Skutečný Hannibal Lecter: Robert Maudsley děsí Brity natolik, že ho vězní ve skleněné kleci

Skutečný Hannibal Lecter.
Zdroj: Wikimedia Commons/Murderpedia, CC BY-SA 4.0

Říkají mu skutečný Hannibal Lecter. Robert Maudsley je pro Brity hotovou noční můrou. Považují ho za nejnebezpečnějšího vězně Spojeného království a od sedmdesátých let jej drží zavřeného ve skleněné kleci ve vězení Wakefield. Co provedl?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 08. 2021 14:00

Robert Maudsley byl odsouzen za vraždu muže, který chtěl využít jeho služeb coby mužského prostituta. Vyšetřovatelé si nejdříve mysleli, že šlo o pouhý zkrat, když ale začali ve vězení umírat další lidé, zjistili, že mají co do činění s naprostým šílencem. Právě se zrodil skutečný Hannibal Lecter.

Dětství plné týrání

Robert Maudsley se narodil do sociálně slabé rodiny. Ve dvou letech tak putoval, spolu se svými třemi sourozenci, do katolického sirotčince. Rodiče totiž nebyli schopni postarat se o potomstvo. Po několika letech se ale vrátil zpět domů. Rodinná situace mezi tím nedoznala zlepšení, byla vlastně ještě mnohem horší. „Pamatuji si pouze bití,” řekl Maudsley deníku The Guardian. „Jednou mne otec zavřel na šest měsíců do jedné místnosti a vracel se jen tehdy, když mi chtěl dát výprask, což někdy bylo i šestkrát za den.” 

Robert se proto opět ocitl ve státní péči. V šestnácti letech zamířil do Londýna, kde začal ve velkém užívat drogy. To ho dovedlo k mnoha pokusům o sebevraždu a několika pobytům na psychiatrii. V té době měl údajně začít slýchat hlasy, jež ho naváděly k tomu, aby zabil své rodiče. Dokázal jim ale odolat. Aby si sehnal další peníze na drogy, začal se živit vlastním tělem. To se mu stalo osudným. V roce 1974 zabil Johna Farrella, který mu před sexem ukázal fotky dětí, jenž sám zneužil. Robert ho uškrtil holýma rukama. Od spoluvězňů kvůli barvě obličeje oběti vysloužil přezdívku “Modrásek”.

Robert Maudsley chutnal lidský mozek

Po třech letech pobytu v psychiatrické léčebně v Broadmooru napadl jednoho chovance a spolu s komplicem jej umučil k smrti. Navíc se Robertovi podařilo prorazit mužovu lebku a zarazit mu do mozku lžíci. Strážným pak přiznal, že chtěl ochutnat jeho mozek. Z “Modráska” se tak oficiálně stala “Lžíce.” Jakmile jej odsoudili za druhou vraždu, byl převezen do vězení ve Wakefieldu.

Moc se mu tam nelíbilo. Na protest brutálně zavraždil další dvě osoby. Miluji pohled na krev,” vysvětlil Robert Maudsley. Bachaři neměli jinou možnost než jej umístit na samotku. Vždyť se ho báli i oni. V roce 1983 se Maudsley znovu stěhoval. Tentokrát to však nebylo do zařízení s ještě přísnější ostrahou, ale do skleněné cely.

Skleněná klec Roberta Maudsleyho

Současný “domov” Roberta Maudsleyho má rozměry 5,5 krát 4,5 metrů. Tvoří jej velká neprůstřelná skla a škvíra na podávání jídla. Uvnitř klece má k dispozici stůl a židli z lepenky. Každý den má povoleno opustit klec na pouhou hodinu. Může ji využít k procházce po dvoře anebo k cvičení. Společnost mu dělá až šest strážců a v žádném případě nesmí kontaktovat jiného vězně.

Podle BBC napsal Maudsley několik dopisů, v nichž požaduje přístup k nahrávkám s klasickou hudbou, televizi a toaletním potřebám. Líbil by se mu i domácí mazlíček, třeba andulka. Zda na něco z toho přistoupí vedení věznice, není zatím známo. Počítá se však spíše se zamítnutím v plném rozsahu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Robert Maudsley

Grunge.com: The Awful Truth Behind The Prisoner Known As The “Real” Hannibal Lecter

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články