Královna banditů Phúlan Déví: Po drsném životě v gangu a ve vězení zamířila do parlamentu

Královna banditů: Dětská nevěsta Phúlan Déví utekla od manžela a zamířila mezi gangy
Zdroj: Pixabay

Phúlan Déví se narodila do velmi chudé rodiny v indickém Uttarpradéši. Již odmala si nebrala servítky a častokrát se hádala s ostatními členy domácnosti. Když ji v jedenácti letech provdali za staršího muže, začala se psát nová kapitola jejího trpkého života. Místo v ní našlo násilí, vraždy a gangy, ale také politika.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 01. 2023 16:00

Rodina provdala Phúlan Déví již v jedenácti letech za muže, jenž byl třikrát starší než ona. I on třel bídu s nouzí, takže si v tomto ohledu nijak nepolepšila. Navíc k ní byl velmi hrubý. Phúlan to nakonec nevydržela a utekla zpátky domů. To však bylo považováno za naprosté selhání a ostudu. Bratranec ji za to potrestal. Mladou dívku na tři dny zavřel a byla týraná a bitá.

Manželka na útěku

Zostuzený manžel se nejprve zdráhal přijmout Phúlan zpátky, ale když mu k ní rodina "přihodila" ještě několik dárků, souhlasil. Situace se ale nijak nezměnila. Opět jí začal ubližovat. Stal se z ní vyvrhel. Indický venkov netoleroval manželky s vlastním rozumem a odvahou. Jediní, kdo se na ni nedívali skrz prsty, byli kriminálníci.

S jedním takovým gangem se zapletla v roce 1979. Není jasné, zda ji tito muži unesli, nebo k nim vstoupila dobrovolně, protože byla fascinována jejich nespoutaným způsobem života. Ať to bylo jakkoli, dělal si na ni zálusk jejich vůdce Baba Gujjara. Jedné noci se ji pokusil znásilnit. Naštěstí Phúlan zachránil další bandita, Vikram Mallah. V následném boji Babu zabil a postavil se do čela gangu.

Románek dvou banditů

Na Phúlan udělal Vikramův čin dojem, brzy začali tvořit pár. To zní udělalo královnu banditů. Do jejich rajónu patřily vesnice ve střední Indii, což jí hrálo do not. Tam totiž také žil její manžel. Jednoho dne ho nechala vyvést z domu na ulici, kde mu zasadila několik bodných ran. Přežil, ale teď byl vyvrhelem on. Všichni se mu vyhýbali ze strachu z odplaty. Oženit se také nemohl, neboť byl stále, technicky, ve svazku manželském s Déví.

Po nějakém čase to ale začalo v gangu vřít. Některým mužům se nelíbilo, že je mezi nimi žena. Navíc pocházeli z vyšší kasty než ona. To vyústilo v přestřelku, ze které Vikram a Phúlan unikli jen o vlásek. Nová frakce, jenž vznikla ze starého gangu, ale oba vystopovala. On byl zavražděn, ona šla opět do zajetí plného znásilnění a týrání. Utéct se jí podařilo až díky členům staré frakce gangu.

Bez pomsty to nešlo

Phúlan Déví se chtěla za všechna životní příkoří pomstít, a tak založila svůj vlastní gang, který pronásledoval její trýznitele. V roce 1983 nakonec souhlasila s kapitulací. Po zatčení ji úřady obvinily ze 48 zločinů a poslaly za mříže. Tam strávila dlouhých jedenáct let. Soudu se nikdy nedočkala.

V roce 1994 byla všechna obvinění stažena. Dva roky poté kandidovala do parlamentu za stranu Samajwadi. Uspěla. Během druhého funkčního období však byla před svým domem zastřelena třemi maskovanými ozbrojenci. Šlo o odplatu za zabité muže z jiného gangu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Phoolan Devi

Allthatsinteresting.com: From Bandit Queen To Parliament - The Incredible Journey of Phoolan Devi

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články