Zneuctěná Italka: Pomstila se břitvou, před elektrickým křeslem ji zachránily feministky

Italka s břitvou: Stala se druhou ženou historie, která měla skončit na elektrickém křesle
Zdroj: Wikimedia Commons/Haydon Jones, Public domain

Maria Barbella hledala v Americe nový domov. Místo toho zde potkala muže, který ji zdrogoval a znásilnil. Nacházela se ve svízelné situaci, neboť už nebyla panna, ale zároveň neměla ženicha. Rozhodla se pro zoufalý krok...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 07. 2022 11:00

Rodina Barbellových se do New Yorku přestěhovala v roce 1892. Jelikož ale celou dobu žili v malém městečku Ferrandina na jihu Itálie, odnesli si s sebou i určité společenské normy a pravidla. Jejich porušení by znamenalo velké zostuzení mezi krajany, kteří se taktéž rozhodli emigrovat.

Zdrogovaná a znásilněná

Když bylo Marii pětadvacet, narazila na leštiče bot Domenica Cataldu, který taktéž žil v italské čtvrti. Zamiloval se do ní a chtěl si ji vzít. Její rodina to však neschvalovala. O Mariině budoucím ženichu měla zcela jiné představy. Domenica se to velmi dotklo a rozhodl se všem pomstít.

Jednoho večera nabídl Marii sodovku, do níž nasypal drogy. Jakmile Maria přestala o sobě vědět, odnesl ji do pokoje, který si pronajal v nedalekém penzionu. Tam ji znásilnil. Ráno jí pak oznámil, že už není panna. A přiznal se k tomu, co udělal.

Krutá italská tradice

Aby Maria nezůstala v hanbě, musela si Domenica vzít. Teď už její rodina neměla právo mluvit do toho. Vlastně ho prosili o sňatek. Jeho podlý plán vyšel. Všechny je pokořil a ještě mu za to podlézali.

Domenico ale šel ve své zvrhlosti ještě dál. Teď už se nechtěl oženit s Marií. Místo toho se rozhodl, že jí najde mladého muže, který bude ochotný se jí ujmout. Napovídá mu, že je vdova. I kdyby se jí nelíbil, bude si ho muset vzít, protože on to tak chce. A až bude její manžel v práci, zase ji “navštíví”.

Maria Barbella na elektrickém křesle

Maria to považovala za bezvýchodnou situaci. Jednou zašla za Domenicem do baru, kde hrál s kamarády karty. Začal se jí posmívat, že takovou opici by si vzalo jenom prase. V tom okamžiku vytáhla břitvu a podřízla mu hrdlo. Soudci pak vysvětlovala, že nebyla sama sebou. Zaslepilo ji rozhořčení z toho, co jí udělal a jak se k ní choval.

Porota ji přesto uznala vinnou. Maria se stala jen druhou ženou historie, která byla odsouzena k popravě na elektrickém křesle. Když ji poslali do věznice Sing Sing, s údivem zjistila, že cela je prostornější než její byt. Brzy se také spřátelila s manželkou správce a naučila se dobře anglicky. Díky přímluvě několika vlivných feministek se dočkala obnovení procesu a zbavení obvinění. Po propuštění se vrátila ke svému dřívějšímu životu a začala pracovat jako švadlena. V roce 1897 se provdala za Francisca Bruna, i když to prý původně nechtěla. Nevyměnila tak jedno vězení za druhé?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Maria Barbella

Wielkahistoria.pl: Zgwałcona kobieta sama wymierzyła sprawiedliwość swemu oprawcy. Ława przysięgłych nie miała dla niej litości

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články