Charlotte Brontëová: První sňatek odmítla dopisem, když se konečně vdala, těhotenství ji stálo život

Charlotte Brontëová: První sňatek odmítla dopisem, když se konečně vdala, těhotenství ji stálo život
Zdroj: Wikimedia Commons/Alonzo Chappel, Public domain
Patrně nejpůvabnější portrét Charlotty Brontëové, na tváři jí hraje lehký úsměv, v očích se zrcadlí radost...Charlotte Brontëová má na obrazech obvykle vážný výraz.Charlotte, Emilly a Anna Brontëovy na obraze jejich bratra Branwella.Úvodní strana románu Jana Eyrová, Charlotte Brontëová jej vydala pod jménem Currer Bell.+ 2 fotky+ 3 fotky

Charlotte Brontëová je prostřední z pěti slavných sester Brontëových. Autorka románu Jana Eyrová byla vdaná jenom jednou. Ne, že by neměla nabídky k sňatku, jednu odmítla 5. března 1839...

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 03. 2022 12:00

Charlotte Brontëová se narodila 21. dubna 1816 do rodiny anglikánského duchovního. Nakonec jich bylo pět děvčat a jeden kluk - Branwell. Když bylo Charlotte pět let, rodina se přestěhovala do odlehlé vesnice Haworth na vřesovištích. Ponuré místo, které nebylo moc vhodné pro děti, nakonec stálo za několika nejznámějšími britskými romány. Hned tři sestry Brontëovy se totiž staly spisovatelkami.

Utrpení bratra Charlotte Brontëové

Mladá žena pracovala jako učitelka a vychovatelka, aby mohla podpořit umělecké touhy svého bratra Branwella. Byl básníkem a malířem, ale nakonec neuspěl tak, jak si představoval. Těžce na něj doléhalo i to, že rodina nemá peníze a zemřely mu dvě sestry (Elizabeth a Maria).

Když měl Branwell jít studovat malbu do Londýna, školné prý propil. Alkoholu nakonec propadl a k tomu se přidružilo také opium. Později ho trápila tuberkulóza, která nebyla v rodině Brontëových ničím výjimečným.

Sňatky Charlotte Brontëové

Branwell byl jedním z důvodů, proč Charlotte 5. března 1839 odmítla nabídku k sňatku. Reverendovi Henrymu Nusseymu, který ji požádal o ruku, to sdělila listem. V něm mimo jiné stálo i to, že by ji považoval „romantickou a výstřední“. A prý není dost praktická, aby byla ženou duchovního.

Sestry Brontëovy se snažily založit vlastní školu a Branwellovi sehnaly dobře placené místo učitele, ale nedokázal si jej udržet. Nakonec v roce 1848 zemřel ve vlastní posteli, kterou si omylem sám zapálil. Z úspěchu svých sester zažil jenom zlomek, a i to vlastně nepřímo. Charlotte musela nejdříve Janu Eyrovou vydat pod mužským pseudonymem Currer Bell. Na Větrné hůrce, životní opus Emily Brontëové, zase vyšlo pod jménem Ellis Bell.

Charlotte postupně přišla o všechny sourozence a zůstal jí jenom nemocný otec. Pak se konečně provdala za Arthura Bella Nichollse, pomocného kněze svého otce. Tím ale stín, který se vznášel nad rodinou, nezmizel. Charlotte Brontëová zemřela 31. března 1855 ve věku 38 let. Došlo k tomu krátce po svatbě. Spekulovalo se o tuberkulóze nebo tyfu, ale pravděpodobně podlehla vysílení v důsledku nadměrného zvracení způsobeného těhotenstvím.

Zdroje informací:

History.com: Charlotte Brontë declines marriage

Wikipedia.org: Charlotte BrontëováBranwell Brontë

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články