Feministka z Ligy mužské moudrosti Pavla Dostálová: Straková byla trošku kráva, tvrdí dcera exministra kultury

Feministka z Ligy mužské moudrosti Pavla Dostálová: Straková byla trošku kráva, tvrdí dcera exministra kultury
Zdroj: Herminapress
Herečka Pavla Dostálová se nedávno objevila na křtu nové knihy Jany Bernáškové. Zapózovala s kolegy Ivou Pazderkovou a Markem Němcem.Herečka Pavla Dostálová je dcerou zesnulého exministra kultury Pavla Dostála.Herečka si na akci pořídila selfie s Janou Bernáškovou, podle jejíž knihy Jak přežít svého muže aktuálně vzniká film.Pavla Dostálová se také stala jednou z kmoter nové knihy Jany Bernáškové Koloušek.+ 6 fotek+ 7 fotek

Herečka Pavla Dostálová (34), dcera bývalého ministra kultury Pavla Dostála (†62), se zapsala do povědomí diváků coby feministka Vendula Straková ze seriálu Liga mužské moudrosti. V rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje, že sama se obklopuje muži, se kterými nikdy problém neměla. Jak ovšem přiznává, problém s ní mají Ostraváci, kterým prý vadí její nepříliš dobrý ostravský dialekt.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 26. 05. 2023 12:00

Pavla Dostálová se v seriálu Liga mužské moudrosti, k němuž napsal scénář Petr Kolečko, snaží zažalovat postavu Jiřího Langmajera za to, že znásilnil vlastní manželku, byť ta má o celém incidentu jinou představu. Feministka Vendula Straková, kterou Dostálová v seriálu mistrovsky zpodobnila, je prototypem hyperkorektní moderní ženy. Sama ovšem k feminismu netíhne.

„Se mnou nikdy žádný muž nezacházel tak, že bych se musela bránit a postavit se za své," zamýšlí se Dostálová v rozhovoru pro Lifee.cz. „Musím říct, že na muže mám v životě opravdu štěstí, takže tohle téma se mě nedotýká," dodává dcera zesnulého exministra kultury.

V připravovaném filmu Jany Bernáškové Jak přežít svého muže hrajete nejlepší kamarádku hlavní postavy Alču. Jaká je?

Jana mě vybrala po typu, když mě viděla na jednom večírku. Věděly jsme o sobě a říkala: „Ty jsi moje Alča!" Myslím, že Alča je energická snaživka a věci jí v životě moc nevycházejí, s čímž se také ztotožňuji. Je temperamentní a není to žádná nudná holka.

Máte i vy nějakou podobně praštěnou kamarádku?

Mám samu sebe, to úplně stačí. Ale ano, podobných kamarádek mám spoustu a je pravda, že když někam společně přijdeme, je nás moc.

Četla jste knihy Jany Bernáškové? Jak na vás působí?

Je to z hereckého prostředí a já tam mnohem víc než Janin manžel Ruda vnímám linku ženského kamarádství. Vlastně takový český Sex ve městě. Témata mi určitě blízká jsou. Těším se na Kolouška, protože Jana mluvila také o mateřství a hledání duše. To, co se Janě dělo v životě, se do jejích knih pochopitelně promítá. A my, protože jsme kamarádky, se o tom bavíme. Budu při čtení ráda odhalovat, co je opravdu její a co je fikce.

Většina lidí vás má stále spojenou s postavou feministky Venduly Strakové v seriálu Petra Kolečka Liga mužské moudrosti.

Ano, to byla trošku kráva, pardon.

Našla jste si alespoň něco, v čem jí rozumíte?

Vlastně ano, protože v posledním díle vykrystalizovalo, proč tohle všechno dělá a proč to dělá takovým způsobem. Rozumím tomu, že člověk, který má za sebou nějaké fyzické a psychické týrání, řeší věci jinak. V tom jsem pro ni našla pochopení. Ale musím říct, že ona naopak uškodila všem feministkám. Vzala ten feminismus za špatný konec a šla do toho až moc. Nemyslím si, že by ženám v této otázce pomohla.

Jak tedy vy sama chápete feminismus?

Myslím, že je důležité rvát se za ženská práva, ale všechno má své meze. Na Petru Kolečkovi se mi líbí - a proto jsem do toho seriálu také šla - že člověk má být korektní, ale hyperkorektnost je v dnešní době také špatně, a to na všech frontách. Samotné mi to vadí.

Nahrává tomu divadelní prostředí, že se ženy musejí bránit a obrnit vůči útokům mužů?

Ano, všechna tato témata vnímám ze svého okolí, ale mně samotné se to netýká. Se mnou nikdy žádný muž nezacházel tak, že bych se musela bránit a postavit se za své. A nebo možná ano, ale neuvědomuji si to, protože jsem se rychle ubránila. Musím říct, že na muže ve svém životě mám opravdu štěstí, takže tohle téma se mě intenzivně nedotýká.

Když jdete po ulici, spojí si vás lidé s touto postavou?

Moc ne. V Olomouci mi jeden pán říkal - a to mě potěšilo - že když se doma hádají, už mají takové úsloví „nedělej Strakovou", když je někdo protivný. Lidé bývají překvapení, že mluvím normálně, protože v seriálu mluvím ostravským dialektem. Ostraváci mi vzkazují, že to dělám špatně. Ale obecně jsou lidé překvapení, že mluvím normálně a nejsem takový hulvát. Jsem strašně ráda, že lidé cítí ten rozdíl a nespojují si mě s mou seriálovou postavou.

Ostraváci s vámi měli problém?

To víte, že ano. Já nejsem Ostravačka a neumím tak mluvit. Pět let jsem tam žila, takže jsem se to snažila nacítit, ale ano, dělám chyby.

To vám vzkazovali v komentářích?

Ne, to mi říkali osobně. Ale já to beru jako seriálovou licenci, netočili jsme přeci dokument.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články