Záhadná herečka Josephine Joseph: Tvrdila, že je hermafrodit, v Anglii ji za to postavili před soud

Josephine Joseph: Herečka z filmu Zrůdy prý byla hermafrodit, své tajemství si ale vzala do hrobu
Zdroj: Wikimedia Commons/Metro-Goldwyn-Mayer, Public domain

Josephine Joseph je dodnes jednou velkou záhadou. Vystupovala jako intersexuální osoba, tedy hermafrodit. Byla to pravda, nebo byla Josephine jen zručnou imitátorkou, která se snažila vystoupeními v sideshow vydělat spoustu peněz?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 10. 2022 11:00

Josephine Joseph (asi 1896/97) byla rumunsko-americká umělkyně, která se stala prominentní zejména v cirkusovém a karnevalovém prostředí na počátku dvacátého století.

Žena a muž v jednom

Josephine Joseph tvrdila, že je rozdělená přesně uprostřed, čili levá polovina těla měla být mužská a pravá ženská. Její tvrzení se však nikdy nepovedlo ověřit. Ve dvacátých a třicátých letech navíc na scéně vystupovalo hned několik zaručených hermafroditů. Ale jen Josephine se podařilo zahrát si ve slavném filmu Zrůdy (1932).

Jak vůbec vypadala? Mužskou stranu těla měla po svalové stránce značně procvičenější a na této straně si také nechala zastřihnout vlasy nakrátko. A jelikož tuto část vystavovala, nechala se tam opálit. Pravá strana byla na pohled ochablá, bledá a zakrývaná šaty. Tato strana hrudi se také dmula něčím, co připomínalo ňadro. Na levé straně často nosívala bederní roušku jako Tarzan, ženská část se však neobešla bez kalhot.

Josephine Joseph před soudem

V roce 1930 se Josephine, spolu se svým manažerem a manželem Georgem Waasem, ocitla před soudem. Důvodem byl údajný podvod. Zatímco ve Spojených státech neměli s jejich show problémy, v Anglii byli přesvědčeni, že je vodí oba za nos. Žalobce tvrdil, že Josephine není hermafrodit, čímž se dopouští podvodného jednání.

Waas argumentoval tím, že může předložit rentgenové snímky, fyzickou prohlídku ale rezolutně odmítl. Na první pohled se zdálo být její tělo nesouměrné, avšak stále chyběl nezpochybnitelný důkaz. Oba se raději “přiznali”, aby se vyhnuli další veřejné potupě. Waas dostal pokutu 25 liber, Josephine byla zproštěna obvinění.

Informací o osobním životě Josephine Joseph je opravdu málo. Prý si měla v dobách největší slávy ubírat věk, tvrdila, že jí je 27 (předpokládaný věk byl 33 – 34 let). Neznámé je i přesné datum narození a úmrtí, včetně skutečného jména. Zemřela prý ve Wilmingtonu v Delaware ve věku 69 až 71 let.

Zdroje informací: 

IMDB.com: Josephine Joseph

Wikipedia.org: Josephine Joseph

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články