Nejslavnější malířka 17. století: Artemisii Gentileschi nechal soud mučit, ve světě mužů neměla šanci

Nejslavnější malířka 17. století: Artemisii Gentileschi nechal soud mučit, ve světě mužů neměla šanci
Zdroj: Wikimedia Commons/Artemisia Gentileschi, Public domain
Susanna a dva starší muži: Mladá a nevinná dívka se snaží utéct dvěma chlípným mužům.Salome s hlavou Jana Křtitele: Ta si tuto neobvyklou věc vyžádala jako odměnu za tanec králi Herodovi.Vražda generála Holoferna.Jáel a Sisera Aneb jak žena zlikvidovala mocného vojevůdce.+ 7 fotek+ 8 fotek

Slavná italská malířka Artemisia Gentileschi patřila mezi nejodvážnější umělkyně barokní éry. Odmítala ve svých dílech zaujmout submisivní postoj, který se tehdy od žen očekával. Ba naopak, častokrát se v jejích obrazech odrážel vztek a frustrace z traumat, jež ji v životě potkala.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 06. 2022 14:00

Artemisia Gentileschi to měla v životě těžké. V osmnácti letech ji znásilnil její učitel, který však byl po soudním procesu propuštěn na svobodu. Ona se s tím nehodlala smířit a rozhodla se tuto nespravedlnost ventilovat skrze svá díla.

Po stopách Caravaggia

Artemisia Gentileschi se narodila 8. července 1593. Malířství se vyučila u svého otce Orazia. Jejím velkým vzorem byl Caravaggio, jenž byl jejich rodinným přítelem. Nebylo pochyb o tom, že měla nadání. V roce 1612 její otec prohlásil, že díky své zručnosti nemá pravděpodobně žádnou konkurenci. Přesto jí ještě najal umělce Agostina Tassiho, který měl mladou dívku ještě zdokonalit. A právě Tassi je tím můžem, který Artemisii znásilnil.

Znásilnění Artemisie Gentileschi

„Hodil mě na okraj postele, rukou mi tlačil na prsa a kolenem rozevíral stehna. Pak mi nadzvedl šaty a na ústa přitlačil kapesník, abych nekřičela. Poškrábala jsem ho za to na tváři," vypověděla malířka u soudu, který trval dlouhých sedm měsíců. Když bylo po všem, snažila se po svém učiteli hodit nůž. „Kdyby neuhnul, zabila bych ho,” dodala Artemisia Gentileschi.

Tassi na svou obranu řekl pouze to, že je Artemisia “nepříčetnou děvkou”. Soud podrobil malířku mučení, aby zjistil, zda mluví pravdu. Okolo prstů jí omotali provazy, jež následně pevně utáhli. Kvůli nesnesitelné bolesti pak přiznala, že učitelovo tvrzení je pravdivé. Tassi vyšel jako vítěz i díky osobní přímluvě papeže Inocence X., který tvrdil, že je jediným umělcem, jenž ho nikdy nezklamal.

Terapie uměním

Po soudu opustila malířka Řím a odstěhovala se do Florencie. Tam si založila vlastní ateliér. V něm namalovala třeba biblický výjev o Juditě a Holofernesovi. Ten vypráví o vdově z města Bethulia, která porazila asyrského generála tak, že jej nejprve opila do němoty a pak mu sťala hlavu. Tento výjev sice namaloval již Caravaggio, rozhodně ale na něm nebylo tolik krve. Artemisia Gentileschi tento obraz vytvořila dvakrát, přičemž jednou namalovala místo Judity sama sebe.

To ale nebylo zdaleka vše. Ještě před soudem namalovala ženu, kterou sužovali dva starší muži. Po Tassiho osvobození se z žen trpitelek staly ženy mstitelky, jež si už nehodlaly od mužů nechat vše líbit.

Svoboda Artemisie Gentileschi

V 17. století se z ní stala nejslavnější malířka té doby, což jí zajistilo členství v prestižním spolku Accademia del Disegno. Konečně mohla rozhodovat o svém životě úplně sama. Po zbytek života byla zcela nezávislá. Porodila dvě dcery, ze kterých se také staly malířky. Přestože bylo po její smrtí autorství některých děl připisováno mužským protějškům, odkaz Artemisie Gentileschi je i nadále silný.

Zdroje informací: 

Wikimedia.org: Artemisia Gentileschi

Allthatsintertesting.com: The Savage Works Of Artemisia Gentileschi, The Painter Who Got Revenge On Her Rapist Through Her Art

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články