Smutný konec první francouzské feministky: Olympe de Gouges se na popravišti posmívali kvůli intimním partiím

První francouzská feministka: Olympe de Gouges byla zostuzena a skončila na gilotině
Zdroj: Wikimedia Commons/Alexander Kucharsky, CC BY-SA 4.0

Pokud jste v minulosti v některých kruzích nazvali ženu feministkou, bylo to stejné, jako byste o ní řekli, že je prostitutka. Před dvěma sty lety šlo těmto ženám doslova o život. Důkazem toho je příběh Olympe de Gouges, která skončila na popravišti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 02. 2023 11:00

Termín feminismus byl poprvé použit v roce 1837 a dle definice nežádá, jak si mnozí mysleli, vyhlazení či odsouzení mužského pokolení, ale zrovnoprávnění obou pohlaví. Největší naději na změnu pociťovaly ženy během francouzské revoluce. Jenomže i když se spousta z nich aktivně účastnila bojů, jakmile bylo po všem, muži jim poděkovali a poslali je zpět domů. Deklarace práv člověka a občana sice hlásala, že jsou si všichni lidé rovni, včetně Židů a protestantů, jenomže musí být mužského rodu.

Svoboda? Spíše stará dobrá diskriminace...

První z "revolučních" feministek byla Olympe de Gouges. Ta poukázala na nesmyslnost Deklarace práv člověka a občana. Proč nemohly ženy nakládat se svým majetkem, mít osobní svobodu a byt rovny mužům? „Když může žena přijít o hlavu, měla by mít také právo stát na tribuně," vyhlásila Olympe.

Nový politický řád ale s feministkami nepočítal. Kdo byl proti a dopouštěl se kritiky, putoval do vězení. Jako Olympe. Revolucionáři toužili po tom, aby Francie fungovala jako starověký Řím. Tam muži tvořili zákony a ženy souhlasily se vším.

Poprava Olympe de Gouges

Revolucionáři nechtěli ani slyšet o tom, že by jim měly být ženy, alespoň trochu, rovny. A že by zasahovaly do politiky? Tak to už vůbec ne. Ženy mají přeci rodit děti a stát u plotny. Ač se na počátku revoluce zdálo, že by něžné pohlaví mohlo mít základní práva jako je rozvod a nárok na dědictví, Jakobíni (stoupenci revoluce) to ihned zatrhli. A nejen to. Ženy se rovněž nesměly účastnit demonstrací a mít členství v nějakém revolučním spolku či klubu. A došlo i na bájnou ženu představující svobodu. Místo ní se objevila mužská postava znázorňující spravedlnost...

Olympe de Gouges mohla protestovat kolik chtěla, ale stejně 3. listopadu 1793 skončila na popravišti. Za její "Prohlášení", které kritizovalo nová porevoluční práva občanů, ji nejprve svlékli a vysmívali se jejím intimním partiím. Mučitelé zpochybňovali, zda je vůbec ženou, nebo nějakým hermafroditem, když má "mužské" choutky. Olympe jim ale neudělala tu radost, že by se sesypala. Ba naopak. Svých názorů se nezřekla a hrdě kráčela ke gilotině.

Varování ostatním

Fakt, že Olympe přijala svůj nezasloužený trest s hrdostí a stoickým klidem, nehrál revolucionářům do karet. Po popravě se snažili přihlížející ženy vystrašit varováním, že takto dopadnou všechny, které budou zakládat ženské spolky. Nebo nebudou dbát domácích povinností a začnou se cpát do politiky a tím páchat skutky, které nejsou jejích pohlaví dovoleny. Jak ale již víme, budoucnost ukázala, že feministické hnutí tím rozhodně nebylo poraženo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Olympe de Gouges

Ciekawostkihistoryczne.pl: Co spotkało pierwszą francuską feministkę? Mężczyźni poniżyli ją i zgilotynowali, gdy ośmieliła się zażądać równouprawnienia

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články