Jean-Paul Belmondo: Nebýt tuberkulózy, možná by se z něj stal slavný sportovec

Snímek získal na webu ČSFD 75%.
Zdroj: se souhlasem České televize
Strach nad městem: V Paříži řádí šílený vrah. Chce usmrtit všechny ženy pochybné pověsti. Uspěje?Jean-Paul Belmondo si i v tomto filmu obstaral všechny kaskadérské kousky sám.Trénoval ho Rémy Julienne, který spolupracoval na neuvěřitelných 1400 filmech. Došlo i na zranění. Jean-Paul Belmondo si probodl kusem železa ruku a propadl skleněnou výplní. + 2 fotky+ 3 fotky

Jean-Paul Belmondo, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Strach nad městem, vynikal zejména v rolích dobrodruhů a hrdinů. Přesto nebylo herectví jeho vysněným povoláním. Kdyby mu do života nevstoupila vážná nemoc, ubíral by se jeho osud zcela jiným směrem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 09. 2021 11:00

Děj filmu Strach nad městem: V pařížských ulicích řádí vrah. Říká si Minos a snaží se město očistit od žen, jenž vyznávají pochybný způsob života. Vyšetřování se ujímá inspektor Le Tellier, který je známý pro své netradiční způsoby. Žádný zločinec mu zatím neproklouzl mezi prsty. Ale co vrah Minos? Neujde svému trestu? Na krimi Strach nad městem z roku 1975 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT2.

Boxer Jean-Paul Belmondo

Škola Belmonda moc nebavila. Dával přednost sportu, zejména boxování. Vedle toho také jezdil na kole, hrál fotbal a tenis. Slibně rozjetou sportovní kariéru mu ale překazila tuberkulóza. Další volbou se tak stalo herectví. Toto povolání si vybral během pobytu v sanatoriu v Auvergne. Začal navštěvovat kurz herectví Raymonda Girarda, což mu v roce 1950 vyneslo roli ve hře Šípková Růženka.

Belmondo byl přijat na konzervatoř v roce 1952 a šel za svým cílem. Ovšem u závěrečných zkoušek se mu moc nedařilo. Přísedící označili jeho přednes za povrchní a ležérní. To ale nezměnilo nic na tom, že se z něj stal herecký idol mnoha generací. Svým oponentům tak mohl později ukázat, doslova, zdvižený prostředníček.

Jean-Paul Belmondo v armádě

Na stříbrném plátně se Belmondo začal nejprve objevovat v malých rolích. Dokonce si zahrál s Alainem Delonem ve filmu Buď hezká a mlč (1958). V roce 1958 ale musel narukovat do armády a zúčastnit se bojů v Alžírsku. Po návratu se mu naskytla příležitost spolupracovat s osobnostmi takzvané nové vlny a vznikl kultovní snímek U konce s dechem (1960). To mu zajistilo image rebela, který sice neoplývá žádnou krásou, ale je sympatický.

Další nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Během dvou let se objevil ve čtrnácti filmech. Záhy dokázal, že umí zahrát poměrně širokou škálu charakterů. Navíc nepotřeboval náhradníky ani kaskadéry. Všechny nebezpečné scény si natočil sám.

Zdravotní problémy

Po roce 2000 se Belmondovi začalo zhoršovat zdraví. Na dovolené na Korsice jej postihl těžký záchvat mrtvice a v kritickém stavu byl převezen do nemocnice. Lékaři mu sice zachránili život, částečnému ochrnutí ale nedokázali zabránit. Následovala dlouhá a náročná rehabilitace. V roce 2015 pak slavný herec oznámil definitivní konec kariéry.

Přesto se poté dočkal ještě několika ocenění. Při předávání speciální ceny César se mu dostalo od publika dvouminutového potlesku vestoje. Byť oficiálně zplodil čtyři děti, ani jedno z nich nešlo v jeho šlépějích. Jean-Paul Belmondo zemřel 6. září 2021 ve svém bytě v Paříži v důsledku dlouhodobých problémů se zdravím. Dožil se 88 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jean-Paul Belmondo 

Česká televize: Strach nad městem 

Radiožurnál.rozhlas.cz: Přátelský, šarmantní a velký talent. Jak na Jeana-Paula Belmonda vzpomínají ve Francii? 

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články