Podivuhodný příběh slavné feministky: Gloria Steinem si vzala na mušku sovětskou mládež i zajíčky z Playboye

Nejslavnější feministka: Gloria Steinem se v utajení vetřela mezi zajíčky Playboye
Zdroj: Wikimedia Commons/Lynn Gilbert, CC BY-SA 4.0

Gloria Steinem je patrně nejslavnější feministka současnosti. Nejprve se angažovala v CIA coby antikomunistická agentka, později v utajení studovala zneužívání zajíčků v Playboyi. Co ji k tomu vedlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 02. 2023 11:00

I když má Gloria Steinem na zádech skoro devět křížků, je neustále považována za charismatickou představitelku feminismu druhé vlny. Podílela se také na založení Odborářské koalice žen.

Neschopný otec a labilní matka

Gloria Steinem se narodila 25. března 1934 v Toledu. Je nejmladší ze dvou sester. Její matka Ruth byla novinářkou, otec Leo zase neúspěšný podnikatel, který nedokázal rodině zajistit stabilní příjem. Špatná finanční situace nejvíce postihla Ruth, která se z toho nervově zhroutila.

Po rozvodu se Leo přestěhoval do Kalifornie. O psychicky labilní matku se musela postarat Gloria a její sestra Susanne. Gloria to ale otci neměla za zlé, právě naopak. Utvrdilo ji to v tom, že se ženy mohou postarat samy o sebe. Navíc na ni nikdy nezanevřel. Ctil ji jako svou dceru i lidskou bytost. To Glorii dovedlo k přesvědčení, že ženy a muži netvoří protiklady. Obě pohlaví jsou stejná.

Po střední škole začala Gloria studovat svobodná umění pro ženy, obor byl založený na progresivním myšlení. Přesto se jí na Smith College nelíbilo. Během studia se jí do ruky nedostala ani jedna feministická kniha. O vazbách mezi sufražetkami a abolicionistickým hnutím se dozvěděla až z vlastní iniciativy. Stále se tak cítila odsunuta na vedlejší kolej.

Gloria Steinem, CIA a Playboy

Aktivismu se Gloria měla začít věnovat po jejím pobytu v Indii, který podnikla koncem padesátých let. Cestovala do různých částí země a spřátelila se s oddanými stoupenci Mahátmy Gándhího. Po návratu do USA pracovala pro organizaci Independence Research Service, která spadala přímo pod CIA. Mezi její úkoly patřilo třeba narušování Světového festivalu mládeže, který byl hlásnou troubou Sovětského svazu.

Následně se, stejně jako její matka, věnovala novinařině. Když ale do časopisu Esquire napsala článek o nové antikoncepční pilulce, musela si dát od psaní vynucenou přestávku. Mezitím zaměřila pozornost na poměry v klubu Playboy, kde hodlala v utajení sledovat, jak se tam chovají k ženám. Když odhalila obtěžování a misogynii, získala pověst seriózní novinářky. Najednou o ni stál The New York Times i Cosmopolitan. Postupně budované vlivné postavení jí už nikdo nemohl vzít.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Gloria Steinem (@gloriasteinem)

Díky přátelství se slavnými aktivistkami, jako byly Eleanor Holmes Norton, Florynce Kennedy či Jill Ruckelhaus, mohla Gloria založit průkopnický časopis s názvem Ms. Ač ho kritici strhali, funguje dodnes. Trnem v oku byl hlavně kvůli kontroverzním tématům, což byly například potraty. Přesto si vydobyla post ikony feministického hnutí. A ač má již 88 let, i nadále se aktivně věnuje šíření osvěty.

Zdroje informací

Wikipedia.org: Gloria Steinem

Allthatsinteresting.com: The True Story Of Gloria Steinem, From The CIA To The World's Most Famous Feminist

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články