Madam Gustika: Hliněnými disky si roztahovala rty, měřily až dvacet centimetrů

Tajemná madam Gustika: Do rtů si vkládala obří talíře, byla z ní ohromná atrakce
Zdroj: Wikimedia Commons, John Atherton, CC BY-SA 2.0

Madam Gustika patřila na začátku 20. století mezi výrazné tváře freak show. A nutno zdůraznit, že mezi její přednosti skutečně patřila tvář. Dokázala totiž natáhnout své rty do opravdu bizarních rozměrů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 07. 2022 14:00

Sláva madam Gustiky se točila hlavně okolo fotky pořízené 12. dubna 1930, na niž kouří dýmku. Možná by na tom by nebylo až tak nic zvláštního, kdyby ji neměla vloženou mezi dvěma nataženými rty. Mezi rty a dásně si vkládala velké hliněné disky. A na jakou vzdálenost od úst je dokázala natáhnout? Záznamy hovoří až o dvaceti centimetrech.

Exotická madam Gustika

Přestože o ní nelze najít mnoho informací, víme, že pravděpodobně vystupovala na Coney Islandu. Diváci museli být unešení. Takto exotickou ženu na vlastní oči ještě nikdy neviděli. Navíc jí do not hrál fakt, že televize byla ještě v plenkách. Kdo se doma nudil, zamířil na Coney Island.

Freak show také holdovala střední třída. Častokrát nebylo na dovolenou, a tak se zašlo na takovéto představení, aby se děti seznámily s obyvateli jiných kontinentů. Program však nebyl omezen pouze na prezentaci vystupujících umělců, bylo možné rovněž vyzkoušet přímořské aktivity a pikniky.

Odkud se vzala madam Gustika?

Pravděpodobně pocházela z Etiopie, a to z kmene Duckbill. Typická dýmka nebyla poznávacím znamením jejího domova, nýbrž moderním výdobytkem. Měla diváky upozornit na to, že i přes takto nezvykle tvarovaná ústa dokáže madam Gustika kouřit.

Protahování rtů pomocí disků se používalo v mnoha kmenech po celém světě. Nyní se od této praxe ustupuje, avšak u Mursiů a Surmů se tradice roztahování rtů dodržuje dodnes.

Zdroje informací:

Sometimes-interesting.com: Story of Madam Gustika

Vintag.es: The Famous Photograph of Madam Gustika Smoking a Pipe With an Extended Mouthpiece for Her Lips, 1930

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články