnou ženu Terezu Svěrákovou, která vytváří kreativu kampaně a je myslím v první desítce světových kreativců. Ona mi vždy dává tipy na hezké kousky, které by neměly chybět v mém šatníku.

A je něco, co byste na sebe neoblékla? Případně nějaká barva, které se vyhýbáte?

Vždy jsem odmítala nosit černou, protože mi přišla strašně smutná a měla jsem ji spojenou výhradně s top top událostmi a pohřby. Musím ale říct, že od svého mladého týmu, který chodí převážně v černé barvě, jsem se naučila, že tuto barvu můžu nosit i v běžný pracovní den. V mém šatníku dnes najdete i běžné černé věci, nejenom černé večerní šaty, ale i rifle, tričko a černý svetr.

Máte nějaký vzor, co se týče módy? Existuje někdo, kdo vás svým stylem zaujal?

Asi žádný konkrétní vzor nemám, ale velmi se mi líbí ženy, které umí stárnout. Ženy, které se nebrání stárnutí a dokáží i v šedesáti, sedmdesáti vypadat šik bez kosmetických zásahů. Musím říct, že poslední dobou se mi líbí ženy, které ve vyšším věku přiznávají šediny a nebarví si vlasy, protože já vždy říkám, že když má člověk v obličeji vrásky a sem tam šedý vlas, tak to ukazuje na jeho životní příběh. Ten mluví z jeho obličeje. To je třeba něco, co se mi líbí, a teď jsem koukala do jednoho časopisu, že je to i trend.

Vy byste do tohoto trendu šla také?

Lákalo by mě to také, já jsem člověk, který nepodstoupil žádný kosmetický zákrok a myslím si, že je to něco, k čemu ani nikdy nesáhnu, pokud nenastane nějaká situace, kdy bude například člověk zraněn.

A jak je to u vás s líčením? Využíváte služeb vizážisty?

Velmi často se líčím sama, ale samozřejmě přicházejí okamžiky, kdy člověk potřebuje stylistu a vizážistu. Dávám většinou přednost přírodnímu líčení, které jenom zdůrazní některé přednosti. Nejsem člověk, který se líčí výrazným způsobem.

Bez čeho se tedy neobejdete?

Bez řasenky a očních stínů.

Takže make-up, tvářenky už jsou jen nadstavbou?

Já ráda používám krém s označením daywear. Jde o krém, který se zbarvuje podle kůže a s tím si většinou vystačím, pokud to není nějaká větší večerní akce.

Související články

Další články