Tajné potraty v Chicagu: Ilegální ženské hnutí založila studentka, pomáhal i zdravotník z války v Koreji

Tajné potraty v Chicagu: Studentka Heather Booth pomohla 11 000 ženám, k lékaři chodily se zavázanými očima
Zdroj: Wikimedia Commons/Okänd upphovsman, fotot är hämtat från Stockholmskällan, CC BY-SA 4.0

Na přelomu 60. a 70. let minulého století existovala v Chicagu tajná společnost Jane Collective, která umožňovala ženám podstoupit potrat. Tento zákrok totiž byl ve většině států USA nelegální. Jak to všechno fungovalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 06. 2022 11:00

Před rokem 1973 se v undergroundově vydávaných chicagských novinách objevil inzerát: „Jsi těhotná? A nechceš být? Zavolej Jane. Za tímto jménem se ukrývala skupinka žen, jež se snažily, v době, kdy byl potrat nelegální, pomoci ostatním od nechtěného těhotenství. Pacientky Jane buď zavolaly, nebo jí nechaly zprávu, v níž naznačily, že jim tento způsob doporučil důvěryhodný zdroj. Zanedlouho se jim ozvala nějaká žena, která s nimi probrala základní anamnézu a poznamenala si podrobnosti o těhotenství. Následně byla každá zájemkyně o potrat přiřazena k jedné z “poradkyň”.

Založení Jane Collective

Zakládající členkou Jane Collective byla studentka Heather Booth. Na tento nápad ji přivedla kamarádka, která měla kvůli nechtěnému těhotenství sebevražedné sklony. Ta si samozřejmě nenechala pro sebe, že jí Heather pomohla, a tak se na ni s žádostí o pomoc obrátily i další zoufalé ženy. Její pokoj na koleji se záhy proměnil na Jane Collective.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sunny Chapman Art (@sunnychapmanart)

Iniciativa se rozrostla až na třicet žen. Ty volající nasměrovaly k ověřenému poskytovateli potratů. Šlo o nelegální činnost, takže bylo potřeba se neustále stěhovat. Nejprve prováděl zákroky podnikatel a aktivista T. R. M. Howard, po jeho smrti se toho ujal muž, který si pacientky nechal vodit s páskou přes oči. Nestál o své odhalení.

Jakmile aktivistky zjistily, že jejich spolupracovník není vystudovaný doktor, ale obyčejný zdravotník z korejské války, řekly si, že tyto zákroky mohou provádět samy. A tak se i stalo. Nastudovaly si vše potřebné a začaly potraty vykonávat na vlastní pěst.

Konec tajných potratů

Lékaři si účtovali za potrat až tisíc dolarů, ženy ze sdružení Jane Collective si vystačily s pouhými sto dolary. Jejích služby se tak staly dostupnými pro všechny. Kdo si nemohl dovolit ani tuto částku, mohl zaplatit méně. Po každém zákroku spojily pacientku s místním gynekologem, který potvrdil úspěšnost provedeného zákroku.

V květnu roku 1972 však postihla Jane Collective katastrofa. Její ústředí objevila policie. Zatkla sedm žen. Ty ale ještě předtím stihly zničit kartotéku. Navíc proti nim nechtěl nikdo vypovídat. Soudní stání nakonec bylo zrušené. Politici totiž mezitím potraty legalizovali. Některé členky organizace uvažovaly, že by nastoupily do nově otevřených klinik, ale chyběla jim k tomu potřebná licence.

Tečkou za Jane Collective byl rozlučkový večírek. A že bylo co slavit. Pomohly více než 11 000 ženám, včetně jedné patnáctileté dívky, která otěhotněla po znásilnění, nebo mladé ženy, jež by bez zákroku zemřela kvůli rakovině.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jane Collective

Allthatsinteresting.com: Inside The Jane Collective, The Underground abortion Network That Helped Thousands Of Chicago Women Before Roe V. Wade

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články