Ingrid (41): Rodina mi nechtěla pomáhat s úklidem. Musela jsem se uchýlit ke lsti

Ingrid (41): Rodina mi nechtěla pomáhat s úklidem. Musela jsem se uchýlit ke lsti
Zdroj: Unsplash

Ingrid se nikdy nechtěla podobat své matce. Ta byla byla posedlá uklízením. Ingrid se snažila vést své dcery k čistotě, ale s mírou. Nakonec se jí to vymstilo. Dcery i manžel si z ní udělali služku. Ona se ale jen tak nedá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 04. 2022 07:00

Pocházím z rodiny, kde se hodně dbalo na pořádek. Moje máma byla posedlá sterilní čistotou. Když vás někdo takový vychovává, snadno se naučíte jeho zvykům. Já si ale slíbila, že nebudu jako máma, která si uklízením proti sobě poštvala celou rodinu. I když jsem jiná než ona, moje rodina mě s ní srovnává.

Slíbila jsem si, že nikdy nebudu jako máma

Nesnášela jsem to mámino věčné peskování, abych si po sobě uklízela. Pořád mi stála za zády a kontrolovala mě, jak uklízím. Někdy se dokonce stávalo, že po mě byt znovu vyluxovala, protože to nebylo podle jejích představ. Doma bylo všechno srovnané do latě, nikdy se nesmělo nic jen tak volně válet.

Šílela jsem z toho nejen já, ale i táta a můj mladší bratr Martin. Máma to hnala do extrémů, až tím zadělala na domácí nepohodu. Táta se domů netěšil a my s bráchou utíkali, jak to jen šlo. Jakmile měla máma hadr v ruce, brali jsme nohy na ramena. Tenkrát jsem si slíbila, že nikdy nechci být jako máma.

Některé návyky do mě vštěpila tak hluboko, že se jich nešlo zbavit. Sotva jsem založila rodinu, snažila jsem se být lepším rodičem, než byla máma. Pro ni byl pořádek na prvním místě. Nakonec ji to stálo manželství. A tomu jsem chtěla zabránit. Manžel Hynek (42) má ode mě nakázáno, že jakmile se budu chovat jako moje máma, má zakročit.

Chtěla jsem po své rodině jen to, aby mi doma pomáhali

Máme spolu dvě dcery - Marii (14) a Lenku (12). Vždycky jsem chtěla, aby měly vztah k uklízení. Respektive, aby si uměly samy udržovat pořádek. Nikdy jsem je nenutila, jako dělala moje máma. Jenže po čase mi začalo vadit, jak se Hynek s dcerami k domácnosti staví. Manžel se začal chovat tak, že doma nic nemusí.

Holky ho v tom směle následovaly a já začala pěnit. Hynek není schopen hodit špinavé trenky do koše se špinavým prádlem, klidně je nechá ležet vedle. Dcery zase nejsou schopné smýt zubní pastu z umyvadla a ta tam za celý den uschne. Myčku nikdo z nich nevyklidil ani nepamatuji. S odpadkovým košem chodím jen já.

Když vejdu k holkám do pokoje, vidím všude špinavé talíře, skleničky a zbytky jídla. Jejich spodní prádlo se válí jen tak na zemi. Když mi došla trpělivost, svolala jsem rodinnou poradu. „Vážení, myslím, že si musíme některé věci ujasnit," začala jsem. „Nejsem žádná vaše služka. Takže, když je po vaší potřebě špinavá toaleta, použijte štětku," spustila jsem konkrétní výčitky.

Manžel mi řekl, že jsem stejná jako moje matka

„Vy dvě si budete pravidelně, jednou týdně, uklízet pokoj a já to pak zkontroluji," dodala jsem. A pak přišel na řadu manžel. „Ty máš na starosti odpadkový koš a vyklízení myčky," uhodila jsem na něj. „Zbytek věcí, co je třeba doma pravidelně dělat, máte v seznamu na lednici," ukončila jsem přednášku. Holky odešly načuřeně do pokoje. Hynek měl tu drzost se k tomu vyjádřit.

„Miláčku, je to tady. Jsi jako tvoje máma," pronesl. To neměl dělat. „Jako moje máma? To myslíš vážně?" nadechla jsem se zhluboka. „Máma byla magor, doma musela mít sterilní prostředí. Po vás se jen chce, abyste si po sobě uklízeli a nenechávali všechno na mě," štěkla jsem po něm. Hynek si ale myslí, že jsem dorostla do své matky a zbrojí proti mně. A tak jsem zvolila opačnou strategii. Nedělám doma vůbec nic. Jen čekám, kdy jim dojdou čisté ponožky a přijdou s prosíkem.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články